Adama
Vinasa Rompak

Agrometeo 26 mai - 1 iunie: Averse şi vreme mai rece în majoritatea zonelor de cultură

Publicat: 26 mai 2015 - 12:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Rezerva de umiditate din majoritatea zonelor agricole va fi mai însemnată, în săptămâna 26 mai - 1 iunie 2015, din cauza ploilor sub formă de aversă. Local, vor fi furtuni şi va cădea grindină. În prima parte a perioadei vremea va fi, în general, mai rece decât în mod normal, după care, se va încălzi treptat, în cea mai mare parte a ţării, reiese din prognoza agrometeorologică, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8 şi 18 grade Celsius în primele zile ale intervalului, abaterile termice negative fiind de până la 4 grade Celsius, şi 13 şi 21 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va oscila între 11 şi 29 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce temperatura minimă va fi cuprinsă între 4 şi 18 grade Celsius, la scara întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.

La nivelul solului, la adâncimea de 10 cm, temperatura medie diurnă a solului se va încadra între 14 şi 23 grade Celsius, optimă desfăşurării proceselor de vegetaţie la culturile de câmp înfiinţate până în prezent.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat de căderi de grindină în majoritatea zonelor de cultură, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În acest context, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, în cea mai mare parte a Maramureşului, Olteniei, în vestul, centrul şi sud-vestul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei. În schimb, în Banat, Crişana, Moldova şi pe suprafeţe extinse din Transilvania, Dobrogea, nord-estul, centrul, sud-vestul Munteniei şi sud-estul Olteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi izolat chiar extremă.

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, local în sud-vestul şi estul Dobrogei. Pe de altă parte, seceta pedologică moderată, puternică şi izolat extremă se va semnalează în Banat, Crişana, Moldova şi în cea mai mare parte a Dobrogei, vestul şi centrul Transilvaniei şi izolat în sud-vestul Olteniei, nord-estul şi sudul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Din punct de vedere al evoluţiei culturilor agricole, în ansamblu, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua în condiţii normale pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, procesele vegetative fiind intensificate în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua fazele de alungire a paiului (40-100%), înspicare (10-100%) şi înflorire (10-50%), iar cultura de rapiţă se va afla predominant la înflorire (50-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%).

Floarea-soarelui şi porumbul vor parcurge răsărirea (30-100%), apariţia frunzei a 3-a (10-100%) şi înfrunzirea (5-10 frunze), în timp ce în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra răsărirea (30-100%), precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze (4-7 frunze). La cartof vor predomina fazele de încolţire şi răsărire (30-100%) şi formarea lăstarilor laterali (10-50%).

Speciile pomicole îşi vor continua creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la soiurile timpurii de cireş se va putea înregistra coacerea fructelor şi local începutul recoltării. Totodată, în majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie se va afla la înfrunzire, creşterea lăstarilor şi înflorire.

Lucrări agricole recomandate

- Lucrări de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp;
- Fertilizarea fazială la speciile de toamnă;
- Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, ferteilizări, tratamente cu insecto-fungicide);
- Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

În general, lucrările agricole de sezon (semănat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale etc) se vor efectua în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.

 

Vizualizat: 1011 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii