Primele comunităţi umane au început să practice agricultura în urmă cu aproximativ 23.000 de ani, cu mult mai devreme decât credeau până acum majoritatea oamenilor de ştiinţă, arată concluziile unui nou studiu realizat de un grup de cercetători din Israel.
Până nu demult, studiile antropologilor indicau faptul că agricultura era o meserie veche de doar 12.000 de ani. Potrivit datelor citate de Agerpres, dintr-un material apărut în publicația americană Huffington Post, oamenii cultivau cereale încă de acum 23.000 de ani.
Conform rezultatelor studiului nostru, primele indicii ale cultivării pământului datează de acum 23.000 de ani, din Israel, de la malul Mării Galileii, a precizat dr. Ehud Weiss, profesor de paleoetnobotanică la Universitatea Bar-Ilan din Israel şi coordonatorul acestui studiu. Este una dintre cele mai uluitoare descoperiri la care poate visa un om de ştiinţă pentru că nimeni nu şi-a imaginat vreodată că oamenii ar fi putut să practice cultivarea pământului de atât de timpuriu în istorie, a adăugat Weiss.
Acum 23.000 de ani oamenii cultivau grâu și orz și aveau unelte pentru recoltat
În cadru studiului citat, oamenii de ştiinţă au analizat rămăşiţele unei tabere de vânători-culegători veche de 23.000 de ani, ce a fost descoperită în 1989 în situl arheologic Ohalo II, din apropierea Mării Galileii. Ei au examinat aproximativ 150.000 de specimene fosilizate de plante din sit şi au descoperit grâu şi orz, dar şi numeroase feluri de plante din flora spontană care cresc de obicei în lanurile cultivate cu aceste cereale.
În acest sit au fost descoperite şi unelte din silex care au fost folosite pentru recoltarea cerealelor. Chiar dacă practicarea agriculturii la scară largă nu a devenit realitate decât mult mai târziu, studiul nostru demonstrează că, la nivel restrâns, se cultivau cereale cu mult mai devreme decât se credea iniţial (...) Aceşti oameni din vechime erau mult mai inteligenţi şi mai iscusiţi decât am crezut noi, a declarat dr. Marcelo Sternberg de la Universitatea din Tel Aviv, co-autor al acestui studiu, citat de Agerpres.