Transportul stupilor de albine în alte localități, fără documente sanitar - veterinare, precum și neanunțarea autorității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor competente și a consiliului local cu privire la amplasarea stupinei în teritoriu se sancționează cu amendă de până la 6.000 de lei, avertizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat în dezbatere pe site-ul oficial.
Proiectul de act normativ prevede o listă lungă de sancțiuni pentru crescătorii de animale.
"Următoarele fapte, săvârșite de operatori, constituie contravenţii la normele sanitar – veterinare privind înregistrarea, autorizarea unităților, precum si a celor referitoare la trasabilitatea și circulaţia speciilor de animale aflate în proprietatea sau responsabilitatea lor și se sancţionează după cum urmează:
a) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice:
1. nerespectarea privind notificarea autorităților competente în vederea autorizării/înegistrării unităților precum și funcționarea unităților fără autorizare/înregistrare sanitar - veterinară;
2. efectuarea de extinderi ale unităților supuse autorizării/înregistrării sanitar - veterinare, schimbarea activității pentru care unitatea a fost înregistrată/autorizată sau reamenajarea acesteia, fără a fi notificate, în vederea reautorizării/reînregistrării de către autoritatea competentă;
3. neanunțarea/nenotificarea autorității sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor cu privire la modificarea adresei sediului social în cazul unităților autorizate/înregistrate sanitar - veterinar.
4. transportul stupilor de albine în alte localități, fără documente sanitar - veterinare, precum și neanunțarea autorității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor competente și a consiliului local cu privire la amplasarea stupinei în teritoriu.
b) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice:
1. nerespectarea obligațiilor privind menținerea conditiilor de autorizare a unităţilor;
2. nerespectarea obligațiilor privind mentinerea condițiilor de înregistrare a unităţilor;
c) cu amendă de la 600 lei la 1.200 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice:
1. nerespectarea obligațiilor privind ținerea evidențelor pentru unităţile aflate în responsabilitatea lor;
2. nerespectarea prevederilor referitoare la ținerea evidențelor pentru animalele și materialul germinativ aflate în proprietatea sau responsabilitatea lor;
d) cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice, nerespectarea normelor sanitar – veterinare privind trasabilitatea animalelor deținute și a materialului germinativ;
e) cu amendă de la 800 lei la 2.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 1.200 lei la 10.0000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice:
1. nerespectarea obligațiilor privind cerinţele generale și specifice pentru circulaţia animalelor deținute și a materialului germinativ;
2. nerespectarea obligațiilor privind notificarea circulației animalelor deținute și a materialului germinativ către alte state membre si țări terțe;
3. nerespectarea obligațiilor privind certificarea sănătății animalelor deținute și a materialului germinativ;
4. nerespectarea obligațiilor privind circulația animalelor sălbatice deținute și a materialului germinativ.
(2) Contravenţiile prevăzute la art. 18 lit. b), c) și e) se sancţionează, pe lângă amendă, cu sancţiunea complementară constând în suspendarea activităţii până la remedierea deficienței, pentru o perioadă de un trimestru, în condiţiile în care fapta/faptele sunt săvârşite a doua oară în decurs de 6 luni de la aplicarea ultimei amenzi.
(3) Contravenţiile prevăzute la art. 18 lit. d) în cazul faptelor săvârșite se sancţionează, pe lângă amendă, cu sancţiunea complementară constând în interzicerea desfășurării activităţii și sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală", avertizează proiectul de hotărâre de Guvern pentru stabilirea unor norme sanitar – veterinare referitoare la sănătatea și bunăstarea animalelor, publicat în dezbatere pe site-ul oficial al instituției.
CITEȘTE ȘI: