START SUBVENȚII 2017! Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are astăzi, 28 februarie 2017, o videoconferință cu toți șefii Centrelor județene și locale APIA din toată țara. Subiectele fierbinți ale zilei vizează SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!
APIA se pregătește să dea STARTUL depunerii cererilor pentru SUBVENȚII 2017! De două săptămâni, Centrele județene APIA au expediat invitații agricultorilor români din toate zonele țării, cu planificarea făcută pentru depunerea cererii unice pentru campania 2017.
Șefii APIA vor discuta la videoconferință și modificările legislative din Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015 care stabilește schemele de plată din agricultură și modificările operate la Ordinul 619/2015 privind criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură, susțin sursele noastre din Ministerul Agriculturii.
Modificările din Ordonanța subvențiilor sunt aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Cât privește schimbările făcute la criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată din agricultură, modificările aduse la Ordinul 619/2015, acestea se află în dezbatere publică pe pagina Ministerului Agriculturii. Agenția de Plăți nu se poate abate de la termenele fixate cu strictețe prin Ordinul 18/3 februarie 2017 al ministrului agriculturii.
TERMENE PENTRU SUBVENȚII!
1 martie - 15 mai 2017, sesiunea de depunere/primire cereri unice
1 iunie – 1 iulie 2017, efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora și transmiterea eșantioanelor
1 iulie – 1 octombrie 2017, controlul la fața locului, pentru cererile unice de plată eșantionate la controlul în teren
15 octombrie 2017, plata avansului pentru campania 2017
1 decembrie 2017 – 31 martie 2018, plata regulară a subvențiilor aferente anului de cerere 2017
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că fermierii care nu depun cererea unică până la data de 15 mai 2017, termenul limită fixat pentru campania 2017, riscă să rămână fără subvenții. În acest calcul ar trebui luate în considerare însă și perioadele în care se pot face modificări ale cererii unice, fără penalități, până la sfârșitul lunii mai, și prelungirea perioadei de depunere a cererilor unice de plată cu 25 de zile, așa cum prevăd regulamentele europene, dar cu penalități de 1% din sumele care li se cuvin fermierilor pentru fiecare zi calendaristică de întârziere.
În plus, deși APIA anunța printr-un comunicat transmis AGROINFO pe data de 9 februarie 2017 că se află în elaborare ordinul privind formularul cererii unice de plată pentru 2017, acest ordin nu a apărut nici acum. Sursele noastre din structura centrală APIA susțin că acest formular al cererii unice se află deja în IPA online, unde fermierii își completează cererea unică pe baza unei parole. În campania din 2016, acest formular al cererii unice a fost tipărit și împărțit Centrelor județene APIA.