SUNTEM DE GROAZA EUROPEI! Birocrația în România este atât de mare încât risipim tone de hârtie când vine vorba despre accesarea banilor europeni. În condițiile în care la Comisia Europeană sunt simplificate mult procedurile, România este SINGURA ȚARĂ DIN UE care mai trimite la Bruxelles documente pe suport de hârtie, cu n ștampile și semnături. Milioanele de euro pe care nu reușim să le absorbim din cauza birocrației, îi ajută din plin pe alții să se dezvolte, dezvăluie europarlamentarul Daniel Buda.
Din nefericire, când regulamentele și directivele ajung în România, cu 2-3 condiționalități, onor Guvernul României, nu vreau să facem politică pentru că sunt chestiuni de fonduri europene, dar, din nefericire, onor Guvernul României vine și adaugă 20-30 de condiționalități peste ceea ce trimite Bruxelles-ul. Îmi spun cei care implementează proiecte pe fonduri europene că este aproape imposibil să țină pasul cu modificările care apar de la o săptămână la alta.
Mai mult, îmi spunea un coleg de la Alba, care a fost la Bruxelles săptămâna trecută, că pe acele proiecte pe care le depune direct la Bruxelles, practic, are nevoie să facă un document pe lună, pe când, pe acele proiecte care se depun în România și, mă rog, sunt implicate autoritățile din România, lucrează de patru ori mai mult pe documentațiile respective. De ce facem chestiunea asta? E o întrebare la care nu pot să am un răspuns eu, ca și cetățean al României, ca europarlamentar. Mă întreabă colegii mei din Parlamentul European: Domnule Buda, de ce se întâmplă chestia asta în România? Declară europarlamentarul Daniel Buda (PPE), membru în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European (în foto).
Autoritățile din România pun piedici peste piedici, iar țara noastră pierde sume importante din fondurile europene. Unde merg milioanele de euro care ni se scurg nouă printre degete, dezvăluie europarlamentarul român.
Procedurile să fie unice la nivelul UE. În sensul că, dacă primarul din Munchen depune un dosar cu 20 de pagini pentru a obține niște finanțări pe anumite chestiuni, primarul din Cluj să facă aceeași procedură. Dacă fermierul din România are de parcurs un dosar de 20 de pagini, să fie la fel și pentru cel din Franța, Germania și invers. Am cerut Comisiei Europene să se impună statelor membre să nu mai poată veni cu proceduri suplimentare, adiționale peste ceea ce s-a stabilit la nivel de Bruxelles. Sper să treacă această chestiune până la finalul mandatului pentru că, pentru mine, ar fi o foarte mare realizare această chestiune, această limitare a procedurilor birocratice. Pentru că, altfel, dacă lași la nivelul statelor membre, iată că avem de-a face cu exemple cum sunt cele din România, unde se vine, practic, în fiecare săptămână cu câte un document pe care-l cere o altă autoritate, un alt aviz, altă ștampilă, alte 30 de zile. Și nu facem decât să lăsăm acești bani nefolosiți.
Vă mai spun un lucru. Să știți că acești bani care rămân nefolosiți, mă rog, pe diverse paliere pe care le avem la dispoziție, nu fac altceva decât să meargă în celelalte state membre UE și să adâncească decalajele care sunt astăzi între România și Germania, de exemplu. Acești bani merg, de exemplu, în Germania și, sigur, că ei vor ști să folosească banii și noi vom merge tot în jos și ei vor merge în sus. Iată de ce este nevoie de simplificarea procedurii, a spus europarlamentarul Daniel Buda, în emisiunea Actual Regional, difuzată de TVR Cluj.