Vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării. În Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei şi local în centrul Dobrogei se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10 și 19°C în prima parte a perioadei, valori apropiate de normele climatologice şi 12 - 23°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1-5°C. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 17 șI 29°C, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între 3 și 16°C, la scara întregii ţări. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va fi cuprinsă între 12 și 23°C, limite optime desfăşurării primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire-apariţia primelor frunze) la culturile de primăvară semănate până în prezent. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. În vestul, nordul şi centrul ţării vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim în Oltenia, Muntenia, în cea mai mare parte a Dobrogei, Maramureşului, în sudul şi nord-vestul Transilvaniei şi izolat în sudul Moldovei. În Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei şi local în centrul Dobrogei se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică. Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb se va situa la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra în Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Moldova, în sud-vestul Munteniei, sudul Olteniei, centrul şi nordul Dobrogei, vestul, centrul şi sud-estul Transilvaniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor imprima ritmuri normale în desfăşurarea proceselor biologice ale culturilor de câmp, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua înfrăţirea şi alungirea paiului (30- 100%), local înregistrându-se fazele de „burduf” şi înspicare (10-30%). La rapiţă se vor semnala dezvoltarea aparatului foliar (12-17 frunze) şi înflorirea (10-100%), precum şi începutul formării silicvelor (10-40%). Floarea-soarelui şi porumbul înfiinţate până la această dată îşi vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-50%). În bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de germinare (60-100%), răsărire (10-100%), precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-70%). La cartoful din principalele zone de cultură, predominante vor fi încolţirea răsărirea (20-100%) şi local, formarea primelor frunze adevărate(10-20%). În plantaţiile pomicole, la sâmburoase se vor înregistra creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase va fi posibilă definitivarea înfloririi, totodată continuându-se legarea şi formarea rodului. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea frunzelor şi a lăstarilor, iar soiurile timpurii de masă vor parcurge formarea inflorescenţelor şi izolat, înflorirea.
Condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon (semănat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc.) exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandările specialiștilor:
Definitivarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de toamnă;
Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp;
Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi. Sursa Administrația Națională de Meteorologie.