Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Agricultura ecologică ar putea aduce România pe primele locuri din UE

Publicat: 24 februarie 2015 - 15:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România poate ajunge în primele locuri din Uniunea Europeană la suprafaţa agricolă certificată în sistem ecologic, a declarat preşedintele Asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu.

Creşterea suprafeţei ecologice ar putea apărea în condiţiile în care în noul PNDR s-a luat în calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru păşuni şi fâneţe certificate ecologic. „Pentru prima dată, Guvernul României, respectiv Ministerul Agriculturii a dat curs solicitărilor asociaţiilor sectorului bio şi a luat în calcul pentru actualul PNDR 2014-2020 introducerea unui pachet suplimentar pentru sprijinul financiar acordat pajiştilor certificate ecologic (păşuni şi fâneţe). Prin introducerea acestui nou pachet 'Sprijin pentru Pajiştile certificate ecologic' - pachetul 6, sperăm că în cel mult doi ani ani numărul fermierilor va creşte exponenţial. Dacă sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare şi costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajiştilor, atunci fermierii, crescători de vaci de lapte, vor trece masiv la sistemul ecologic, deoarece în prezent laptele bio este din ce în ce mai căutat şi achiziţionat cu un preţ de până la 50% mai mare faţă de preţul laptelui convenţional”, a precizat şeful Bio România. Potrivit estimărilor Asociaţiei Bio România, această măsură va duce la o trecere masivă a micilor fermieri care au în proprietate bovine, ovine şi/sau caprine, la certificarea pajiştilor în sistemul de agricultură ecologică. În prezent din cei aproximativ 17.000 de operatori în agricultura ecologică, peste 95% sunt crescători de animale şi peste 90% au în exploatare 2-5 vaci de lapte şi au în proprietate în medie circa 5 hectare de pajişti, respectiv fâneaţă sau păşune.

Preşedintele Bio România consideră că România ar putea ajunge în primele ţări din UE după suprafaţa agricolă certificată, dacă numai o cincime din suprafaţa pajiştilor României vor fi certificate în sistem ecologic. „În prezent Spania este pe primul loc în UE, cu 1,8 milioane hectare, iar Italia pe locul 2 cu 1,4 milioane hectare. Dacă la suprafaţa actuală certificată ecologic s-ar adăuga doar un milion de hectare de pajişti din cele 5 milioane cât are România, am ajunge pe locul 3 în UE”, a mai spus Marian Cioceanu, potrivit Agerpres.

MADR a propus pentru brand de ţară produsele bio
România este în căutarea unui brand de ţară, iar cel mai bun pe care îl putem avea este în această zonă, a produselor bio, consideră Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
Potrivit şefului MADR, acest sector s-a dezvoltat din punct de vedere al calităţii şi al marketingului. „România este în căutarea unui brand de ţară, iar cel mai bun pe care îl putem avea este în această zonă, a produselor bio, care s-a dezvoltat din punct de vedere al calităţii dar şi al marketingului, însă aici mai avem încă de lucrat. Sprijinul în acest sector a crescut din 2010 până în 2013, de la 3 milioane de euro la 7 milioane de euro, însă în 2014 acest sprijin din fonduri europene a scăzut la 4 milioane de euro. Am făcut un efort la insistenţele sectorului şi am reuşit la rectificarea din septembrie să mai dăm încă 10,6 milioane de lei pentru ca agricultura ecologică să aibă acelaşi sprijin din 2013”, a declarat, vineri, Daniel Constantin la conferinţa Romanian Organic Forum desfăşurată în cadrul târgului Indagra 2014. Acesta a precizat că pentru perioada 2014-2020 sprijinul pentru agricultura ecologică a fost dublat la 200 de milioane de euro.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.500 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013.

Vizualizat: 4823 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii