BANI PENTRU INFORMAȚII DIN FERME! Comisia Europeană va vira României 408.000 euro. Prima tranșă de bani va intra în țară până la 31 iulie 2019. Suma reprezintă un avans de 50% din valoarea totală a unor chestionare care vor fi realizate în exploatațiile agricole din țara noastră. Pentru fiecare chestionar validat, practic pentru fiecare fermă, Comisia Europeană plătește 160 de euro.
Rețeaua de Informații Contabile Agricole (RICA) România colectează anul acesta informații contabile agricole în format de chestionar dintr-un număr de 5.100 de exploatații. Comisia Europeană (CE) plătește pentru fiecare chestionar validat suma de 160 Euro, în conformitate cu Reg. UE 220/2015.
În cadrul reuniunii Comitetului Comunitar, care a avut loc la Bruxelles în această perioadă, s-a aprobat plata primei tranșe de 408.000 euro, reprezentând 50% avans din valoarea totală a chestionarelor repartizate României. Prima tranșă va fi plătită până la 31.07.2019, urmând ca diferența de plată să se aprobe în luna decembrie 2019.
Comisia Europeană folosește informațiile colectate de RICA în vederea întocmirii de rapoarte anuale privind situația agriculturii, a piețelor agricole și a veniturilor fermelor din Uniunea Europeană. Pe baza datelor colectate din fiecare Stat Membru, CE publică analize sectoriale pentru: cereale, produse lactate, carne de vită și mânzat, rapoarte privind evoluția veniturilor și cheltuielilor, distribuția plăților directe, zonele defavorizate ș.a.
Rezultatele cercetării socio-economice bazate pe informațiile RICA sprijină elaborarea unor noi politici mai bine direcționate spre nevoile fermierilor și ale comunităților rurale.
În această perioadă a avut loc la Bruxelles cea de-a 204-a reuniune a Comitetului Comunitar al Rețelei de Informații Contabile Agricole (RICA), organizată de Comisia Europeană (CE). Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost reprezentat de coordonatorul Serviciului RICA (Rețeaua de Informații Contabile Agricole).
Pe agenda de lucru a Comitetului Comunitar RICA s-au aflat subiecte precum: prezentarea rezultatelor standard preliminare pentru anul contabil 2017, actualizarea regulamentelor de sector, lansarea grupului de lucru privind modul de calcul al tipologiei fermelor, prezentarea analizelor economice sectoriale realizate pe baza datelor RICA, lansarea noilor metodologii de lucru pentru colectarea și testarea datelor, prezentarea proiectelor derulate de RICA în Statele Membre, raportul privind sumele standard plătite Statelor Membre pentru chestionarele validate, precizează un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis astăzi pentru AGROINFO.