Adama
Agreena
AGRICOVER

Achim Irimescu: Fermierii mici nu au nicio șansă fără cooperativă!

Publicat: 18 noiembrie 2015 - 18:28
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativă! Reprezintă viitorul pentru fermierii români dacă vor să reziste pe piață, să-și vândă produsele, să facă un altfel de agricultură decât cea de subzistență. Noul ministru al agriculturii pledează pentru asocierea fermierilor români în cooperative.

Am văzut în Franța o cooperativă cu 1.450 de angajați care ofereau fermierului cea mai bună sămânță din lume, la cel mai bun preț, pentru că negociau en-gross, cele mai bune chimicale la cele mai bune prețuri. Fermierul doar producea, când realiza grâul, nu făcea nimic, din curte era luat grâul, dus și vândut la cele mai bune prețuri. Oamenii aceia, 1.450, plătiți din banii fermierilor, își dovedeau utilitatea. Din păcate, la noi, acest tip de cooperativă nici măcar nu este conturat pe ici, pe colo. Sperăm ca, împreună cu Parlamentul, să punem la punct o legislație care să încurajeze formarea cooperativelor. Fermierii mici nu au nicio șansă dacă nu se asociază, nu au niciun fel de putere. Uitați-vă la sectorul laptelui, unde România a decis foarte bine să impună contractalizarea și, totuși, fermierii noștri se confruntă cu mari probleme. Sigur, au început să apară cooperative în zona Mureșului și mai ales în Ardeal, unde lumea e mai receptivă la lucrurile bune. Eu nu judec pe nimeni, dar sper ca fermierii să înțeleagă că unirea înseamnă putere, spune Achim Irimescu, ministrul agriculturii. 

predare-stafeta_b

Achim Irimescu și Daniel Constantin. Predare de ștafetă la Ministerul Agriculturii

Legea cooperației, așa cum a fost gândită de Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii, vine cu câteva facilități fiscale care să-i determine pe fermieri să devină membri într-o cooperativă:

reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate pentru cooperativele nou înființate, iar pentru cooperativele deja înființate pentru următorii 5 ani de la intrarea în vigoare a legii;
- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (pf, pfa, ii, if), pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă;
- în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea să plătească impozit pe profit și să fie scutite de la plata impozitului pe venituri;
- scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă;
- scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceștia.

Proiectul de lege prevede schimbări și în zona asociațiillor crescătorilor de animale. Și anume, contractele de concesionare/închiriere a suprafețelor de pajiști încheiate de asociațiile de crescători rămân legal valabile cu condiția menținerii membrilor și a numărului de animale de la momentul încheierii contractelor, stabilindu-se o excepție de diminuare a acestui număr cu maximum 10% corespunzător încărcăturii cu animale a unei suprafețe de maximum 30% din suprafața concesionată/închiriată, în anumite condiții. Cooperativele agricole se subrogă în drepturi şi obligaţii asociațiilor de crescători de animale în ceea ce privește contractele de concesionare/închiriere a suprafețelor de pajiști.

Proiectul legii cooperației a fost depus pe 28 octombrie de fostul ministru al agriculturii la Camera Deputaților. Odată cu schimbarea ministrului agriculturii este posibil ca draftul proiectului să sufere modificări.

Vizualizat: 3911 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cooperativa agricolă nu e CAP!

Cooperativa agricolă nu e CAP!

Un nou concept de cooperativă! Vechea lege a cooperației agricole, care nu a mai fost modificată de 12-13 ani, va căpăta o formă nouă, în care cooperativa are o definiție radical schimbată. Pe scurt, cooperativa nu mai este un CAP comunist.

Proiect MADR: 20% reducere la impozitul pe profit pentru cooperativă și scutire de la plata impozitului pentru membri!

Proiect MADR: 20% reducere la impozitul pe profit pentru cooperativă și scutire de la plata impozitului pentru membri!

Ministerul Agriculturii supune dezbaterii publice proiectul ordonanței de urgență care  modifică Legea cooperației 566/2004. Noul act normativ vine cu o serie de beneficii care ar trebui să-i stimuleze pe fermieri să se unească în cooperative.

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

ALERTĂ! S-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

ALERTĂ! S-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

11 iulie 2024 - 12:35

ATENȚIE! 

Stimați parteneri,

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată de compania FMC în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele: în săptămâna 1-9 iulie s-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera, din a 2-a generație, în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
ciobanu remus
|
11. 20, 2015. Friday 23:39

din prostie in prostie mergeti oameni buni nu va potoliti cu formele de colectiv .va intreb daca te asociezi de exemplu cu laptele cui te impui ,daca fabrica care e puternica spune de maine nu mai eau laptele ,nu va tremura izmenile vorbiti numai tampenii de aceia suntem tara de cacat ,si la ce mi foloseste colectivizarea asta mascata ,fabrica de lapte daca se opreste o saptamana nu pateste nimic ,dar eu cu laptele ce fac ,va ti tampit de tot vreti sa distrugeti tot din tara asta si sa alergati tot poporul din ea si sa o pustiiti ,o sa va bata Dumnezeu copii vostri si nepotii ca le pregatiti o prapastie in viitor ,cind ajungeti sus parca se baga diavolul in voi sa faceti rau poporului acestuia si sa le luati tot ,va veni ziua cand va ve ti infrupta din veninul care ni l dati zilnic....LA ABATOR SI PLECAREA nu veti colectiviza din nou

1.
consultant
|
11. 19, 2015. Thursday 19:19

Va adresez dumneavoastra, domnilor de la revista Ferma un exercitiu: cadru legislativ avem pentru infiintarea unei cooperative, membri am gasit , sa zicem apicultori. Ne propunem ca prin intermediul cooperativei sa valorificam mierea si poate si achizitionarea de in -puturi.Prima problema ar fi ca nu avem sediu. Ne trebuie spatiu necesar dar niciun membru nu dispune. sa zicem ca inchiriem. Ne trebuie bani. De fapt de aici ar trebuie sa plecam pentru infiintarea de cooperative. Sprijin financiar pentru dotarea si utilarea si chiar pentru construirea de spatii pentru functionarea acestor cooperative. Degeaba venim cu masuri fiscale , daca nu sunt sprijiniti financiar pentru infrastructura. De 10 ani tot vorbim de asocierea fermierilor in cooperative dar fara niciun rezultat. Si apoi trebuie sa clarificam care este dimensiunea unei ferme mici in sectorul de camp, in sectorul horticol etc.Si mai este o problema varsta fermierilor nostri asa cum apar inscrisi la APIA , precum si gradul de pregatire agricola. Am citit undeva un articol cum ca un fermier in varsta de 89 de ani este revoltat ca nu primeste despagubiri de calamitate. Nu vreau sa fiu cinica dar 50% din cei inscrisi la APIA au varsta de peste 60 ani. Problema este ca acestia nu produc pentru piata si nu au niciun interes sa faca parte dintr-o coperativa. In privinta transformarii Asociatiilor de crescatori de animale in cooperative iar nu stiu cum s-ar putea realiza dar imi vine in minte o imagine din copilarie, cu o caruta care colecta in bidoane lapte, de la oamenii din sat . Nu am reusit nici centre de colectare a laptelui avand in vedere cerintele privind conformitatea laptelui. Da am vazut si eu in Europa o cooperativa care valorifica lapte. Totul din inox , steril.Cisternele termo - izolante asteptau la poarta coopertivei ceea ce arata cum pleaca de la poarta fermei laptele. Noi vorbim cum sa facem coopertive dar trebuie mai intai sa avem in vedere au puterea financiara fermierii pentru infiintarea acestora?

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii