Pe ansamblu, luna ianuarie 2015 se va caracteriza printr-o vreme în general normală în majoritatea regiunilor agricole, exceptând vestul, sudul şi sud-estul ţării, unde local, regimul termic al aerului va prezenta valori posibil mai ridicate decât în mod obişnuit.
Sub aspect pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul teritoriului, acestea se vor putea situa peste normele climatologice.
Starea solului
Gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Caracteristici fenologice
Pe parcursul lunii ianuarie 2015, atât speciile de câmp, cât şi cele pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Totodată, în zonele de câmpie din vestul, sudul şi sud-estul ţării, izolat vor fi posibile reluări temporare ale proceselor de vegetaţie, în special la cerealierele de toamnă semănate în perioada optimă. Pe terenurile agricole unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmin.≤-10...-15...-20°C) ale plantelor, precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi în semănăturile înfiinţate în afara epocii optime.
Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, mai avansate fenologic fiind culturile din vestul, sudul şi estul ţării, plantele prezentând 1-2 fraţi bine dezvoltaţi. Fenologic, cultura de rapiţă se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar, la nivelul întregii ţări.
În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va continua stadiul de repaus biologic, speciile având o bună rezistenţă la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe.
Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv. sursa: ANM