Perioada 28 aprilie – 04 mai 2015 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5...19°C, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 9...25°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 0...12°C, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 9...20°C, optimă continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi căderi de grindină. De asemenea, cantităţile de apă pot depăşi 15-20 l/mp şi izolat, 30-40 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Banat, Crişana, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania şi Moldova.
În cultura de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi sud-estul Moldovei, nordul şi izolat în sudul Transilvaniei. În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Moldovei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi local puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării.
Funcție de data semănatului, orzul și grâul de toamnă își vor continua fazele de formare a frunzei a treia (90-100%), înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-100%).
La cultura de rapiță se va semnala înfrunzirea (9-15 frunze), alungirea tulpinii (10-100%), apariția inflorescențelor și înflorirea (10-100%).
La soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi legarea rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali.
La viţa de vie se vor înregistra fazele de ”plâns”, înmugurire și dezmugurire.
Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până la această dată vor parcurge germinarea şi răsărirea (10-100%), continuându-se lucrările de semănat.
Sfecla de zahăr și cartoful pentru consum își vor continua primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10-40%).
Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) în condiţii bune.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi pomi-viticole. sursa: ANM