În primele zile ale perioadei 11 – 17 Decembrie 2014 va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, spre sfȃrşitul intervalului se va produce o încălzire treptată a vremii, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7...5°C la începutul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale şi -4...8°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0...11°C, la nivelul întregii țări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -13...5°C, în cea mai parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde se va produce îngheţ la sol.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) la nivelul întregii ţări, fiind însoţite de intensificări ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva e umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice prognozate se vor înregistra în general ritmuri mai lente de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în aproape toată ţara, exceptând depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde se va semnala starea de repaus vegetativ.
Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu medie şi bună, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (30-100%). La culturile tardive vor predomina răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).
La cultura de rapiţa din sudul, sud-estul şi estul ţării se va semnala predominant înfrunzirea (7-14 frunze). Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (arături adânci de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate:
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi;
• Administrarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa de vie. sursa: ANM