Există o schemă de plată pe suprafață tentantă pentru fermierii români, 51 euro/ha! Agricultorii nu au reguli de respectat pentru suma care crește subvenția pe suprafață. Singurul criteriu este numărul de hectare. Concret, această plată se acordă doar pentru 30 ha, indiferent de mărimea exploatației agricole.
Este vorba despre plata redistributivă. De la 1 ha la 5 ha suma plătită unui fermier este 5 euro/ha. De la 5 ha la 30 ha inclusiv, suma crește 10 ori, ajunge la 51,07 euro/ha.
Pentru această plată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi suspectează pe fermieri de crearea de condiții artificiale. Dăm un exemplu la întâmplare. O exploatație agricolă de 100 ha poate fi împărțită în trei exploatații mai mici sau chiar patru, iar fermierul ar câștiga cam de trei ori mai mult la încasarea plății redistributive.
Ca să se evite astfel de situații, Ordinul 619/2015 cu criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată din agricultură stabilește că toate vânzările, renunțările la teren, etc. operate după anul 2011 trebuie dovedite de fermieri cu acte. Dacă nu există acte, sunt considerate condiții artificiale, iar fermierul respectiv este tăiat de la plata redistributivă.
Fragmentarea exploataţiei după data de 18 octombrie 2011 se consideră condiţie artificială creată pentru a determina eligibilitatea cererii de plată pentru plata redistributivă. Exploataţiile rezultate în urma fragmentării nu sunt eligibile la plata redistributivă.
Cazurile în care se consideră că fermierii nu şi-au fragmentat/divizat exploataţiile în scopul de a beneficia de plata redistributivă sunt următoarele:
a) moştenirea;
b) vânzarea-cumpărarea de terenuri agricole;
c) rezilierea contractelor de arendă/concesiune.
Actele trebuie prezentate la APIA când depuneți cererea unică de plată pentru 2016.