FERMIERII CARE S-AU ÎNTORS LA AGRICULTURA TRADIȚIONALĂ. Sunt 6 familii de fermieri români care au decis să producă legume și fructe cu gustul savuros de altădată. Și dacă producția a demarat relativ repede, singuri au rezolvat cea mai spinoasă parte a lanțului integrat: comercializarea. Nu sunt nici la mâna intermediarilor și nici a taxelor de raft cerute de retaileri.
Fermierii își spun singuri povestea pe pagina pe care și-au creat-o pe Internet. E o poveste care merită citită până-n capăt!
Povestea noastră a început de la o frustare și o neputință. O frustrare generalizată pe care o auzi verbalizată pretutindeni unde te întorci și anume aceea a lipsei produselor alimentare curate pe care să le poți da copilului tău fără îngrijorare; acele legume și fructe cu gustul de altădată după care tânjim dar pe care nu îl mai regăsim în alimentele de pe rafturile supermarketurilor.
Din păcate “piața” așa cum arată ea acum nu a reprezentat o soluție satisfăcătoare pentru noi personal deoarece ea s-a transformat într-un spațiu al tiraniei prețului impus de intermediarii în fața căruia micul fermier nu are șanse. Această neputință a țăranului simplu ne-a impulsionat și mai mult să facem ceva, să nu mai așteptăm ca rezolvarea să vină din exterior ci să contribuim la ea în mod activ. Așa s-a născut Heritage Farms.
Heritage Farms este un mic grup de familii din Bihor care s-au pus laolaltă pentru a produce legume și fructe curate, fără chimicale care pot fi comandate prin intermediul web-site-ului nostru și sunt livrate la domiciliu proaspete. Legumele sunt cultivate sub management ecologic pe pământurile gospodăriilor noastre din Apateu și Fegernic în sere și în câmp de către familiile noastre.
Ferma noastră însă reprezintă doar o parte din soluție. Am vrut să îi putem ajuta și pe alți mici fermieri care sunt victime ale lanțului distribuției. Așa că am început să căutăm fermieri care să împărtășească valorile noastre de hrană sănătoasă și care să fie dispuși să treacă prin procesul lung și laborios de certificare ecologică pentru a-i putea ajuta să își aducă produsele direct la consumator la un preț corect. Nu este ușor! Dar ne bucurăm să vedem cum noi familii de fermieri se alătură sezon după sezon micii noastre comunități.
Acesta este doar începutul. Nădăjduim ca povestea să continue mult timp de acum înainte și să putem oferi hrană sănătoasă românilor și posibilitatea unui trai decent fermierilor români.
Valorile noastre
Responsabilitate
✔ față de consumator, care aspiră să mănânce cât mai sănătos
✔ față de mediu de la utilizarea resurselor la modul în care cultivăm sau livrăm
✔ față de colaboratori practicând un comerț echitabil
Integritate
✔ în ceea ce spunem
✔ în ceea ce promitem
✔ în ceea ce facem
Tradiție
✔ prin transmiterea gustului tradițional
✔ transmiterea valorilor din generație în generație.
Cunoaște fermierii Heritage. Producție proprie
Familia Gabor - Apateu, Bihor. Nucleul Heritage Farms este în satul Apateu, Bihor unde familia Gabor formată din Sever, Liliana și Emanuel lucrează cu hărnicie 1.1 ha de teren. Mai multe feluri de legume, de la roșii, ardei, vinete, dovlecei la plante aromate, sunt cultivate în cele 14 solarii pe care le lucrează.
Aflat la un capăt de drum și protejat de gălăgia orașului de pădurile care îl mărginesc, satul Apateu este un sat obișnuit care are nevoie de proiecte care să investească în viitorul mediului rural. Oamenii sunt săritori și harnici ca la țară așa că nu avem probleme să găsim lucrători sezonieri când munca este foarte intensă.
Familia de fermieri Heritage (sursa foto bihon online)
Familia Fotea - Apateu, Bihor. Ionică și Silvia Fotea vin din mediul academic și și-au dorit un proiect în care să se implice și să-și pună la lucru cunoștințele. Ionică a fost inima proiectului Heritage Farms de la început inspirat fiind de pasiunea bunicului său Ion Gavrilă Ogorănu pentru agricultură, dar și de copilăria care a petrecut-o prin grădina bunicilor.
Familia Hercuț - Fegernicu Nou, Bihor. Cristian Hercuț este implicat de peste 15 ani în activitatea legumicolă începută de părinții săi în satul Fegernicu Nou. În anul 2012, Cristian a preluat în întregime ferma de familie care are acum 8 solarii în care sunt cultivate mai ales plante aromatice – pătrunjel, mărar, leuștean – dar și alte legume și rădăcinoase. Este căsătorit cu Otilia și au 2 copii, Karisa și Abiel pe care încearcă să îi crească cât mai sănătos. De aceea ideea unei ferme ecologice i-a convins încă de la început.
Primii fermieri cu care colaborăm
Familia Miklos - Sălard, Bihor. Pionier în agricultura ecologică, Nagy Miklos cultivă de mulți ani grâu ecologic (în special spelta) foarte apreciat. Bazele agriculturii ecologice și le-a format în decursul unui schimb de experiență în Elveția pe care le-a aplicat și dezvoltat ulterior prin propria activitate și auto-educare. În prezent familia Mikloș produce cele mai gustoase paste făinoase ecologice pe care le cunoaștem. Fiind o exploatație de familie, copii sunt și ei foarte implicați în tot ce înseamnă administrarea și lucrul efectiv în fermă.
Familia Gheorghiaș - Tinăud, Bihor. Sandu și Simona Gheorghiaș au cultivat cu succes în ferma lor diferite legume dar pasiunea lor rămâne cultura broccoli. Familia Gheorghiaș are trei copii Sara, Ștefan și Iosua și sunt foarte împlicați în comunitatea Aleșd-Tinăud. Colaborarea cu Heritage Farms se întemeiază pe o prietenie de durată, încredere reciprocă și împărtășirea acelorași valori cu Cristian și Ionică.
Familia Cosma – Husasău de Criș, Bihor. Florin a lucrat timp de peste 15 ani în agricultură în Austria dar a decis să se întoarcă în România și să înființeze propria cultură de căpșuni cultivați în regim ecologic. Are 2 copii și împreună cu soția lucrează cu pricepere și pasiune pentru a obține căpșuni de cea mai bună calitate. Iar rezultatele nu întârzie să apară: căpșunii sunt foarte apreciați chiar și în Austria.
(sursa: site-ul Heritage Farms, sursa foto : bihon online)