Mica vacanță de Paște a întrerupt campania de preluare de cereri unice de plată. APIA central și centrele județene APIA din țară au fost închise a doua zi de Paște, luni, 13 aprilie. Primirea cererilor se reia, cel mai probabil, de marți, 14 aprilie.
Le reamintim fermierilor că la depunerea cererii trebuie să fie pregătiți cu actele solicitate de APIA:
- adeverință de la Primărie cu suprafețele lucrate, modelul se găsește în Ordinul ministrului (publicat marți, 7 aprilie, în Monitorul Oficial);
- copii de la Registrul Agricol cu pozițiile terenurilor pentru care solicită subvenții;
- copiile titlurilor de proprietate, actele de succesiune, dacă proprietarul a murit și s-a dezbătut succesiunea;
- un centralizator cu contractele de arendă. Dacă nu are titluri de proprietate pe anumite parcele, fermierul va scrie o declarație pe propria răspundere în care va menționa motivul pentru care nu are.
Crescătorii de animale vor depune:
- o adeverință de la medicul veterinar;
- copii ale pașapoartelor animalelor, dacă e vorba de o fermă nouă sau de animale care nu sunt înregistrate în 2014. În cazul crescătorilor de animale, angajații APIA vor accesa codul de exploatație și vor avea situația animalelor eligibile la plată în 2014.
Documentele trebuie să aibă valabilitate până pe data de 1 decembrie a anului de cerere. Beneficiarii plăților sunt fermieri activi, persoane fizice sau juridice care obțin venituri din agricultură. Ei depun o singură cerere, atât pentru plata pe suprafață cât și pentru ajutoarele financiare acordate fermelor din zootehnie. Cererea se completează online, prin sistemul IPA, iar fermierul va fi asistat de un angajat APIA. Aplicația pune la dispoziția fermierilor rezultatele controalelor de pe teren, din anii trecuți, îi avertizează despre digitizarea parcelelor agricole, dacă acestea sunt în zone eligibile pentru plățile compensatorii și despre anumite cerințe de ecocondiționalitate.
Fermierii care nu au mai depus cereri în anii trecuți trebuie să se îregistreze în Registrul Unic de Identificare APIA. Schemele de plată sunt: schemă de plată unică pe suprafață, plată redistributivă, plată pentru practice agricole benefice pentru climă și mediu, plată pentru tinerii fermieri, plată pentru micii fermieri, ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat de producție. Termenul de depunere a cererii fără sancțiuni este 15 iunie.