Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ACUM, LA MINISTERUL AGRICULTURII! ANUNȚUL LUI DAEA DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2018!

Publicat: 03 ianuarie 2019 - 11:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EVENIMENT ÎN DESFĂȘURARE! În acest moment, la Ministerul Agriculturii, se desfășoară o conferință de presă, susținută de ministrul agriculturii, Petre Daea. Primele informații pe care șeful de la Agricultură le-a furnizat media, în debutul conferinței, sunt despre plata subvențiilor cuvenite fermierilor români.

Anul trecut, un obiectiv extrem de important care a aprins scânteia reușitei a fost acela de a acorda subvențiile la timp. Cred că vă e proaspătă în minte afirmația președintelui  partidului, Liviu Dragnea, acordarea subvențiilor la timp este extrem de importantă fiind motorul economiei. (...) În Parlamentul României a fost aprobat bugetul pentru Ministerul Agriculturii în așa fel încât aceste subvenții să fie acordate la timp și necondiționat.

În anul 2017, un an de asemenea cu împliniri, a fost posibilă acordarea în avans a sumei de  959,74 milioane euro și 473,18 milioane euro, la plata finală.
În anul 2018, cu pornirea subvențiilor în 16 octombrie, în aceleași condiții ca în anul 2017, a fost acordată la avans suma de 1,062 miliarde euro și 557 milioane de euro la plată finală. Putem constata că la avans, față de anul 2017, a fost plătit cu 110,65% mai mult și cu 117,83% mai mult la plata finală.

În campania 2017, 16.10.2017 - 15.10 2018, s-a plătit 2,8 miliarde euro, 2,6 din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.)  și 184 milioane euro din FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.).
Campania 2018, din 16.10.2018 până-n 20.12.2018 - când a fost ziua în care, procedural, s-au închis căile de transmitere către fermieri a sumelor respective, înțelegând aici programul de lucru din trezorerie, în așa fel încât să-și facă și dumnealor bilanțul anului, s-a reușit a se transmite la  fermierii români suma de 1,660 miliarde euro față de 1,430 miliarde euro, în aceeași perioadă.

Noi am socotit din anul 2018, din momentul în care au apărut acele secvențe de secetă, am socotit necesar să transmitem îngrijorarea noastră și a fermierilor români la Comisia Europeană pentru a acorda 70% avans la subvenții, știți foarte bine că se dă 50% avans. (...) Acest sprijin s-a dovedit a fi util. Seceta pedologică a impietat executarea lucrărilor în câmp, îngreunând activitatea fermierilor, pentru a pune sămânța în sol fermierul a cheltuit mai mult și, practic, era imperios necesar să venim cu o subvenție suplimentară. Fermierii sunt eroi pentru că au reușit să pună 2 milioane hectare de grâu, a declarat ministrul agriculturii.

Așadar, plata subvențiilor APIA s-a oprit pe data de 20 decembrie  2018 din pricina programului de funcționare a Trezoreriei statului, spune ministrul agriculturii.

Petre Daea a transmis un mesaj pentru fermieri, dar și pentru funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care au muncit zi și noapte, chiar în zilele de sărbătoare, zilele libere. Șeful de la Agricultură le transmite respectul lui pentru munca depusă.

Funcționarii APIA au lucrat în zilele de repaus, în zilele libere, bravo lor, respect! Susținerea prin subvenții este extrem de necesară și trebuie să rămână ca o constantă în conștiința statală și a aparatului administrativ de a acorda la timp subvențiile. Am început pe 16 octombrie (2018 n.r.), minutul 1 și am respectat întocmai derularea subvențiilor. Vreau să le mulțumesc fermierilor că au înțeles bine să depună la timp cererile. Pe 15 mai, România a fost singura țară din Europa care a încheiat depunerea cererilor. Insist ca această măsură să rămână în comportamentul zilnic al fiecărui fermier și al fiecărui funcționar, a mai spus Daea.

 

 

Vizualizat: 4302 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii