Specialiştii harghiteni caută soluţii pentru prevenirea şi diminuarea efectelor secetei, după ce, anul trecut, judeţul s-a confruntat cu cea mai acută lipsă de precipitaţii de după 1946.
Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, din cauza încălzirii globale suma precipitaţiilor nu se schimbă, dar repartizarea lor este haotică. Astfel, din ultimele 12 luni, doar două au fost normale din punctul de vedere al precipitaţiilor, în vreme ce şase au fost secetoase, iar patru au avut exces de precipitaţii.
Din acest motiv, specialiştii DADR consideră că agricultorii trebuie pregătiţi să facă faţă unor astfel de fenomene. Torok Jeno a explicat că în Harghita iarna este lungă, cu precipitaţii abundente şi de aceea trebuie găsite soluţii pentru păstrarea apei şi folosirea ei pe timpul verii.
Acesta a propus ca apa provenită din precipitaţiile căzute în timpul iernii şi al primăverii să fie stocată atât prin realizarea unor diguri mici, care să ducă la crearea de lacuri, cât şi prin indundarea carierelor de pietriş, care pot fi impermeabilizate.
“Când facem lucrări de combatere a inundaţiilor ar trebui să gândim în perspectivă şi să avem în vedere şi seceta (...) Ar trebui ca precipitaţiile de iarnă şi primăvară să fie stocate şi să fie folosite în lunile iunie-iulie-august, pentru irigaţii”, a spus Torok Jeno.
Semănatul cartofilor trebuie efectuat cu o lună mai devreme
El a mai propus şi folosirea unor soiuri mai rezistente la secetă, subliniind însă că Harghita este un caz special întrucât se confruntă şi cu perioade răcoroase.“Trebuie să adaptăm tehnologiile şi să efectuăm lucrări care să păstreze cât mai mult apa din sol. În plus, trebuie schimbat comportamentul agricultorilor, semănatul cartofilor fiind făcut acum mai repede cu o lună decât în alţi ani”, a precizat şeful DADR Harghita.
Judeţul Harghita s-a confruntat cu o secetă severă anul trecut, aproape întreaga suprafaţa agricolă fiind afectată. Cel mai mult au avut de suferit cartofii, care reprezintă principala cultură din judeţ, producătorii harghiteni obţinând cea mai scăzută recoltă din ultimii 20 ani. sursa: Agerpres