JAF LA DRUMUL MARE PE SPINAREA OIERILOR ROMÂNI! Crescătorilor români de ovine li se aruncă în față un preț umilitor, de batjocură, pe mieii și oile de care au atâta grijă, în timp ce aceleași animale sunt vândute de exportatori, în Iordania, cu prețuri de 5 ori mai mari. Pe o oaie se plătește în Iordania, în medie, 1.100 de lei când în România, oierul abia încasează 200 de lei pe oaie, susțin activiștii de la Animals International.
Animalele, odată ajunse în Iordania, sunt torturate pe străzi, li se taie gâtul și sunt lăsate să sângereze până mor. Activiștii de la Animals International au publicat, pe pagina lor, imaginile cruzimii pe care susțin că le-au filmat în Iordania, la Festivalul Sacrificiului.
Transportate mii de kilometri precum niște saci cu făină. Înfometate, însetate, obosite și călcate în picioare — călătoria este istovitoare. Forțate să îndure zile și nopți interminabile în camioane și vapoare, mii de kilometri pe șosele îngrozitoare și mări agitate. Multe nu supraviețuiesc călătoriei. Dar pe cele care scapă le așteptă o soartă mai cruntă decât moartea.
Ajung în căldura arzătoare a verii din Orientului Mijlociu. Multe oi din România fac eforturi uriașe să respire în temperaturile mistuitoare ca de cuptor și suferă teribil în groasele lor haine din lână.
Oile sunt legate și "sacrificate" în abatoare improvizate, pe străzi și chiar în casele oamenilor. Li se taie gâtul iar cuțitul murdar este șters imediat direct pe lâna lor în vreme ce sângele animalului încă viu bolborosește ieșind din venele deschise de la gât.
Apoi, chiar înainte de a-și da ultima suflare, următoarea oaie din România este trântită de această divizie brutală a indsutriei cărnii în vârful mormanului cu animale moarte sau care încă se zbat. Capul este tras pe spate pentru tăietura fatală. Ochii lor îngroziți se deschid tot mai larg pe măsură ce lumina din aceeștia dispare.
Această cruzime se întâmplă cu un singur scop: să îmbogățească și mai mult companiile care exportă animale, dezvăluie ce se întâmplă în Iordania activiștii de la organizația Animals International.
Exportatorii se îmbogățesc, iar crescătorii români de ovine sărăcesc. Fermierii români care-și îngrijesc bine animalele au ajuns să-și vândă mieii la 4 lei pe kilogramul în viu, un preț de batjocură, plătit de multe dintre companiile care exportă. Mulți dintre fermieri abia au obținut 100 - 200 de lei pe un miel sau pe o oaie. Nu și-au scos deloc cheltuiala și se spetesc degeaba. Activiștii Animals International susțin că oile din România s-au vândut în Iordania cu aproximativ 1.100 de lei bucata.
În vreme ce firmele de comerţ fac un profit gigantic vânzând oile chiar şi de 5 ori mai scump decât le cumpără din România. Este jaf la drumul mare pe spinarea animalelor şi a fermierilor din România, spune Gebriel Păun, președintele Animals International România.
Soluția este să nu se mai exporte animale vii, să se exporte carcase și alte produse cu valoare adăugată. Dar pentru asta trebuie ajutați crescătorii români de ovine cu înființarea unor abatoare.
Activiștii de la Animals International au un mesaj pentru ministrul agriculturii, Petre Daea. Ei au montat în București, în zona Ministerului Agriculturii, mai multe panouri uriaşe pe care apare o oaie din România, exportată în Orientul Mijlociu, iar sub imagine scrie: ”Soarta ei este mai cruntă decât moartea”.
Mesajul îi este adresat personal ministrului Daea care tot susţine că iubeşte oaia, că oaia este un templu şi că îi face statuie. Dacă aşa stau lucrurile, atunci ar trebui să le protejeze de suferinţa inutilă şi să le exporte carnea şi nu să le trimită vii. Am împânzit zona din jurul ministerului, atât la suprafaţă cât şi în staţia de metrou de lângă minister pentru a ne asigura că domnul ministru şi angajaţii săi nu vor rata mesajul din orice parte ar veni. Sper să nu închidă ochii, mai spune Gabriel Păun.
Australia a renunțat la exportul de animale vii, astfel că anul acesta, spune Gabriel Păun, pe străzile din Iordania a văzut doar oi îngrozite din România târâte şi bătute înainte de a li se tăia gâtul brutal şi pe viu în mizerie. Niciun animal nu merită aşa o moarte teribilă.