Adama
Vinasa Rompak

AJUTOR DE STAT de 10.000 de EURO pentru FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 01 februarie 2017 - 08:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANUNȚUL AȘTEPTAT DE FERMIERI! 10.000 de euro pe fermă este un nou ajutor de stat propus într-un proiect de act normativ de Ministerul Agriculturii. 86 de MILIOANE DE EURO sunt alocate pentru 2017 pentru fermierii care vor solicita acest ajutor de stat.

Printr-un proiect de act normativ, publicat marți seara pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii, se aprobă programul multianual de susținere a cărnii de porc, Program carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro.

CINE ESTE ELIGIBIL!

Ajutorul de stat se acordă producătorilor de carne de porc organizați ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) dețin exploataţii înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

b) au livrat şi au clasificat porci grași în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, producătorii de carne de porc trebuie să livreze și să clasifice în abatoare autorizate, minimum 600 și maximum 100.000 capete de porci grași/an per exploatație. Exploatațiile care dețin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci grași livrați la abator și clasificați.

Se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grași, intrați în exploatația beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati și clasificați în abatoare autorizate.

ATENȚIE! În cadrul Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum 1 și maximum 250 pachete de sprijin/an.

ACTE NECESARE!

Începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, beneficiarii depun, anual, la direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului Bucureşti, după caz, pe a cărei rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, o cerere de înscriere în Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, al cărei model este prevăzut în anexa nr.1, prin care solicită înregistrarea în Registrul unic al Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, însoțită de următoarele documente:

a) împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;

b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, precum şi copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;

c) dovadă cont activ bancă/trezorerie.

Documentele prevăzute la  a) şi b) sunt prezentate în original şi în copie, în vederea certificării de către reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin înscrierea pe copie a sintagmei "conform cu originalul".

Cererea trebuie să cuprindă efectivul de porci grași maxim estimat a se livra şi clasifica în abatoare autorizate, în anul de cerere. 

Direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti înregistrează cererile, le verifică împreună cu documentele anexate şi întocmesc Registrul unic al Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro.

Gestionarea Registrului unic se asigură de către un funcționar din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, numit prin decizie a directorului executiv.

După înscrierea în Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, în termen de 5 zile lucrătoare, beneficiarii anunță reprezentantul DAJ, că deține în exploatație purcei cu o greutate de maxim 30 kg, în vederea efectuării controlului la fața locului, și depune următoarele documente:

a) copie a cardului de exploataţie sau documentul eliberat de DSVSA la înregistrarea exploataţiei în RNE care conţine codul exploataţiei şi datele proprietarului exploataţiei, așa cum este definit în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

b) documentul de intrare a porcilor în exploatație care să ateste greutatea de maxim 30 kg/cap, respectiv formular de mișcare/document de achiziție.

Pe parcursul Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, în termen de 5 zile lucrătoare de la orice populare cu purcei cu o greutate de maxim 30 kg, beneficiarii anunță reprezentantul DAJ, în vederea efectuării controlului la fața locului, și depune în completarea documentației documentul prevăzut la litera b).

Controlul la fața locului se efectuează în termen de maximum 15 zile de la anunțul beneficiarului.

După înscrierea în Registrul unic al Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro și efectuarea primului control la fața locului, beneficiarii ajutorului de stat, în termen de 10 zile, marchează exploatația de porcine, cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime și 200 cm lățime, confecționată din material rezistent, amplasată într-un loc în care este uşor vizibil, pe care se inscripționează ,,exploatație beneficiară a „Programului
carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro”, conform cererii numărul ……………., din Registrul unic de la Direcția pentru agricultură a județului……………./Municipiului București”.

CUM SE ACORDĂ AJUTORUL DE STAT

Ajutorul de stat se acordă în funcție de pragul de livrări la care se încadrează producătorul de carne de porc, conform cererii, fiecărui prag fiindu-i corespunzător un număr de pachete de sprijin, astfel cum sunt prevăzute în anexa nr.2.

Livrarea și clasificarea porcilor grași se fac în două sesiuni reprezentând câte un semestru, respectiv până în 30 iunie a anului pentru sesiunea I, până în 27 decembrie a anului pentru sesiunea II.

Pentru plata ajutorului de stat aferent sesiunii I, DAJ va determina numărul de pachete ce vor fi aprobate la plată.

Pentru plata ajutorului de stat aferent sesiunii II, se monitorizează numărul de carcase rămase neachitate în prima sesiune, adăugându-se numărul de carcase obținute în această sesiune.

Calcularea numărului de pachete se face după formula: numărul de carcase înmulțit cu echivalentul a 25 euro/carcasă, împărțit la echivalentul a 10000 euro.

Pentru sesiunea I a anului, plata ajutorului de stat se face la nivelul unui număr de pachete întregi, iar fracțiile, indiferent de valoarea lor, nu intră în calcul și se reportează pentru sesiunea II a aceluiași an, după același algoritm. Fracțiile neplătite pentru sesiunea II se reportează pentru sesiunea I a anului următor, după același algoritm.

Pentru obţinerea ajutoarelor financiare, producătorii de carne de porc depun în termen de 10 zile de la încheierea sesiunii, la direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti unde s-au înscris în Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, cererea de plată, însoțită de copii de pe facturi/avize de însoțire şi rapoartele de clasificare, care să ateste livrarea şi clasificarea porcilor în abatoare autorizate.

În vederea plății ajutoarelor de stat, DAJ transmite inspectorilor zonali de clasificare a carcaselor, lista beneficiarilor care au depus cereri de înscriere și documente justificative ale efectuării livrării și clasificării porcilor aferenți fiecărei sesiuni, iar aceștia verifică în baza lor de date și comunică DAJ rezultatul acestor verificări, în termen de 10 zile de la încheierea sesiunii.

Direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz, întocmesc situaţia centralizatoare, pe care o transmit Direcţiei generale buget finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro se desfășoară pe perioada 2017 - 2020. Ajutorul de stat se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii. Plafoanele anuale se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în anul 2017 este echivalentul a 86 milioane euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pe anul 2017.

Cursul euro este cel de la data publicării prezentei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial al României.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de act normativ supus dezbaterii publice pe pagina Ministerului Agriculturii.

(Sursa: Ministerul Agriculturii)

Vizualizat: 11486 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii