Am trăit s-o văd şi p’asta! Avem autoritate pentru... creşterea precipitaţiilor! Unde? Taman la Ministerul Agriculturii! Pentru că Uniunea Europeană stă atinţită cu ochii asupra noastră, Ministerul Agriculturii s-a precipitat aşa de tare cu reorganizarea - a se citi brambureala -, încât a înlocuit sistemul de control al precipitaţiilor cu... cel pentru creşterea lor!
S-a terminat cu controlul. Se purcede la creştere! De fapt, este aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie! De parcă am trăi intens epoca lui Farfuridi, personajul lui Nenea Iancu, din capodopera “O scrisoare pierdută!” (a se citi “Un minister pierdut!”): “Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale!”
Aşadar, prin osârdia guvernamentală, iacătă, avem o nouă entitate - şi anume: Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. De-acum înainte fii ploii sunt în subordinea ministerului. Nici că se putea mai bine!
Oare nu era mai inspirat - mă întreb cartezian, fireşte - ca această Autoritate pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor - vai! ce pompos (şi găunos!) sună! - să fie în altă parohie, bunăoară la Mediu, unde avem un Minister al Mediului şi al Schimbărilor Climatice?
Acuma, odată cu creşterea autoritară a precipitaţiilor, să vezi inundaţii, tataie! În curând, Bărăganul va fi sub ape, calamitat, nu altceva! Ca şi Dobrogea, nisipurile Olteniei, iar ţara noastră va fi cu adevărat Grădina Raiului pe Pâmânt!
Şi gata cu sistemele de irigaţii! A apus vremea lor! Îmi amintesc că prin anii ‘80, într-o localitate din nordul judeţului Galaţi căzuse un proiectil special construit de Uniunea Sovietică pentru a dispersa norii care se adunaseră deasupra Cahulului, unde erau amenajate mai multe orezării. Ei bine, de atunci... noua revoluţie tehnico-ştiinţifică a făcut destule progrese. În zilele noastre, pentru “comanda” ploilor, la modă este însâmânţarea norilor, o tehnică prin care se încearcă modificarea cantităţii de precipitaţii care sunt produse de anumiţi nori prin dispersarea în spaţiul atmosferic a anumitor substanţe care servesc ca nuclee de condensare. (...)
Citeşte articolul integral în revista Ferma nr 1./2015!