ANUNȚUL AȘTEPTAT DE FERMIERI! 10.000 de euro pe fermă este un nou ajutor de stat propus într-un proiect de act normativ de Ministerul Agriculturii. 86 de MILIOANE DE EURO sunt alocate pentru 2017 pentru fermierii care vor solicita acest ajutor de stat.
Printr-un proiect de act normativ, publicat marți seara pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii, se aprobă programul multianual de susținere a cărnii de porc, Program carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro.
CINE ESTE ELIGIBIL!
Ajutorul de stat se acordă producătorilor de carne de porc organizați ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) dețin exploataţii înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
b) au livrat şi au clasificat porci grași în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, producătorii de carne de porc trebuie să livreze și să clasifice în abatoare autorizate, minimum 600 și maximum 100.000 capete de porci grași/an per exploatație. Exploatațiile care dețin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci grași livrați la abator și clasificați.
Se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grași, intrați în exploatația beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati și clasificați în abatoare autorizate.
ATENȚIE! În cadrul Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum 1 și maximum 250 pachete de sprijin/an.
ACTE NECESARE!
Începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, beneficiarii depun, anual, la direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului Bucureşti, după caz, pe a cărei rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, o cerere de înscriere în Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, al cărei model este prevăzut în anexa nr.1, prin care solicită înregistrarea în Registrul unic al Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, însoțită de următoarele documente:
a) împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, precum şi copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
c) dovadă cont activ bancă/trezorerie.
Documentele prevăzute la a) şi b) sunt prezentate în original şi în copie, în vederea certificării de către reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin înscrierea pe copie a sintagmei "conform cu originalul".
Cererea trebuie să cuprindă efectivul de porci grași maxim estimat a se livra şi clasifica în abatoare autorizate, în anul de cerere.
Direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti înregistrează cererile, le verifică împreună cu documentele anexate şi întocmesc Registrul unic al Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro.
Gestionarea Registrului unic se asigură de către un funcționar din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, numit prin decizie a directorului executiv.
După înscrierea în Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, în termen de 5 zile lucrătoare, beneficiarii anunță reprezentantul DAJ, că deține în exploatație purcei cu o greutate de maxim 30 kg, în vederea efectuării controlului la fața locului, și depune următoarele documente:
a) copie a cardului de exploataţie sau documentul eliberat de DSVSA la înregistrarea exploataţiei în RNE care conţine codul exploataţiei şi datele proprietarului exploataţiei, așa cum este definit în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
b) documentul de intrare a porcilor în exploatație care să ateste greutatea de maxim 30 kg/cap, respectiv formular de mișcare/document de achiziție.
Pe parcursul Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, în termen de 5 zile lucrătoare de la orice populare cu purcei cu o greutate de maxim 30 kg, beneficiarii anunță reprezentantul DAJ, în vederea efectuării controlului la fața locului, și depune în completarea documentației documentul prevăzut la litera b).
Controlul la fața locului se efectuează în termen de maximum 15 zile de la anunțul beneficiarului.
După înscrierea în Registrul unic al Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro și efectuarea primului control la fața locului, beneficiarii ajutorului de stat, în termen de 10 zile, marchează exploatația de porcine, cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime și 200 cm lățime, confecționată din material rezistent, amplasată într-un loc în care este uşor vizibil, pe care se inscripționează ,,exploatație beneficiară a „Programului
carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro”, conform cererii numărul ……………., din Registrul unic de la Direcția pentru agricultură a județului……………./Municipiului București”.
CUM SE ACORDĂ AJUTORUL DE STAT
Ajutorul de stat se acordă în funcție de pragul de livrări la care se încadrează producătorul de carne de porc, conform cererii, fiecărui prag fiindu-i corespunzător un număr de pachete de sprijin, astfel cum sunt prevăzute în anexa nr.2.
Livrarea și clasificarea porcilor grași se fac în două sesiuni reprezentând câte un semestru, respectiv până în 30 iunie a anului pentru sesiunea I, până în 27 decembrie a anului pentru sesiunea II.
Pentru plata ajutorului de stat aferent sesiunii I, DAJ va determina numărul de pachete ce vor fi aprobate la plată.
Pentru plata ajutorului de stat aferent sesiunii II, se monitorizează numărul de carcase rămase neachitate în prima sesiune, adăugându-se numărul de carcase obținute în această sesiune.
Calcularea numărului de pachete se face după formula: numărul de carcase înmulțit cu echivalentul a 25 euro/carcasă, împărțit la echivalentul a 10000 euro.
Pentru sesiunea I a anului, plata ajutorului de stat se face la nivelul unui număr de pachete întregi, iar fracțiile, indiferent de valoarea lor, nu intră în calcul și se reportează pentru sesiunea II a aceluiași an, după același algoritm. Fracțiile neplătite pentru sesiunea II se reportează pentru sesiunea I a anului următor, după același algoritm.
Pentru obţinerea ajutoarelor financiare, producătorii de carne de porc depun în termen de 10 zile de la încheierea sesiunii, la direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti unde s-au înscris în Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, cererea de plată, însoțită de copii de pe facturi/avize de însoțire şi rapoartele de clasificare, care să ateste livrarea şi clasificarea porcilor în abatoare autorizate.
În vederea plății ajutoarelor de stat, DAJ transmite inspectorilor zonali de clasificare a carcaselor, lista beneficiarilor care au depus cereri de înscriere și documente justificative ale efectuării livrării și clasificării porcilor aferenți fiecărei sesiuni, iar aceștia verifică în baza lor de date și comunică DAJ rezultatul acestor verificări, în termen de 10 zile de la încheierea sesiunii.
Direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz, întocmesc situaţia centralizatoare, pe care o transmit Direcţiei generale buget finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Programul carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro se desfășoară pe perioada 2017 - 2020. Ajutorul de stat se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii. Plafoanele anuale se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în anul 2017 este echivalentul a 86 milioane euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pe anul 2017.
Cursul euro este cel de la data publicării prezentei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial al României.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de act normativ supus dezbaterii publice pe pagina Ministerului Agriculturii.
(Sursa: Ministerul Agriculturii)