În primele zile ale perioadei va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, dupa care, spre sfârşitul intervalului se va produce o încălzire treptată a vremii, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 3...14°C în primele zile, limite apropiate de normalul perioadei şi 9...17°C spre sfârșitul intervalului, valori mai ridicate cu 1...5°C comparativ cu mediile multianule.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 8...22°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -2...12°C, în aproape toată ţara.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 5…15 grade în cea mai mare parte a regiunii, limite favorabile continuării lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea declanşării semănăturilor de primăvară (ovăz, orzoaică, lucernă, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui).
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, la începutul intervalului, local, cantităţile de apă pot depăşi 15-20 l/mp, în special în vestul şi nord-vestul ţării.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori optime și apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, sudul şi local în estul Moldovei, izolat în sudul Transilvaniei, gradul de aprovizionare cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa în limite optime, apropiate de optim și satisfăcătoare, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării şi mai lent în zonele depresionare din nordul şi centrul teritoriului agricol. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă vor parcurge formarea frunzei a treia (60-100%), înfrăţirea (35-100%) şi alungirea tulpinii (10-40%), iar cele semănate după 20 octombrie, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).
Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar (8-13 frunze), pe toate suprafeţele cultivate.
În majoritatea plantaţiilor, la speciile de sâmburoase se vor semnala fazele de înmugurire, dezmugurire şi izolat, înflorirea, iar seminţoasele se vor afla predominant la înmugurire.
La viţa de vie din cea mai mare parte a podgoriilor se va înregistra faza de „plâns”. În zonele depresionare din nordul şi centrul ţării se va menţine starea de repaus biologic.
Recomadări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomiviticole;
• Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiţă);
• Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.