Căsuţe din parcurile Tineretului şi Sub Arini vor fi acoperite cu acoperişuri vii, proiectul fiind asemănător cu cel de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care a inaugurat anul trecut un acoperiş verde.
La Sibiu şi Mediaş clădirile nu vor mai fi acoperite cu materiale tradiţionale, ci cu gazon verde. Acest fapt se datorează celor de la Clubul Ecologic BIOS Sibiu, care au obţinut o a doua finanţare de la Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi Apemin Tuşnad SA, în valoare de 14.150 lei, pentru un proiect care continuă promovarea introducerii acestei tehnologii verzi în judeţul Sibiu.
Iniţiatorii proiectului vor monta astfel de acoperişuri în locaţii cunoscute din cele mai mari oraşe din judeţ. Astfel zilele acestea va începe montarea unui acoperiş verde pe Sala Sporturilor din Mediaş. „S-a finalizat etapa de identificare a unor noi locaţii unde pot fi amenajate mici modele de acoperişuri verzi, modele care să poată fi văzute de cât mai mulţi cetăţeni şi posibili investitori. În aceste zile începe amenajarea unui acoperiş verde la Sala Sporturilor din Mediaş. De asemenea au început demersurile pentru amenajarea a încă unuia în Sibiu, pe lângă cel deja realizat la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu”,a spus, Dumitru Ungureanu, coordonator al proiectului.
Se reduce efectul de seră, particulele de praf din atmosferă şi se izolează fonic imobilul
Primăria Sibiu a declarat că intenţionează ca aceste tipuri de acoperişuri verzi să poată fi zărite în viitor pe mai multe căsuţe din parcurile Tineretului şi Sub Arini din Sibiu. „Noi considerăm că ideea este una foarte bună. Acum se studiază structura de rezistenţă a obiectivelor unde ar urma să fie amenajate astfel de acoperişuri pentru a fi siguri că ele pot suporta greutatea în plus”, a explicat Mirela Gligore de la biroul de presă al Primăriei.
Cei de la Clubul Bios vor să monteze acoperişuri verzi şi pe staţiile de autobuz din municipiul Sibiu, dar până să facă lucrul acesta vor monta pe staţi de autobuz din comune aflate în apropiere de Sibiu. „Peste 20 de sibieni s-au interesat concret cum îşi pot monta astfel de acoperişuri pe casele lor în oraş. Unul şi-a şi pus un astfel de acoperiş”, a mai explicat Dumitru Ungureanu.
Preţul per metru pătrat variază între 10 şi 50 de euro, iar avantajele sunt multiple. „Se reduce efectul de seră, se reduc particulele de praf din atmosferă. Pe acoperişurile verzi, solul compozit şi vegetaţia acţionează ca un izolator, reducând costurile cu încălzirea şi răcirea în clădirile de dedesubt cu până la 20 la sută şi Creşte durata de viaţă a membranei acoperişului de la 25 la 60 de ani, iar intensitatea zgomotelor exterioare este redusă cu 8 decibeli, datorită izolării fonice care o dă acoperişul verde montat pe un imobil” a adăugat Dumitru Ungureanu.
adevarul.ro