Luna martie se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai ridicată decât în mod obişnuit în zonele sudice şi sud-estice, iar în centrul şi în nord-vestul ţării, regimul termic al aerului va fi mai scăzut faţă de mediile climatologice.
Sub aspect pluviometric, se prognozează cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, la nivelul întregii ţări. De asemenea, precipitaţiile vor fi însoţite de intensificări temporare ale vântului.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.
Caracteristici fenologice
Atât la culturile de toamnă, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative se vor desfăşura, per ansamblu, normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar în zonele depresionare, procesele de creştere şi de dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent, izolat, fiind posibilă înregistrarea stării de repaus biologic.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), în funcţie de data semănatului şi de agrotehnica aplicată, vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive.
Cultura de rapiţă se va afla predominant în faza de dezvoltare a aparatului foliar la nivelul întregului teritoriu agricol, plantele prezentând o uniformitate optimă şi medie şi o vigurozitate în general bună.
În aproape toate plantaţiile, la speciile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) se va înregistra faza de înmugurire, în special pe terenurile cu expoziţie sudică.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie îşi va continua starea de repaus vegetativ, iar în sudul ţării se va putea semnala faza de „plâns”, îndeosebi spre sfârşitul perioadei.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, respectiv pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tăierile şi tratamentele în vii şi livezi, fertilizările şi erbicidările se vor desfăşura în bune condiţii.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
• Pregătirea patului germinativ şi declanşarea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe - NPK);
• Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi tratamente fito-sanitare) în plantaţiile pomi-viticole;
• Controlul vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie. sursa: ANM