Pe parcursul lunii septembrie 2016 va predomina o vreme în general normală sub aspect termic în cea mai mare parte a ţării, exceptând zonele sudice, sud-estice, estice şi local vestice, unde regimul termic din aer va fi mai ridicat în raport cu mediile multianuale.
Din punct de vedere pluviometric se prognozează cantităţi de apă deficitare în aproape toate regiunile agricole, iar în centrul ţării, precipitaţiile vor fi apropiate de normalul perioadei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa în limite optime efectuării însămânţării culturilor de toamnă (rapiţă şi orz) în epoca optimă, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire la cele semănate în epoca optimă.
Starea solului
La sfârşitul lunii septembrie 2016, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi chiar extremă, pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor areale din centrul şi vestul ţării, unde aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă, precum şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite, în special în zonele afectate de fenomenul de secetă pedologică. Totodată, pe suprafeţe agricole extinse din sudul, estul, vestul şi sud-estul teritoriului, lipsa apei din sol va determina desfǎşurarea cu dificultate a lucrǎrilor de pregǎtire a patului germinativ, precum şi încetinirea proceselor de răsărire şi dezvoltare a primelor perechi de frunze.
La floarea-soarelui aflată la maturitatea tehnologică va fi posibilă definitivarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii ţări.
Sub aspect fenologic, porumbul va înregistra maturitatea ceară, maturitatea deplină şi recoltarea pe întreg teritoriul agricol, îndeosebi la hibrizii tardivi şi semitardivi.
În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină.
Cultura de cartof va parcurge predominant fazele de maturitate deplină şi recoltare, în majoritatea bazinelor specializate.
Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum.
La culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă se vor semnala germinarea şi răsărirea, precum şi formarea primelor frunze, extinzându-se suprafeţele însămânţate, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
În zilele cu precipitaţii, lucrările specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Pregătirea patului germinativ şi semănatul cerealierelor de toamnă (orz şi grâu) în perioada optimă;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.
Precizare ANM
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.