Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

7 TONE de ORZ la HECTAR, producţie slăbuţă?!

Publicat: 12 iulie 2017 - 09:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

JURNAL DE CAMPANIE. În judeţul acoperit în mare parte de împărăţia apelor, campania agricolă de vară se desfăşoară cu mare greutate. Explicaţia ne-a fost oferită de inginerul Liviu Precup, unul dintre cei mai cunoscuţi agronomi din această parte de ţară, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Tulcea.

„La noi este în mare parte teren de baltă. Şi pentru că am avut şi nu am scăpat de inundaţii, lucrările agricole se derulează cu mare dificultate, într-un ritm cu... frâna de mână trasă. Şi ANIF-ul are staţiile de desecare vai de capul lor şi trag apa din incintă într-o lună, nu mai repede. De aceea am avut goluri pe suprafeţe mari în culturile agricole de toamnă. Acolo unde am avut grâu, am reînsămânţat cu grâu de primăvară, iar acolo unde erau goluri în lanurile de orz am semănat orzoaică în primăvară. De aceea, recoltăm pe bucăţi, în funcţie de gradul de coacere; e din ce în ce mai greu”.

În ferma lui Liviu Precup, treieratul orzului a început ceva mai devreme şi l-a încheiat în urmă cu aproape două săptămâni Nu este mulţumit de producţia obţinută, de 7 tone în medie la hectar. Zice că este slăbuţă. În anii normali, pe teren de baltă cu aport freatic şi hrană suficientă realizează şi 10.000 kg/ha. O parte din recoltă a păstrat-o de sămânţă, iar o altă parte a livrat-o unui trader în contrapartidă de la care s-a aprovizionat cu îngrăşăminte. „Orzul s-a uscat mai repede; a dat o ploaie şi parcă zici că a fost cu foc, s-a uscat pe loc. Imediat după recoltare am pus porumb în cultură succesivă pe 200 ha. A fost foarte bine că la vreo două ore după ce am scos semănătorile din câmp, a venit o ploaie de vreo 30 litri/mp. Acum porumbul este în patru frunze."

Agronomul tulcean a susţinut că sămânţa hibridă de porumb, din grupa de maturitate FAO 300, ceva mai tardivă, dar foarte productivă, este produsă de el. „La mine nu se pune problema să se usuce pentru că eu am combină pentru recoltat ştiuleţi, îi trec prin staţia mea care îi usucă, apoi îi bat şi fac porumb pentru consum”, ne-a declarat producătorul agricol.

La grâu, încet şi sigur!
La recoltat, utilizează acum o flotilă de cinci combine. Are pus grâu din varietăţi diferite; de la mai timpurii la mai tardive. De aceea, lucrează eşalonat. Nu urmăreşte un ritm de campanie susţinut, că nu are de ce. E în funcţie de cum se coc lanurile. De regulă, mecanizatorii lui opresc lucrul în jurul orelor 20,00 – 21,00. În baltă, cum se lasă seara, coboară un fel de ceaţă şi nu se mai poate lucra, nu se mai bate grâul.

Experienţă în producerea de sămânţă
Liderul fermierilor tulceni exploatează o suprafaţă de teren de 2.000 de hectare în două aşezări: Văcăreni şi Smârdan. Pe structură de culturi situaţia este următoarea: 600 ha sunt cultivate cu grâu, 200 ha cu orz, 300 ha rapiţă; restul suprafeţei este ocupată cu semănături de primăvară: porumb, soia şi puţină floarea-soarelui. Agronomul Liviu Precup are suficientă experinţă în producerea de sămânţă; an de an realizează loturi de hibridare pe suprafeţe destul de întinse la porumb şi floarea-soarelui, dispune de utilajele specializate pentru asemenea lucrări, de staţie pentru condiţionarea seminţelor.

Dar produce şi sămânţă de orz, şi de grâu, şi de soia, orice cultură ce i se cere.
„Sunt cultivator de sămânţă, cu asta mă ocup mai mult. Anul ăsta, din cauza inundaţiilor, porumbul arată inegal, deci la castrat, dacă ar fi fost uniform, era foarte bine că am fi intrat cu maşinile în lot şi am fi utilizat mai puţină munca manuală. Aşa nu avem ce face şi lucrăm cu sute de oameni; chiar şi peste 200, depinde cum ajung să se dezvolte loturile. Acum avem maşini în lucru şi echipe de muncitori la castrat porumb”, ne-a declarat Liviu Precup.

Soia rezistentă la tribenurom-metil
Fermierul are 500 ha de lot de hibridare la porumb, 100 ha la floarea-soarelui şi mai produce sămânţă de soia pe 100 hectare. „Soia cultivată de mine de trei ani consecutiv este singurul soi din România rezistent la tribenurom-metil. Este produs de compania Procera şi se numeşte Procera 1020. Tribenurom-metilul este un erbicid care merge şi la grâu, deci se pretează foarte bine soia ca premergătoare pentru grâu. Soia, care este erbicidată cu Pulsar, are remanenţă, indiferent ce ar spune unii; deci în al doilea an nu omoară grâul, dar nici bine nu-i este! Dacă aveţi într-o jumătate de solă, de exemplu, grâu după soia erbicidată cu Pulsar sau cu Corum (produse pe bază de imazamox), deci o jumătate de solă cu soia şi o jumătate cu porumb, o să vedeţi că grâul după porumb e mai frumos decât grâul după soia şi ar trebui să fie invers!”, a precizat fermierul tulcean.

Un sezon de producţie bunişor!
„Anul agricol o să fie bunişor aşa, atâta am avut probleme cu inundaţiile. De trei ani de zile plouă în neştire în toamnă, am întors peste 500 ha de rapiţă şi grâu pentru că ne-a dat 400 l pe mp în două zile! Era apa de vreo 80 de cm, în cultură şi la Văcăreni, şi la Smârdan. Şi dacă staţiile nu pot să tragă repede excesul de umiditate, vă daţi seama, că după o săptămână, s-a terminat. Pe urmă după ce scoţi apa tot mai rămâne noroiul şi, deci, tot sufocă plantele”, a ţinut să explice Liviu Precup.

Vizualizat: 4347 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 08:59

VOCEA FERMIERILOR! Micii fermieri care cultivă legume în spații protejate sunt nemulțumiți de condițiile de acordare a ajutorului excepțional stabilit prin Măsura 21. Mai mult, ei au observat neconcordanțe între fișa Măsurii 21 și Ghidul solicitantului. Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, organizație membră în Uniunea Salvăm Țăranul Român, a anunțat că a solicitat Ministerului Agriculturii modificarea condițiilor în așa fel încât de ajutor să beneficieze mai mulți fermieri.

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

01 octombrie 2020 - 08:18

PLĂȚI FERMIERI. Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. III al anului 2020), a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

01 octombrie 2020 - 07:49

SUBVENȚII APIA 2020! Fermierii români beneficiază și-n acest an de un avans la plățile directe pe suprafață cuvenite pentru anul de cerere 2020. Plata avansului va începe la data de 16 octombrie 2020. AGROINFO a estimat suma pe hectar pe care APIA le-o va plăti în avans fermierilor din cuantumul plăților directe pe suprafață.

FERMIERII ROMÂNI, MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE A FERMIERILOR DIN EUROPA!

FERMIERII ROMÂNI, MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE A FERMIERILOR DIN EUROPA!

30 septembrie 2020 - 14:45

COMUNICAT. Din data de 29 septembrie 2020, Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal UNCSV și Asociația Producătorilor de Porumb din România APPR, reunite în cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au devenit membre cu drepturi depline în COPA-COGECA. cea mai mare organizație a fermierilor din Europa.

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN OCTOMBRIE!

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN OCTOMBRIE!

30 septembrie 2020 - 13:02

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit calendarul pentru luna octombrie pentru plata subvențiilor agricole aferente anului de campanie 2020.

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

30 septembrie 2020 - 07:21

AJUTOARE EXCEPȚIONALE APIA. Fermierii, crescătorii de animale, care nu au încasat anul trecut plăți directe de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau nu au solicitat anul acesta, prin cererea unică, plăți directe de la APIA, nu se încadrează la condițiile APIA pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat în contextul crizei sanitare.

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

29 septembrie 2020 - 20:07

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Crescătorul de bovine Ștefan Muscă din județul Giurgiu spune că a chemat mașina de la abator să ducă vacile. Nu mai putem să fim sclavi, nu că nu mai vrem, că ne-am obișnuit să fim sclavi, dar nu mai putem, nimeni nu ne mai dă pe datorie, spune cu amărăciune crescătorul. A vândut laptele în februarie, dar nu și-a primit nici acum banii. Ștefan Muscă a trimis deja o parte din bovinele din fermă la abator.

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

29 septembrie 2020 - 11:22

PREGĂTIM O NOUĂ GENERAȚIE DE LIDERI ÎN AGRICULTURĂ! Grupul Agricover continuă strategia de responsabilitate socială și lansează programul “Burse Agricover 2020” în cadrul căruia vor fi oferite 10 burse de studiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru tinerii fermieri din România care doresc să asigure continuitatea afacerii de familie și să se specializeze urmând cursurile celei a doua serii a Programului Tineri Lideri pentru Agricultură (2020-2021) al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

29 septembrie 2020 - 09:49

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, în această perioadă, ajutorul de stat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019 și distruse de secetă. Ajutorul este plătit în procent de 81%, deci nu integral. Ministerul Agriculturii le-a promis agricultorilor un ajutor și pentru culturile de primăvară afectate grav de secetă. Când vor fi plătite diferența de 19% pentru culturile de toamnă și ajutorul pentru culturile de primăvară?

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

#AgrolinTCI #CalinTomescu #productieorz #orz2020 #campanie2020

Anul acesta, deşi a fost secetă, Călin Tomescu a obţinut cea mai bună producţie la cultura de orz de toamnă: a recoltat peste 8.000 kg/ha. Orzul l-a semănat în 10 octombrie, când era deficit mare de apă. Pe 16 ha - Jup, de la Caussade, iar pe alte 6 ha - orz bază de la Gherla.

Cultura premergătoare a fost grâu, ceea ce „nu e foarte indicat”, recunoaşte tânărul fermier, dar spune că „dacă orzul merge pentru furajare, nu este o problemă foarte mare”.

Seceta de anul acesta l-a determinat să se gândească serios ca de anul viitor să aplice îngrăşăminte lichide, care au o absorbţie mai bună în sol.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii