În luna octombrie 2017, regimul termic al aerului se va situa peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest, iar în restul ţării va fi apropiat de mediile multianuale.
Cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a zonelor agricole, acestea fiind chiar excedentare în regiunile centrale, vestice şi estice.
Conţinutul de apă al solului în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de 0-20 cm la data de 31 octombrie 2017 va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi local extremă) se va înregistra local pe unele suprafeţe din sudul, estul şi vestul teritoriului agricol.
Caracteristici fenologice
Ca urmare a regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele biologice la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), precum şi cele de coacere şi maturare la speciile pomi-viticole se vor desfăşura în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, cu excepţia arealelor cu deficite de umiditate în sol, unde ritmurile de vegetaţie vor fi stânjenite temporar.
La cerealierele de toamnă semănate în epoca optimă se vor semnala germinarea, răsărirea şi creşterea frunzelor, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
În semănăturile efectuate în septembrie, rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire, iar pe suprafeţele înfiinţate în afara epocii se vor înregistra răsărirea şi formarea primelor frunze adevărate.
În nordul şi centrul ţării se vor putea finaliza lucrările de recoltare la porumb.
Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va afla predominant în fazele de uscare a aparatului foliar şi maturitatea tehnologică, totodată fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge coacerea lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea fructelor de sezon.
Lucrările agricole de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) se vor putea efectua în condiţii optime, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă, pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon.
Sursa: ANM