Adama
Agreena
AGRICOVER

Acești șmecheri care vor să pună mâna pe subvențiile de pe pășuni!

Publicat: 21 februarie 2016 - 12:52
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Pășunile României! De la 100 euro/ha/an până la 440 euro/ha/an sunt subvențiile fabuloase care ar atrage interesul unor profitori.  Nu au nimic de-a face cu agricultura, dar vor să-și umple buzunarele. Ministrul agriculturii a declarat recent că singurul leac ar fi tăierea din subvenție. Până la ajustarea sumei pe hectar, modificările din Ordinul subvențiilor le-ar netezi calea spre bani acestor șmecheri și l-ar dezavantaja pe fermierul român.

Negocierile dintre fermierii români și Ministerul Agriculturii pentru modificarea Ordinului 619 care stabilește reguli de acordare a tuturor subvențiilor din agricultură ar fi fost un eșec pentru fermieri. Ministrul agriculturii Achim Irimescu a declarat că intenția lui de simplificare a criteriilor de obținere a banilor nu a fost înțeleasă de agricultori.

Am avut discuții cu producătorii, nu spun nume, care mi-au spus să mai introducem și la rasa nu știu care și la rasa nu știu care. Eu am venit aici să simplific, nu să complic. Dumneavoastră vreți să depuneți cererile unice la 1 martie? Da. Și eu vreau!  Atunci nu mai introducem nimic. Așa s-a întâmplat și anul trecut și cererea unică, în loc să se depună la 1 martie, s-a depus la 15 aprilie, a spus șeful de la Agricultură, pe Agro TV.

De cealaltă parte, fermierii spun că schimbările din Ordinul subvențiilor distrug asociațiile crescătorilor de animale. Subvenția de pe pășuni este un subiect care arde. Sunt numeroase localități unde pășunile ar fi fost concesionate de primării unor indivizi care nu au nimic de-a face cu agricultura. În timp ce băieții deștepți ar beneficia de subvenția uriașă, fermierul nu ar avea pe ce pășune să-și ducă animalele.

Primăria de la mine din comună a concesionat pășune unei societăți dizolvate din București. O suprafață de 688 ha unde subvenția este 440 euro/ha, cu tot cu pachetele de agromediu și noi crescătorii de animale nu am primit mai nimic. La 150 de bovine, cât aveam în exploatație la data concesionării, am primit 135 ha și sunt amendat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură că suprapășunez, ne scrie un fermier.

Să facem socoteala. 688 ha x 440 euro/ha = 302.720 de euro într-un an! O avere! Nu e de mirare că se dau adevărate bătălii pentru pășuni.

Anul trecut au planat suspiciuni și asupra unor asociații din agricultură care ar fi încasat subvențiile pe pășuni și nu s-ar fi preocupat de îngrijirea, amenjarea acestora. Banii s-ar fi scurs prin te miri ce buzunare.  Din acest motiv, în 2015 când s-a discutat despre Ordonanța subvențiilor 3/2015, o idee a fost ca subvenția pe pășune să fie încasată de fiecare membru al asociației în parte.

Au sărit ca arse asociațiile fermierilor care au reputația că sunt serioase. Au negociat cu Ministerul Agriculturii și după negocieri s-a revenit și s-a menționat în Ordonanță  că subvenția va fi încasată tot de asociație pe baza unui tabel în care sunt trecuți toți membri, cu acordul acestora. În același timp, asociația era obligată să dea socoteală pentru banii cheltuiți din subvenții, iar ce rămânea din închirierea și amenajarea pășunilor să fie împărțit între fermieri.

În prezent, revine mai acută problema pășunilor și cine încasează subvențiile uriașe. Modificările din Ordinul 619 ar fi așa: asociația închiriază pășunea, plătește redevența primăriei, administrează pășunea, dar subvenția este încasată de fiecare fermier în parte. Fermierul ar urma să plătească asociației pentru pășune.

Până aici, în aparență, nimic rău. Doar că o asociație, care are contract cu primăria locală, căreia îi plătește dividente + diverse taxe, trebuie să administreze și să îngrijească, prin contract, multe alte lucruri – drumuri, jgheaburi pentru animale, utilaje, saivane ș.a.m.d.

Conform poziției lui Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, niciun președinte de Asociație nu își va mai asuma responsabilitatea să gireze aceste lucruri (adică plata unor sume mari de bani), în condițiile în care ar trebui să alerge în două-trei sate, mai mereu, pentru a aduna banii de la sute țărani, fără a avea garanția că îi va primi de la toți! ( sursa cunoaștelumea.ro)

Un alt amănunt deloc convenabil pentru asociații: din 2016, asociațiile care vor să mai aibă acces la pășuni trebuie să se transforme în grupuri de producători sau cooperative și să-și păstreze aceiași membri.

În aceeași ordine de idei, unde ar mai fi o portiță prin care se strecoară șmecherii? La pășunile montane. Anul trecut, a fost o întreagă dezbatere ce se întâmplă cu cei care închiriază pășuni în zonele montane, ca să vândă fânul, dar nu au animale ca să asigure încărcătura pe pășune?

Ordonanța subvențiilor a stabilit o sintagmă: utilizatorul de pășune. Ce condiții sunt pentru utilizatorul de pășune? Să deruleze activități în zona agriculturii și să demonstreze că a cosit și vândut fânul cel puțin o dată pe an. Există și o limită de altitudine: pentru pășunile peste 1.800 m nu mai poți să fii utilizator de pășune.

Poți să fii și un simplu șmecher de partid cu bani mulți și să dovedești că ai cosit terenul măcar o dată… De ce ar fi interesat un om cu bani dar fără interese zootehnice să concesioneze suprafețe mari de pășune? Pentru că subvențiile pe hectarul de pășune sunt între 150 de euro (la câmpie) și 400 de euro (la munte). În cazul celor de la munte, la 1.000 de hectare înseamnă 400.000 de euro, iar la 3.000 de hectare te alegi cu 1.200.000 de euro. (sursa cunoaștelumea.ro)

Citește aici ce lovitură grea mai primesc asociațiile fermierilor români prin modificarea Ordinului 619!

Vizualizat: 11567 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce se întâmplă la APIA cu subvenția pentru pășune dacă asociațiile nu devin cooperative?

Ce se întâmplă la APIA cu subvenția pentru pășune dacă asociațiile nu devin cooperative?

Sub 10% din asociațiile fermierilor români ar fi făcut primii pași spre o cooperativă! Dacă nu se cere o derogare de la obligativitatea asociațiilor de a se transforma în cooperative, organizațiile fermierilor riscă destrămarea, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se va trezi cu un volum dublu de muncă.

APIA poate să le taie asociațiilor subvenția pentru pășune dacă acestea nu respectă două reguli!

APIA poate să le taie asociațiilor subvenția pentru pășune dacă acestea nu respectă două reguli!

Asociațiile sunt obligate să devină, din 2016, cooperative, dacă vor ca APIA să le mai plătească subvențiile pentru pășuni. Noile cooperative, la rândul lor, sunt obligate să-și păstreze membrii din asociațiile inițiale.

Subvenția pentru pășune: Asociațiile obligate să se transforme în cooperative conform unei legislații care nu există

Subvenția pentru pășune: Asociațiile obligate să se transforme în cooperative conform unei legislații care nu există

Agroinfo a sesizat că sunt excluse de la subvenția pentru pășune cooperativele care nu au în proprietate animale. Un singur amănunt le-a despărțit de obținerea banilor. În Ordinul ministrului 619 sunt considerate eligibile doar asociațiile care pot asigura încărcătura pe pășune cu animalele membrilor. Cooperativele au fost omise.

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Tudor G
|
07. 24, 2016. Sunday 09:49

Ce e trist e ca desi s-a incercat ca asociatiile sa nu mai beneficieze direct de subventii , nu s-a reusit.

Asa ca vorbim degeaba! Luati-le banii la primari si presedinti de asociatii si se va termina circul.

3.
patru
|
02. 24, 2016. Wednesday 08:24

ai teren obligatoriu animale si invers ,doar asa ar trebuii sa se dea banii;la romania este obicei ,unii cu tererenul,altii cu animalele.se poarta naravul al tuturor si al nimanui.oare chiar nu suntem in stare a face niste reglementari simple si clare ?

2.
Victor G
|
02. 22, 2016. Monday 09:45

Ideea este ca d-nii presedinti de asociatii ar dori in continuare sa imparta banii fermierilor.E simplu nu?

1.
Dan G
|
02. 22, 2016. Monday 07:52

Subventia la pasune pe asciatii este de fapt subventia data la primari si oamenii acestora.
Sa vedem daca Apia va avea curajul sa dea subventiile direct la fermieri....Succes!

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii