COMUNICAT! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a ajuns la vârsta majoratului. În 18 ani, prin intermediul AFIR, au intrat în România 13 miliarde de eruo pentru dezvoltarea agriculturii, spune Adrian Chesnoiu, director general AFIR.
„Sunt 18 ani în care, prin intermediul Agenției, au intrat efectiv în țară peste 13 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural. Dacă am realiza bilanțul celor 18 ani în indicatori fizici, aș putea transpune 13 miliarde de euro absorbiți în semnarea a 130.000 de contracte de finanțare, în sprijinirea a peste 23.000 de tineri fermieri instalați, în realizarea sau în curs de realizare a peste 18.000 de km de rețea de apă și de canalizare și a 17.000 de km de drumuri rurale. Prin aceste fonduri, au fost și sunt susținute în acest moment peste 6.000 de IMM-uri pentru investiții non-agricole. Aceste cifre ne ajută să realizăm cât de mult s-a dezvoltat zona rurală din România. Sunt extrem de mândru că aproape în fiecare comună din România există un panou indicativ cu AFIR, fapt ce ne arată că există cel puțin o investiție realizată din fondurile gestionate de Agenție,” a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
„Transmit aprecierea și respectul meu tuturor celor care sunt astăzi în situația de a-și aduna rezultatul muncii lor și pe care îi numesc făuritorii de hrană ai țării, tuturor celor care se află acolo unde se plămădește producția. AFIR împreună cu alte instituții ale Ministerului Agriculturii compun structura de rezistență administrativă, reprezintă mănunchiul de sprijin al fermierilor români. Aveți misiunea să fiți alături de satele românești, să fiți alături de românii care îndrăznesc să pornească pe un drum nou și care au nevoie de sprijinul și îndrumarea pe care le pot avea dacă noi toți ne facem datoria,” a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea.
Primul Program pe care l-a derulat instituția a fost SAPARD. Acesta a avut un rol important în ceea ce privește dezvoltarea agriculturii și a mediului rural prin stabilirea premiselor tehnice și financiare pentru aderarea României la Uninea Europeană. De asemenea, fondurile europene primite prin PNDR 2007-2013 și PNDR 2014-2020 au sprijinit țara noastră să se adapteze la standardele europene și au contribuit major la modernizarea agriculturii românești.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a organizat în data de 11 decembrie 2018 Simpozionul Național „Dezvoltarea durabilă a mediului rural”, eveniment care s-a desfășurat în București, cu ocazia împlinirii a 18 ani de activitate a Agenției.
Acest simpozion are o importanță deosebită pentru că am marcat 18 ani de la înființarea Agenției, în anul 2000. La fel ca acum 100 de ani când am primit de la înaintașii noștri o Românie modernă, un stat unitar când regiunile istorice s-au unit pentru prima dată, cred că și noi suntem datori să lăsăm în urma noastră repere ale activității profesionale.
Celebrarea majoratului reprezintă și un prilej excelent să aducem mulțumiri tuturor beneficiarilor noștri, dar și partenerilor instituționali și sociali care sprijină în permanență procesul de accesare și de implementare a fondurilor europene, derulate atât prin SAPARD, cât și prin FEADR, a precizat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chenoiu.
La eveniment au participat înalți oficiali ai Parlamentului și Guvernului României, secretari de stat și directori din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și ai structurilor subordonate, reprezentanți ai mediului academic, instituții partenere, precum și partenerii sociali de tradiție care susțin agricultura și mediul rural.