SUNT ALOCATE 80 DE MILIOANE DE EURO! Nouă schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de porci, persoane fizice, care au rămas fără animale în urma dezastrului provocat de pesta porcină africană. Subvenția care va fi acordată de la bugetul de stat este anunțată printr-un proiect de ordonanță de urgență, publicat de Ministerul Agriculturii, pe pagina sa oficială.
Potrivit actului normativ, beneficiarii ajutorului de stat sunt crescătorii de porci - persoane fizice, ale căror animale nu au ajuns la greutatea standard de abatorizare, respectiv 110 kg și care beneficiază de sprijin în baza Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2018.
Cei care au beneficiat de un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața printr-o decizie a Comisiei Europene nu sunt eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat atâta timp cât ajutorul nu va fi rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială,
reprezentând valoarea totală a ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă, precum și dobânziile de recuperare aferente.
Beneficiarii respectă măsurile Planului de Contingență pentru prevenirea și combaterea Pestei Porcine Africane.
VALOAREA AJUTORULUI DE STAT!
Valoarea ajutorului de stat se stabilește în baza fișei de evaluare întocmită de Comisia de Evaluare, respectiv ca diferență între valoarea unui porc la greutatea standard de abatorizare, 110 kg și valoarea din fișa de evaluare pentru animalele ucise sub greutatea standard de abatorizare.
Valoarea unui porc la greutatea standard de abatorizare se calculează prin înmulțirea greutății de 110 kg cu prețul/unitatea de măsură stabilit de Comisia de Evaluare pentru județul respectiv pentru un porc de 110 kg.
Intensitatea ajutorului de stat reprezintă 100% din valoarea calculată.
Ajutorul de stat prevăzut prin prezenta schemă nu se cumulează cu niciun ajutor de stat sau ajutor de minimis în raport cu aceleași cheltuieli eligibile în cazul în care cumulul respectiv ar avea ca rezultat o intensitate a ajutorului sau un cuantum al ajutorului mai mare decât cel stabilit prin schema.
CERERE ȘI ACTE NECESARE PENTRU OBȚINEREA AJUTORULUI DE STAT!
Pentru obținerea ajutorului de stat, beneficiarii depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, cererea de plată a ajutorului de stat, însoțită de următoarele documente justificative:
a) copie de pe procesul verbal de ucidere, obținută de la DSVSA județeană;
b) copie de pe fișa de evaluare, obținută de la DSVSA județeană;
c) copie de pe cartea de identitate;
d) dovadă cont bancar.
Cererile de plată se depun lunar, începând cu luna octombrie a anului 2018, dar nu mai devreme de primirea Deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat. Ultima lună de depunere a cererilor de plată este luna octombrie a anului 2020.
Plata ajutorului se realizează în termen de 30 de zile pentru cererile de plată depuse în luna anterioară. Prin excepție, plata ajutorului pentru cererile de plată depuse în luna decembrie, se realizează până în data de 10 martie, inclusiv.
Cererile de plată depuse în anul 2018, se plătesc din bugetul anului 2019.
Valoarea maximă totală a schemei pentru întreaga perioadă de aplicare este echivalentul în lei a 80 milioane euro. Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie a anului precedent anului în care se efectuează plățile.
Toate documentele depuse în vederea solicitării şi plăţii ajutoarelor de stat acordate potrivit prezentei Ordonanțe de urgență se păstrează la Direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, pe o perioadă de 10 ani fiscali de la data la care a fost acordat ajutorul.
Toate documentele care atestă ajutorul cuvenit se păstrează de către solicitanţii ajutorului pe o perioadă de 10 ani fiscali de la data efectuării plăţii.
Informațiile referitoare la schemă vor fi păstrate timp de cel puțin 10 ani și vor fi puse la dispoziția publicului larg fără restricții.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de ordonanta de urgență, prevederile sale intră în vigoare după aprobarea lor de către Guvern. (ORDONANȚA DE URGENȚĂ privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de pesta porcină africană în gospodăriile populației)