PROTECȚIA ANIMALELOR ÎN TIMPUL TRANSPORTULUI! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că autorizarea mijloacelor de transport pe mare pentru animalele trimise la export nu va mai fi valabilă 5 ani. Valabilitatea autorizației se restrânge la 3 ani, iar verificarea condițiilor în care sunt transportate animalele va fi făcută sever de către echipe mixte ANSVSA – Autoritatea Navală Română.
ANSVSA a prezentat, în cadrul unui seminar internațional privind protecția animalelor pe timpul transportului maritim, organizat astăzi, 11 iunie 2019, proiectul de ordin comun al Autorității și Ministerului Transportului. După intrarea în vigoare a acestui act normativ, autorizarea mijloacelor de transport maritim pentru animale, se va realiza de către echipe mixte ANSVSA – Autoritatea Navală Română, iar valabilitatea autorizației va fi de trei ani (în loc de cinci).
De asemenea, se ia în calcul modificarea legislației în ceea ce privește sancțiunile specifice, care pot merge până la suspendarea dreptului unei nave de a desfășura acest tip de activitate.
Se urmărește ca, prin stabilirea unui nivel comun de înţelegere al bunăstării animalelor pentru toţi actorii implicaţi, prin promovarea bunelor practici naţionale, să se realizeze o aplicare uniformă a standardelor internaţionale din domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului, atât de către statele membre, cât și de către ţările terţe.
Anchetele făcute de organizațiile nonguvernamentale care apără drepturile animalelor au dezvăluit informații șocante despre ce se întâmplă cu animalele exportate în țările arabe din fermele românești, ovine și bovine, și au surprins imaginea cumplită a suferinței acestor animale.
Transportate mii de kilometri precum niște saci cu făină. Înfometate, însetate, obosite și călcate în picioare — călătoria este istovitoare. Forțate să îndure zile și nopți interminabile în camioane și vapoare, mii de kilometri pe șosele îngrozitoare și mări agitate. Multe nu supraviețuiesc călătoriei, dezvăluiau, anul trecut, activiștii de la organizația Animals International, legat de un export de ovine din România în Iordania.
Aceste dezvăluiri au determinat schimbări în lege.
Dealtfel, Parlamentul European a luat în calcul interzicerea exportului de animale vii.
În fiecare an, milioane de animale sunt transportate în statele membre și în țări terțe pe distanțe lungi pentru a fi sacrificate. Transportul este stresant pentru animale, deoarece le expune la o serie de provocări timp de mai multe ore, care pot include reduceri de spațiu, schimbări de temperatură, limitări ale alimentelor și a apei și mișcarea vehiculelor. Pericolele în timpul transportului includ o serie de aspecte cum ar fi calitatea conducerii, prezența unui echipament inadecvat și schimbări neașteptate în condițiile rutiere sau meteorologice și, prin urmare, este posibil ca animalele care au fost certificate pentru transport să se îmbolnăvească sau să fie rănite în timpul transportului, se arată în documentul oficial, trimis de Parlamentul European, în decembrie anul trecut, pentru AGROINFO. VEZI AICI CONTINUAREA: OFICIAL PARLAMENTUL EUROPEAN: INTERZICEREA EXPORTULUI DE ANIMALE VII! PEDEPSE ASPRE!
Seminarul internaţional privind protecţia animalelor în timpul transportului maritim, organizat de Comisia Europeană – TAIEX, în cooperare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-a desfășurat astăzi la București.
Evenimentul a fost prezidat de către preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, şi are loc în contextul în care subiectul bunăstării şi protecţiei animalelor a fost intens promovat în ultimii ani, fiind iniţiate o serie de demersuri pentru implementarea prevederilor legislaţiei în domeniu, cu scopul evitări suferinţei inutile a animalelor.
În prezent, normele de bunăstare şi protecţie a animalelor în timpul transportului sunt reglementate la nivelul UE de către Regulamentul Consiliului nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului, iar pentru ţările membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) există recomandări privind protecţia animalelor în timpul transportului naval, rutier şi aerian.
La acest eveniment participă atât experţi ai Comisiei Europene și ai OIE, dar și specialiști în domeniu din: România, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie, Algeria, Egipt, Georgia, Iordania, Israel, Liban, Republica Moldova şi Tunisia.
Seminarul își propune să creeze o platformă de colaborare, oferind posibilitatea experţilor prezenţi de a face un schimb de experienţă și bune practici, dobândite în domeniul protecţiei animalelor, în timpul transportului maritim, se arată în comunicatul ANSVSA, transmis pentru AGROINFO.