CAMERA DEPUTAȚILOR! Un amendament admis de Comisiile pentru mediu, echilibru ecologic și pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, la modificările privind legea pajiștilor, anunță că amenajamentele pastorale vor fi obligatorii din 2020.
Deputații din Comisia pentru mediu și echilibru ecologic și cei din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au votat, în ședințele din comisii, ca amenajamentele pastorale să fie obligatorii din 2020. Această modificare legislativă urmează să fie dezbătută de plenul Camerei Deputaților și să fie adoptată. Face parte dintre modificările legislative care vizează legea pajiștilor permanente.
În vechea formă a legii, amenajamentele pastorale erau obligatorii chiar din acest an, 2019. Crescătorii de animale ar fi riscat astfel să piardă subvenția pentru pajiști pe care o încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cazul în care nu ar fi avut, pe suprafața de pajiște închiriată, un amenajament pastoral.
Raportul comun suplimentar asupra proiectului de Lege pentru modificarea art.9 alin.(21) din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991
Astfel, termenul limită pentru finalizarea amenajamentelor pastorale este amânat pentru a doua oară. Inițial termenul limită era pentru anul 2018, dar deoarece foarte puține proiecte de amenajamente pastorale au fost depuse s-a decis amânarea termenului pentru 2019. Nici în 2019 nu se anunță o situație mai bună, așa că, parlamentarii români au decis să mai acorde un nou termen, 2020, cu scopul ca fermierii, crescători de animale, să rămână cu subvenția APIA.
Amenajamentele pastorale reprezintă un instrument tehnic de administrare, organizare și exploatare a pajiștilor permanente din extravilanul localităților, fiind locul de întâlnire al nevoilor de dezvoltare socio-economică a comunităților locale cu obiectivele de dezvoltare durabilă și cele de conservare a unei importante părți a patrimoniului natural – pajiștile permanente ( naturale și / sau seminaturale ).