Adama
Vinasa Rompak

ALERTĂ! S-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Publicat: 11 iulie 2024 - 12:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATENȚIE! 

Stimați parteneri,

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată de compania FMC în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele: în săptămâna 1-9 iulie s-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera, din a 2-a generație, în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova

zbor ostrinia nubilalis 01_b

Helicoverpa armigera constituie un pericol direct pentru culturile de porumb și poate produce pagube considerabile în această fenofază, când larvele de vârsta a I-a și a II-a atacă știuleții de porumb formați și se hrănesc cu mătasea acestora. Larvele mature atacă știuleții în curs de formare și consumă boabele acestora, aflate în fenofaza lapte - ceară. În locul atacului se instalează fungi din genul Fusarium și Aspergillus, care se dezvoltă foarte bine la temperaturi ridicate și produc micotoxine. Aceste micotoxine fac ca porumbul să fie impropriu pentru consumul uman şi animal. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.
 Mod de dăunare Helicoverpa armigera_b
Mod de dăunare Helicoverpa armigera
Sursa foto: FMC Agro România
ATENȚIE! Se înregistrează  capturi și al fluturilor de Ostrinia nubilalis generatia a 2-a în capcanele feromonale instalate în zonele de Sud și Sud Est. Urmăriți îndeaproape evoluția capturilor de Ostrinia nubilalis în perioada următoare pentru efectuarea unui tratament la momentul optim.
 Daune provocate de cei 2 dăunători_b
Daune provocate de cei 2 dăunători
Sursa foto: FMC Agro România
Având în vedere condițiile climatice prognozate pentru perioada următoare, cât și stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele 3 - 5 zile pentru controlul populațiilor de Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera. Ambii dăunători pot fi prezenți simultan în cultura de porumb, iar insecticidul CORAGEN® este foarte eficient pentru controlul celor doi dăunători.

grafic_b

 Grafic: Capturi medii zilnice Helicoverpa armigera  în perioada 2 - 9 iulie 2024 în zonele de monitorizare
 Capturi medii zilnice Helicoverpa armigera în perioada 2 - 9 iulie 2024 în zonele de monitorizare 1_b
Sursa: FMC - Aplicația Arc™ farm intelligence 
 Prognoza presiunii de atac a dăunătorilor pentru săptămâna viitoare_b
Prognoza presiunii de atac a dăunătorilor pentru săptămâna viitoare
(15-19 iulie 2024)
 8 iulie 2024 Model predictiv Arc™ farm intelligence(15-19 iulie 2024)
Sursa foto: FMC - Aplicația Arc™ farm intelligence 
Vizualizat: 520 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii