Vremea rămâne caldă, dar ploioasă în aproape toată ţara în perioada 1-7 martie 2016, ceea ce va îngreuna efectuarea lucrărilor agricole de primăvară, prognozează meteorologii.
Caracteristici meteorologice
În această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 1-13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 4-19°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -4-7°C, la nivelul întregii ţări.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie în aproape toate regiunile agricole, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată), se vor înregistra în nordul şi vestul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţinerii temperaturilor ridicate din aer şi sol, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp se vor desfăşura în condiţii normale, în cea mai mare parte a ţării. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.
În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge predominant răsărirea, formare a frunzei a treia şi înfrăţirea (25-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar, plantele prezentând în medie 7-15 frunze, la nivelul întregii ţări.
La pomii fructiferi şi viţa de vie se va menţine stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor. La speciile timpurii de sâmburoase va fi posibilă umflarea mugurilor de rod, în special pe terenurile cu expoziţie sudică.
Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări faziale, tăieri în vii şi livezi, etc.) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.
•Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate;
•Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
•Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (aplicarea de îngrăşăminte organice, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire şi regenerare);
•Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie.
(sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)