Adama
Agreena
AGRICOVER

ACUM LA MADR! NOTIFICARE la BRUXELLES pentru PLĂȚILE FERMIERILOR!

Publicat: 22 februarie 2017 - 13:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LIDERII FERMIERILOR CHEMAȚI URGENT DE MINISTRU! Liderii fermierilor din România au fost chemați urgent la Ministerul Agriculturii pentru o ședință fulger! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a discutat modificările care vor fi făcute în Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015. Negocierile pe criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată din zootehnie s-au desfășurat ieri, marți, 21 februarie 2017, de la ora 8 dimineața până la ora 17. Astăzi, MADR notifică la Bruxelles!

Ministerul Agriculturii intenționează să expedieze astăzi, miercuri, 22 februarie 2017, către Bruxelles o notificare în care sunt stabilite criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la bovine, de lapte și de carne, la ovine și caprine pentru anul 2017.

Criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la bovine de carne rămân aceleași din notificarea făcută de România în anul 2014. În aceeși situație este și sprijinul cuplat pentru ovine și caprine.

Noi solicitasem să crească vârsta pentru bovinele de carne la 14 ani de la 12 ani, cum a fost în notificarea din 2014, dar nu am avut solicitări legate de efective. Efectivul rămâne același între 10 capete de bovine minim și 250 de capete maxim. În schimb, am solicitat să fie divizată suma. Din totalul de 11 milioane de euro, cât avem alocarea financiară petru 2017, am cerut 8 milioane de euro pentru tauri de reproducție și vaci alăptante și 3 milioane de euro să fie pentru tineret, aici ar fi intrat tineretul din rasele de carne și ar fi putut intra aici și îngrășătoriile.

Aici era o nemulțumire a colegilor care au îngrășătorii pentru că ei nu prea au beneficiat până acum  de sprijinul cuplat. Și atunci, prin alocarea separată a banilor ar fi putut beneficia și cei care au doar îngrășare. Din păcate, nu am putut merge pe această schemă, de divizare a sumei pentru că s-au cerut de la Bruxelles justificări suplimentare.

Adică, noi trebuia să demonstrăm că suntem în deficit pe acest sector pe carne și pe vaci de reproducție față de un an istoric care ar fi fost 2009. Și aici era riscul. Sectorul de vaci de carne era în 2009 la început. Vorbim strict de rasele de carne. Nu aveam cum să demonstrăm că suntem în deficit pentru că noi ne-am dezvoltat din 2009 până acum.

Pe noi ne-a chemat la minister în regim de urgență ieri dimineață la 8.30, ne-a anunțat alaltăieri (luni, 20 februarie n.r.) după-amiază, tocmai în ideea ca Ministerul Agriculturii și asociațiile reprezentantive să stabilim cum facem.

O variantă era revenirea la notificarea inițială, adică fără modificări, să fie sprijinul cuplat așa cum s-a acordat în 2015 și 2016, iar a doua variantă era să justificăm modificările cerute. Adică, s-ar fi lungit cumva lucrurile, nu cred că noi am fi avut suficiente argumente ca să justificăm schema. Și atunci, de comun acord, am stabilit să se revină la varianta inițială, fără împărțirea schemei și valoarea subvenției să fie la fel pentru toate animalele eligibile, declară Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne, pentru AGROINFO.

Crescătorii de bovine de carne au mai cerut ca taurii de reproducție să beneficieze de sprijinul cuplat anual, nu o singură dată în viață, așa cum este acum în criteriile de eligibilitate pentru această schemă de plată.

Acestea sunt amănunte care se mai pot discuta și după notificarea făcută către Bruxelles. Astăzi (miercuri, 22 februarie 2017 n.r.) urmează să trimită Ministerul Agriculturii varianta finală în ceea ce privește sprijinul cuplat. Trebuie să comunice hotărârea pe care a luat-o Ministerul Agriculturii, împreună cu asociațiile, pe care schemă să mergem. Documentul s-a trimis astăzi către Bruxelles. Dar se mai pot opera mici modificări de finețe care să nu influențeze mult sprijinul ca să nu existe riscul de a apărea din nou probleme și să punem în pericol plățile, declară liderul crescătorilor de bovine de carne.

Pentru proiectul de modificare a Ordonanței subvențiilor, Ordonanța 3/2015, liderii fermierilor nu au avut multe propuneri de făcut.

În proiectul de ordonanță pe care ni l-au prezentat cei de la Ministerul Agriculturii se specifică foarte clar că și în cazul cooperativelor se poate face dovada încărcăturii pe pășune cu animalele membrilor. Pentru că așa este și normal, nicăieri în Europa nu funcționează cooperativele cu obligația membrilor de a transfera animalele. Una dintre propunerile de modificare, față de versiunea inițială  ordonanței, a fost chiar asta, pentru subvenția la pășune, să poată fi încasată și de cooperative. Alte modificări mari nu sunt față de varianta inițială a proiectului Ordonanței care este pe pagina MADR, adaugă Grigorean.

Vizualizat: 6949 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii