Adama
Vinasa Rompak

Agrometeo 17-23 februarie: Temperaturi de primăvară şi ploi

Publicat: 16 februarie 2016 - 17:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi suntem încă într-o lună de iarnă, meteorologii prognozează pentru perioada 17 - 23 februarie 2016 o săptămână de primăvară, cu temperaturi maxime până aproape de 20 de grade Celsius şi ploi. Ce se întâmplă cu culturile agricole?

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pentru această perioadă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 0...14°C, valori mai ridicate cu 1-11°C comparativ cu mediile climatologice, în toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 2-19°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -2-8°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase şi de luncă, izolat, vor fi condiţii de producere a ceţii.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din vestul Moldovei, unde izolat se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În general, regimul termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit va determina o evoluţie normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în majoritatea regiunilor agricole, ritmurile de vegetaţie fiind chiar mai intensificate în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, unde plantele sunt mai avansate fenologic. În zonele depresionare din Transilvania şi Moldova se va continua repausul biologic.

La culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), iar la cele înfiinţate după 20 octombrie 2015, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (15-100%).
În Dobrogea, Muntenia şi Moldova, cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar, plantele având în medie 6-15 frunze adevărate. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv. În sudul, sud-estul, estul, centrul şi vestul ţării, rapiţa înfiinţată în epoca optimă îşi va continua faza de înfrunzire (6-15 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie.
Speciile pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic în toate plantatiile. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, îndeosebi din jumătatea de sud a ţării, va fi posibilă înregistrarea fazei de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile pomicole timpurii de sâmburoase.

Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon (arături, fertilizări faziale, tăieri în vii şi livezi, etc.), în majoritatea regiunilor agricole.

• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (aplicarea de îngrăşăminte organice, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire şi regenerare);
• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

(Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)

Vizualizat: 1251 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Agrometeo Martie 2016. Iată cu ce vreme ne întâmpină primăvara!

Agrometeo Martie 2016. Iată cu ce vreme ne întâmpină primăvara!

Luna martie 2016 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în sudul, estul și local în vestul țării, iar în restul regiunilor agricole, valorile termice ale aerului vor fi apropiate de mediile multianuale.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii