Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis o scrisoare către conducerea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vizavi de proiectul de hotărâre de Guvern prin care ANSVSA îi obligă pe apicultori să înștiințeze autoritățile sanitar-veterinare atunci când merg în pastoral. Măsura este excesivă, consideră ACA.
"Transportul stupilor de albine în alte localități, fără documente sanitar - veterinare, precum și neanunțarea autorității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor competente și a consiliului local cu privire la amplasarea stupinei în teritoriu se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice", se arată în proiectul de hotărâre de Guvern, publicat de ANSVSA pe site-ul oficial. DETALII AVEȚI AICI!
Asociația Crescătorilor de Albine consideră această măsură excesivă din moment ce apicultorii sunt obligați să dețină și să completeze un carnet de stupină, document aprobat chiar de ANSVSA.
"Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Domnului Vicepreședinte Dr. Alexandru Nicolae BOCIU
Având în vedere Proiectul aflat în dezbatere publică pe site-ul dumneavoastră “Proiect de HG pentru stabilirea unor norme san.-vet. referitoare la sănătatea și bunăstarea animalelor, subprodusele care nu sunt destinate consumului uman, importul/exportul/tranzitul de animale vii, produse de origine animală și nonanimală, laboratoarele supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, produsele medicinale veterinare, reagenții și kiturile de diagnostic de uz veterinar și pentru sancționarea contravențiilor la normele sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor”, Asociația Crescătorilor de Albine din România vine cu următoarele observații:
- conform Legii Apiculturii nr.383 din 2013 cu modificările și completările ulterioare, Art.9 (1) prevede următoarele :
o “Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligați să comunice în scris autorităților administrației publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum și adresa deținătorului de stupi, asigurând evidența acestora, dar și protecția familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.”
- aceiași Lege, mai sus menționată, prevede că apicultorii sunt obligați să dețină și să completeze carnetul de stupină. Acesta este un document aprobat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care conține informații cu privire la mișcarea efectivului, starea de sănătate și întreținere a familiilor de albine, tratamentele efectuate, deplasările în pastoral, precum și alte operațiuni din domeniul apicol. Carnetul de stupină trebuie avizat periodic de către medicul veterinar din circumscripția stupinei și tine loc de certificat sanitar-veterinar de transport al stupinei, astfel încât NU se mai justifică prevederea din Proiectul de HG de anunțare a autorității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor competente din zona de pastoral, în condițiile în care carnetul de stupină are viza autorității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor competente din raza vetrei stupinei, înainte de plecarea în pastoral.
Președinte Ioan Fetea"