TERMEN LIMITĂ 15 IUNIE 2017! Petra Ochișor, șefa Direcției de Agricultură Giurgiu, a explicat pentru Viața Satului, TVR 1, de ce acte au nevoie fermierii români care vor să încaseze ajutorul de minimis de 3.000 de euro pentru cultivarea tomatelor în spații protejate, cum se completează aceste acte. Termenul limită pentru depunerea actelor la direcțiile agricole este 15 iunie 2017!
Angajații direcțiilor agricole județene lucrează și la sfârșit de săptămână pentru ca fermierii, înscriși în Programul tomate românești, să aibă timp să completeze și să depună actele care dovedesc că au comercializat cantitatea minimă de 2.000 kg roșii pentru încasarea subvenției de 3.000 de euro/beneficiar.
IMPORTANT PENTRU FERMIERII PERSOANE FIZICE! Ce trebuie să știe fermierii persoane fizice despre actele necesare, completarea acestora pentru obținerea ajutorului de minimis.
La persoanele fizice comercializarea și dovada comercializării tomatelor se face cu o filă din carnetul de comercializare. Am să precizez faptul că fila din carnetul de comercializare se referă la exemplarul roz din cele trei pe care le are carnetul de comercializare. Prima filă albă, în serie cu cea roză și cea verde, se completează în momentul în care faci vânzarea la piață, când vinzi cu amănuntul sau când vinzi tot unui agent economic persoană juridică.
Particularitatea, repet pentru persoane fizice, care vând prin acest carnet de comercializare este următoarea: dacă se duc la piață cu o cantitate de tomate și o vând cu amănuntul, cu kilogramul, către alte persoane fizice, la sfârșitul zilei, cantitatea totală pe care au vândut-o se trece în carnetul de comercializare ca și tomate sau roșii România, cum vor să scrie, se scriu kilogramele și prețul de vânzare, iar dedesubt se scrie: vândut către persoane fizice cu amănuntul în piața și denumirea pieței unde au făcut comercializarea. Jos, unde scrie cumpărător, reprezentantul Administrației Piețelor cu care s-a luat legătura le va valida cu o ștampilă și semnătură faptul că în ziua în care ei au completat și au făcut această vânzare au fost acolo și le certifică acest document.
Faptul că trebuie pusă ștampila pe ambele file, în afară de prima filă care, de obicei, se dă cumpărătorului, a doua filă, cea roz, se detașează și se aduce ca document justificativ la direcție, bineînțeles după ce se însumează acele 2.000 de kilograme. Rugămintea este să înțeleagă că ștampila se aplică atât pe prima filă, pe a doua, cât și pe a treia filă pentru că sunt autocopiative, dar ștampila nu se poate decât în original.
Fila din carnet de culoare verde rămâne în carnet și se predă când se completează tot carnetul la primărie. Mai precizez încă un aspect legat de persoanele fizice care pot vinde și altor persoane juridice, tot cu această filă, că se ștampilează la fel de către cumpărător, dar sus, în dreapta, unde scrie cumpărător trebuiesc trecute datele de identificare pentru persoana juridică, căreia i s-a făcut vânzarea. Repet, se adună toate filele și însumând, cantitatea vândută de tomate să ajungă la 2 tone de tomate pentru a putea veni și face documentația pentru a obține ajutorul.
În momentul în care ajunge (fermierul n.r.) la direcția agricolă, cererea tip se completează personal de beneficiarul ajutorului, înscris în programul de tomate, și un proces-verbal în care se confirmă și se certifică predarea documentelor și cantitatea valorificată, explică Petra Ochișor, director executiv DAJ Giurgiu, pentru TVR 1.
IMPORTANT PENTRU FERMIERII PERSOANE JURIDICE! Ce trebuie să știe fermierii persoane juridice despre actele necesare, completarea acestora pentru obținerea ajutorului de minimis.
Persoanele juridice au factură și bon de casă. Indiferent de modalitatea încasării banilor, pentru că la persoanele juridice se poate primi contravaloarea mărfii vândute, fie în schimbul banilor cash, fie prin ordin de plată, pe cash, pe chitanțier sau pe bonulețul emis de casa de marcat. Este adevărat că și persoanele juridice au în vedere să nu depășească plafonul impus de lege, ca sumă, limita de 5.000 de lei bani cash, explică Petra Ochișor. Șefa DAJ Giurgiu adaugă că persoanele juridice vor proceda cu filele facturierului în același mod în care procedează persoanele fizice cu carnetul de comercializare.
La nivelul județului Giurgiu, din totalul de 935 de beneficiari înscriși în Programul tomate românești, până la această dată, și-au depus documentația corect întocmit 70 de fermieri. Dosarele lor vor fi transmise pentru plata subvenției de 3.000 de euro, echivalentul în lei.
NU UITAȚI! Termenul limită de depunere a actelor este 15 iunie 2017!