Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prognozează că în luna februarie 2016, regimul termic al aerului se va situa în limite apropiate de mediile climatologice în aproape toată ţara.
Excepţie vor face zonele sud-estice, sudice şi local estice şi vestice, unde valorile termice din aer vor fi mai ridicate decât în mod normal.
De asemenea, din punct de vedere pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi peste normele climatologice în majoritatea zonelor de cultură, iar în regiunile din estul, sud-estul şi local în sudul ţării, cantităţile de apă vor fi apropiate de mediile multianuale.
Starea solului
La sfârşitul lunii februarie 2016, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Local în nordul Moldovei şi sudul Transilvaniei se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
Caracteristici fenologice
Ca urmare, culturile de toamnǎ şi speciile pomi-viticole vor înregistra în continuare starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând zonele de câmpie din jumǎtatea de sud a ţǎrii, unde local, în perioadele calde vor fi posibile reluǎri temporare ale proceselor vegetative, îndeosebi la cerealierele de toamnǎ (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimǎ. Totodatǎ, în zilele cele mai reci, pe fondul scǎderii temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţǎ (Tmin.≤-10°C) a plantelor, pe suprafeţele agricole fǎrǎ strat protector de zǎpadǎ sau cu strat superficial (sub 10 cm), vor fi posibile vǎtǎmǎri ale aparatului foliar prin brunificǎri şi arsuri ale vârfului frunzelor. De asemenea, în condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea semnala fenomenul de “descǎlţare” a plantelor.
Cerealierele de toamnǎ (orz şi grâu) semǎnate în epoca optimǎ şi bine adaptate la condiţiile de iernare vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfraţirea, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se pe ansamblu bunǎ şi medie. Culturile înfiinţate tardiv se vor afla în fazele de rǎsǎrire şi apariţie a frunzei a treia, vigurozitatea şi uniformitatea plantelor fiind în general medie şi slabǎ.
Cultura de rapiţǎ va înregistra înfrunzirea, plantele prezentând în general o stare de vegetaţie bunǎ şi medie, respectiv medie şi slabǎ în semǎnǎturile tardive.
Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla predominant în stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, iar la speciile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, vişin), în zilele cele mai calde vor fi posibile ritmuri lente în desfaşurarea fenofazei de înmugurire, în special pe terenurile cu expoziţie sudică. Lucrările agricole specifice (aplicarea îngrăşămintelor organice şi chimice, tăieri de rodire) vor fi întrerupte în zilele cu precipitaţii.
Calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea sistematicǎ a viabilitǎţii plantelor la culturile de toamnǎ;
• Administrarea îngrǎşǎmintelor minerale pe bazǎ de azot la cerealierele de toamnǎ pe suprafeţele fǎrǎ strat de zǎpadǎ;
• Lucrǎri de întreţinere (fertilizǎri cu îngrǎşaminte organice, tǎieri de rodire, tratamente fito-sanitare) în vii şi livezi.
ANM precizează că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv. Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.