Autorizaţia de utilizare a glifosatului pe teritoriul Uniunii Europene expiră într-o săptămână. Reprezentanţii celor 28 de state UE decid, pe 24 iunie 2016, pentru ce perioadă şi în ce condiţii mai poate fi folosit acesta de către fermierii europeni.
Cel mai probabil, utilizarea glifosatului nu va fi reautorizată. După trei încercări eşuate de a obţine o majoritate calificată din partea statelor membre pe acest subiect, Comisia Europeană va încerca, din nou, pe 24 iunie, să obţină un acord pentru prelungirea cu 18 luni a acutalei autorizaţii.
Chiar dacă glifosatul primeşte această prelungire în ultimul minut, în ciuda opoziţiei constante a unor state cheie din UE, precum Franţa, aprobarea va veni cu „restricţii majore pentru fermieri, cum ar fi interzicerea utilizării înainte de recoltat”, a avertizat Emma Hamer, consultant pentru protecţia plantelor al Uniunii Naţionale a Fermierilor (NFU) din Anglia şi Ţara Galilor, citată de publicaţia britanică FG Insight.
Votul în cadrul Comisiei de Apel, care se reuneşte pe 24 iunie, era programat iniţial pe 23 iunie, însă a fost amânat din cauza referendumului britanic pentru ieşirea din UE. La ultimul vot, la începutul lunii iunie 2016, 20 de state UE s-au declarat pentru prelungirea autorizaţiei glifosatului, în timp ce şapte state s-au abţinut, printre care Franţa, Germania şi Italia. Doar Malta a votat împotrivă.
Franţa va vota împotriva glifosatului. 132 de erbicide retrase de pe piaţa franceză!
Dacă la ultimul vot pentru prelungirea autorizaţiei glifosatului Franţa s-a abţinut, de data aceasta, ministrul francez al Mediului, Segolene Royal, a anunţat deja că Franţa va vota împotriva utilizării în continuare a glifosatului.
Mai mult, autorităţile franceze au decis deja, pe 20 iunie 2016, să retragă de pe piaţă 132 de produse de protecţia plantelor care combină glifosatul cu coformulantul talomină (POE-Tallowamine). Toate cele 132 de produse sunt erbicide, atât pentru profesionişti, câţ şi pentru grădinari amatori, notează La France Agricole.