Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ACUM LA MADR! NOTIFICARE la BRUXELLES pentru PLĂȚILE FERMIERILOR!

Publicat: 22 februarie 2017 - 13:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LIDERII FERMIERILOR CHEMAȚI URGENT DE MINISTRU! Liderii fermierilor din România au fost chemați urgent la Ministerul Agriculturii pentru o ședință fulger! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a discutat modificările care vor fi făcute în Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015. Negocierile pe criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată din zootehnie s-au desfășurat ieri, marți, 21 februarie 2017, de la ora 8 dimineața până la ora 17. Astăzi, MADR notifică la Bruxelles!

Ministerul Agriculturii intenționează să expedieze astăzi, miercuri, 22 februarie 2017, către Bruxelles o notificare în care sunt stabilite criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la bovine, de lapte și de carne, la ovine și caprine pentru anul 2017.

Criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la bovine de carne rămân aceleași din notificarea făcută de România în anul 2014. În aceeși situație este și sprijinul cuplat pentru ovine și caprine.

Noi solicitasem să crească vârsta pentru bovinele de carne la 14 ani de la 12 ani, cum a fost în notificarea din 2014, dar nu am avut solicitări legate de efective. Efectivul rămâne același între 10 capete de bovine minim și 250 de capete maxim. În schimb, am solicitat să fie divizată suma. Din totalul de 11 milioane de euro, cât avem alocarea financiară petru 2017, am cerut 8 milioane de euro pentru tauri de reproducție și vaci alăptante și 3 milioane de euro să fie pentru tineret, aici ar fi intrat tineretul din rasele de carne și ar fi putut intra aici și îngrășătoriile.

Aici era o nemulțumire a colegilor care au îngrășătorii pentru că ei nu prea au beneficiat până acum  de sprijinul cuplat. Și atunci, prin alocarea separată a banilor ar fi putut beneficia și cei care au doar îngrășare. Din păcate, nu am putut merge pe această schemă, de divizare a sumei pentru că s-au cerut de la Bruxelles justificări suplimentare.

Adică, noi trebuia să demonstrăm că suntem în deficit pe acest sector pe carne și pe vaci de reproducție față de un an istoric care ar fi fost 2009. Și aici era riscul. Sectorul de vaci de carne era în 2009 la început. Vorbim strict de rasele de carne. Nu aveam cum să demonstrăm că suntem în deficit pentru că noi ne-am dezvoltat din 2009 până acum.

Pe noi ne-a chemat la minister în regim de urgență ieri dimineață la 8.30, ne-a anunțat alaltăieri (luni, 20 februarie n.r.) după-amiază, tocmai în ideea ca Ministerul Agriculturii și asociațiile reprezentantive să stabilim cum facem.

O variantă era revenirea la notificarea inițială, adică fără modificări, să fie sprijinul cuplat așa cum s-a acordat în 2015 și 2016, iar a doua variantă era să justificăm modificările cerute. Adică, s-ar fi lungit cumva lucrurile, nu cred că noi am fi avut suficiente argumente ca să justificăm schema. Și atunci, de comun acord, am stabilit să se revină la varianta inițială, fără împărțirea schemei și valoarea subvenției să fie la fel pentru toate animalele eligibile, declară Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne, pentru AGROINFO.

Crescătorii de bovine de carne au mai cerut ca taurii de reproducție să beneficieze de sprijinul cuplat anual, nu o singură dată în viață, așa cum este acum în criteriile de eligibilitate pentru această schemă de plată.

Acestea sunt amănunte care se mai pot discuta și după notificarea făcută către Bruxelles. Astăzi (miercuri, 22 februarie 2017 n.r.) urmează să trimită Ministerul Agriculturii varianta finală în ceea ce privește sprijinul cuplat. Trebuie să comunice hotărârea pe care a luat-o Ministerul Agriculturii, împreună cu asociațiile, pe care schemă să mergem. Documentul s-a trimis astăzi către Bruxelles. Dar se mai pot opera mici modificări de finețe care să nu influențeze mult sprijinul ca să nu existe riscul de a apărea din nou probleme și să punem în pericol plățile, declară liderul crescătorilor de bovine de carne.

Pentru proiectul de modificare a Ordonanței subvențiilor, Ordonanța 3/2015, liderii fermierilor nu au avut multe propuneri de făcut.

În proiectul de ordonanță pe care ni l-au prezentat cei de la Ministerul Agriculturii se specifică foarte clar că și în cazul cooperativelor se poate face dovada încărcăturii pe pășune cu animalele membrilor. Pentru că așa este și normal, nicăieri în Europa nu funcționează cooperativele cu obligația membrilor de a transfera animalele. Una dintre propunerile de modificare, față de versiunea inițială  ordonanței, a fost chiar asta, pentru subvenția la pășune, să poată fi încasată și de cooperative. Alte modificări mari nu sunt față de varianta inițială a proiectului Ordonanței care este pe pagina MADR, adaugă Grigorean.

Vizualizat: 6612 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii