Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ne-a transmis prima prognoză agrometeo pentru anul viitor. Iată ce vreme ne aşteaptă încă din primele zile ale lui ianuarie!
Pe parcursul lunii ianuarie 2016 va predomina un regim termic al aerului, per ansamblu, normal în centrul, nordul şi, local, în vestul ţării, iar în restul regiunilor agricole, temperaturile medii diurne ale aerului vor putea depăşi normele climatologice.
Se prognozează cantităţi de precipitaţii excedentare în aproape toată ţara, exceptând zonele estice, sud-estice şi sudice, unde precipitaţiile vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, fenomene ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la data de 31 ianuarie 2016, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra pe unele areale agricole din sud-estul, estul, sudul şi vestul teritoriului agricol.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de câmp se vor afla în starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În zilele cele mai reci, pe terenurile fără strat protector de zapadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), se va menţine riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă înfiinţate tardiv.
Culturile de orz şi de grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire, plantele având unu-doi fraţi bine dezvoltaţi. În culturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia, plantele prezentând o vigurozitate slabă şi o densitate mai redusă.
Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire, cu o stare de vegetaţie a plantelor, per ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra repausul vegetativ, la nivelul întregii ţări.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.
Calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi la viţa de vie;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fară strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.