CERE ȘI NU ȚI SE VA DA. Scade numărul cererilor unice pentru subvenții depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Datele oficiale arată că în campania 2016 numărul fermierilor români care cer subvenții a scăzut cu 41.962! APIA explică de ce se întâmplă acest lucru!
AGROINFO a comparat cifrele oficiale comunicate de Agenția de Plăți pentru cele două campanii de depunere a cererii unice, 2015 și 2016. Iată cum stau lucrurile!
15 IULIE 2015. Este data la care APIA anunța public că s-a încheiat campania de depunere a cererii unice 2015, atât perioada fără penalități, cât și cea cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Până la acea dată, au depus cererea unică 942.889 de fermieri, iar suprafața solicitată la plată a fost de 9.530.489,22 hectare.
6 IULIE 2016. Este data la care APIA a pus punct anul acesta sesiunii de primire a cererii unice. Campania 2016 a înregistrat 900.927 de cereri pentru o suprafață declarată la plată de 9.492.575,01 hectare.
Diferențele se pot observa cu ochiul liber. A scăzut atât numărul de cereri unice, cât și suprafața pentru care se cer bani. Numărul cererilor depuse pentru 2016 a scăzut cu 41.962, iar numărul hectarelor de teren pentru care este solicită subvenția pe suprafață cu 37.914,21 ha.
Potrivit APIA, Timiș este și în acest an județul cu cea mai mare suprafață solicitată la plată. Dacă în 2015, suprafața pentru care fermierii cereau subvenții era de 527.739,05 ha, în 2016 această suprafață a scăzut la 525.320,76 ha.
Suceava rămâne și în acest an județul cu cele mai multe cereri chiar dacă numărul acestora a scăzut de la 50.537 de cereri unice de plată, câte au fost depuse în 2015, la 48.970 de cereri unice, înregistrate de APIA pentru 2016.
De ce sunt mai puține cereri pentru subvenții? O explicație este găsită de Agenția de Plăți în principalele modificări legislative și procedurale.
Iată câteva dintre motivele posibile ale renunțării la subvenții:
- utilizatorul de păşuni şi fâneţe trebuia să facă dovada desfăşurării unei activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă, păşune, respectiv fâneţe, prin păşunare cu efective de animale asigurând o încărcătură de min.0,3 UVM/ha și/sau prin cosire cel puţin o dată pe an;
- începând cu anul 2015, nu se acordă plăţi directe pe suprafaţă, în cazul suprafeţelor cu “pârloagă” - definite ca fiind terenul arabil necultivat, lăsat în repaus pentru refacere mai mult de 1 an, a suprafeţelor din rezervaţiile ştiinţifice, zonele de protecţie strictă din parcurile naţionale, parcurile naturale sau din rezervaţii ale biosferei, amenajările peisagistice, suprafeţele amenajate ca terenuri permanente de sport, suprafeţe aparţinând unităţilor militare, suprafeţele de teren ocupate de parcuri fotovoltaice și eoliene, suprafeţele de teren aferente lucrărilor de consolidare, protecţie şi de apărare a drumurilor naţionale, canalelor, albiile minore ale apelor curgătoare sau lucrărilor de îmbunătăţiri funciare;
- fermierii aveau obligaţia să identifice, să declare şi să delimiteze corect amplasamentul şi conturul parcelelor agricole în blocul fizic pentru care solicită plăţi, utilizând aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA, în limita toleranţei tehnice calculată;
- pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice, care în anul anterior de plată au beneficiat de plăți directe care depăşesc cuantumul de 5.000 euro, aveau opţiunea de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comertului ca PFA, întreprindere individuală sau întreprindere familială sau să furnizeze documente de înregistare fiscală (declarația 200 - venituri realizate/declarația 221, de impunere, adeverința eliberată de ANAF – venituri realizate în anul precedent anului de cerere).
Persoanele juridice, care în anul anterior de plată au primit plăți directe ce depășesc cuantumul de 5000 euro, sunt obligate să demonstreze că au calitatea de fermieri activi, că activitatea agricolă desfășurată în exploatația lor reprezintă principala lor activitate, astfel:
- cuantumul anual al plăților directe este de cel puțin 5% din veniturile sale totale obținute din activități neagricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi;
- veniturile totale obținute în cadrul exploatației din activitățile agricole reprezintă cel puțin o treime din veniturile totale obținute în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi;
Alte criterii greu de îndeplinit pentru fermierii români care vor subvenții uriașe, cum este sprijinul cuplat, sunt:
- îndeplinirea condițiilor generale și specifice privind accesarea sprijinului cuplat în sector vegetal (sămânța certificată, contract valorificare producție, nivel minim de producție/valorificare pentru fiecare cultură);
- în cazul sprijinului cuplat în sector zootehnic, înscrierea efectivelor de ovine/caprine, vaci de lapte în registrul genealogic al rasei, obligativitatea dimensiunii minime și maxime a exploatației sub aspectul numărului de animale, condiții de vârstă a animalelor, perioada de retenție.
(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)