Adama
AGRICOVER

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Publicat: 24 mai 2022 - 09:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Potrivit Ghidului APIA, "cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine va fi respinsă de la plată în următoarele situații:

- cererea este depusă în afara termenului de depunere al cererilor de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine;
- solicitantul nu a depus toate documentele;
- în urma controalelor administrative s-a constatat că solicitantul nu respectă una sau mai multe condiții de acordare a schemei de ajutor de stat în sectorul bovine. CONDIȚII, ACTE AICI!

În urma stabilirii sumelor cuvenite pentru fiecare beneficiar și după aprobarea de către Ministerul Finanţelor a cererii de deschidere a creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alimentează contul de subvenții al APIA, care la rândul său, repartizează credite bugetare centrelor județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cu sumele cuvenite. Centrele județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare."

crescatori-vaci_b

Dacă însă este vorba de un caz de forță majoră sau circumstanță excepțională, crescătorii sau moștenitorii lor ar putea beneficia de bani cu condiția să anunțe APIA în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care au posibilitatea să facă acest lucru.

"Forța majoră reprezintă orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, intervenit după momentul depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin, pe parcursul derulării schemei de ajutor de stat în sectorul bovin, care îl împiedică pe solicitant să își execute obligațiile pe care le are în legătură cu ajutorul de stat în sectorul bovin, dar în același timp, îl exonerează de răspundere.

În acord cu prevederile art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pentru asigurarea unei practici unitare la nivelul statelor membre ale Uniunii în ceea ce privește forța majoră și circumstanțele excepționale, pot fi recunoscute, în mod special, următoarele cazuri, lista nefiind limitivă în acest sens:
- decesul beneficiarului după depunerea cererii;
- incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
- catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă;
- epizootie sau o boală a animalelor/plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
- exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii

Legislația națională recunoaște și alte cazuri de forță majoră și/sau circumstanțe excepționale, fără a oferi o listă exhaustivă, respectiv:
- distrugerea terenurilor agricole și a animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare;

Cazurile de forță majoră și circumstanțele excepționale, pot fi dovedite prin documente care atestă situațiile în care solicitantul a fost împiedicat să își execute obligațiile, dintre care, pot fi enumerate:
- copia certificatului de deces;
- copia certificatului care atestă calitatea de moştenitor/certificatului de moştenitor eliberat de notarul public / declaraţia de împuternicire pentru un singur moştenitor în cazul existenţei mai multor moştenitori în urma decesului beneficiarului;
- copia certificatului medical de constatare a incapacităţii de muncă pentru incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului / adeverinţă medicală din care să reiasă incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului, după caz;
- copia procesului verbal de constatare a calamităţii eliberat de Primărie / procesul verbal de constatare emis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă;
- copia documentului emis de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor, respectiv

Procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic și de stabilire a răspunderii civile și a despăgubirii, în cazul distrugerii de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic a culturilor agricole și în cazul măsurilor 10, 11 și 13 a culturilor agricole și a terenurilor agricole aflate sub angajament;
- documente eliberate de organismele în drept, care atestă exproprierea.

Beneficiarii care fac dovada că s-au aflat într-un caz de forță majoră sau nu au putut respecta obligațiile pe care le au în legătură cu ajutorul de stat în sectorul bovin, din cauza unor circumstanțe excepționale, vor avea în continuare dreptul la ajutor de stat în sectorul bovin în momentul producerii cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale.

Beneficiarii care au fost afectați de un caz de forță majoră sau de circumstanțe excepționale trebuie să aducă la cunoștința APIA, în scris, acest aspect printr-o Înștiințare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care au posibilitatea să facă acest lucru, în caz contrar, cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin va fi respinsă de la plată," precizează APIA în Ghidul solicitantului acestui ajutor. 


 

 

Vizualizat: 12092 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

De 1 iunie, copiii au văzut cum arată vacile în ferma unui mare crescător de bovine!

De 1 iunie, copiii au văzut cum arată vacile în ferma unui mare crescător de bovine!

02 iunie 2023 - 14:00

Ferma crescătorului de bovine Marius Bîcu, din comuna Unirea, județul Alba, o fermă cu Omenie, creatoarea brandurilor De la Ferma și Pachet de acasă, și-a deschis ușile de 1 iunie pentru copii. Micuții au văzut cum arată vacile în realitate, măgărușii, găinile, iepurașii. Au fost încântați să alinte și să mângâie o vițică frumoasă foc și pe măgărușul Burdufel.

Protest cum nu ați mai văzut! Ce au făcut crescătorii de vaci nemulțumiți de prețul mic al laptelui!

Protest cum nu ați mai văzut! Ce au făcut crescătorii de vaci nemulțumiți de prețul mic al laptelui!

02 iunie 2023 - 11:57

Câțiva crescători de vaci au decis să protesteze într-un mod inedit față de prețurile prea mici pe care le primesc pentru produsele lor. Joi a fost ziua internațională a laptelui și, în orașul german Munchen, doi crescători s-au cufundat până la gât într-un bazin cu lapte.

Guvernul a tăiat din banii fermierilor!

Guvernul a tăiat din banii fermierilor!

01 iunie 2023 - 18:27

Guvernul României a aprobat miercuri, în ședință, Ordonanța de urgență pentru acordarea despăgubirilor de secetă fermierilor care au înregistrat pierderi. Însă Guvernul a tăiat substanțial din suma alocată inițial pentru plata acestor despăgubiri.

Șeful APIA ASTĂZI: Mai puțini fermieri anul acesta la plata subvențiilor APIA!

Șeful APIA ASTĂZI: Mai puțini fermieri anul acesta la plata subvențiilor APIA!

01 iunie 2023 - 17:50

Numărul cererilor unice de plată depuse anul acesta la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a scăzut cu 34.000, anunță astăzi directorul general APIA, Adrian Pintea, într-o informare pe Facebook.

Subvenții APIA virate ACUM în conturile crescătorilor de oi și capre!

Subvenții APIA virate ACUM în conturile crescătorilor de oi și capre!

01 iunie 2023 - 07:00

Crescătorilor de oi și/sau capre le-a fost virată în conturi, până acum, o sumă de peste 100 milioane euro reprezentând ajutoare naționale tranzitorii, ANT, subvenție de la bugetul de stat, și sprijin cuplat zootehnic, SCZ, subvenție europeană, aferente anului de cerere 2022, a anunțat directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Paul Eduard Kmen, la Expo-Conferința Meat&Milk.

Eliminată data limită de vânzare pe piață din Programul Tomata!

Eliminată data limită de vânzare pe piață din Programul Tomata!

01 iunie 2023 - 06:25

Trebuie eliminată data limită de vânzare pe piață. Faptul că fermierii sunt obligați să scoată la vânzare legumele într-un termen impus, adică până la 30 iunie, îi îndeamnă pe legumicultorii care nu au cinstea în sânge să forțeze coacerea roșiilor, avertizează senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu.

Interdicție importuri produse agricole din Ucraina până la sfârșitul lui 2023!

Interdicție importuri produse agricole din Ucraina până la sfârșitul lui 2023!

01 iunie 2023 - 06:03

Ungaria solicită Comisiei Europene să prelungească restricțiile referitoare la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina în cele cinci state membre din Europa de Est, printre care și România, cel puțin până la finele lui 2023, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar al Agriculturii, Zsolt Feldman, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ajutor 1.900 euro/gospodărie!

Ajutor 1.900 euro/gospodărie!

01 iunie 2023 - 05:46

Până la data de 26 iunie 2023, ora 23.59, se desfășoară a doua rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare” finanțat din PNRR, anunță Ministerul Mediului.

Asociația Păstorul Crișana: Berbec/țap cu vârsta de maxim 8 ani pentru subvenția APIA de 20 euro/animal!

Asociația Păstorul Crișana: Berbec/țap cu vârsta de maxim 8 ani pentru subvenția APIA de 20 euro/animal!

31 mai 2023 - 19:16

Asociația Păstorul Crișana Arad a crescătorilor de ovine anunță că a solicitat Ministerului Agriculturii, Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să clarifice condiția legată de vârsta berbecilor/țapilor cu certificate de origine folosiți în raportul un berbec la 35 femele ovine/caprine pentru încasarea sprijinului cuplat zootehnic, subvenția europeană cu un cuantum estimat la 20 euro/cap animal, pentru acest an.

Șeful adjunct APIA ACUM: Plăți făcute pentru fermele de vaci, oi/capre!

Șeful adjunct APIA ACUM: Plăți făcute pentru fermele de vaci, oi/capre!

31 mai 2023 - 12:34

Până la data de 29 mai 2023, pentru schemele de plată din sectorul zootehnic, din Fondul de Garantare Agricolă și Bugetul Național, APIA a autorizat la plată suma de 313,93 milioane euro, a anunțat directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Paul Eduard Kmen, la Expo-Conferința Meat&Milk.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Pe stabilimentul fostului IAS Gherla, chiar în locul în care a activat la un moment dat şi regretatul Mircea Ciurea, tânărul clujean Bogdan Vereş a pus bazele unei ferme de elită despre care am putea spune că este unicat în România. Împreună cu soţia sa, Adriana, acesta deţine în prezent un efectiv de 500 de capete de bovine Angus, cu tineret cu tot, şi lucrează 150 de hectare de teren arabil, pentru asigurarea furajelor. Pe lângă asta, exploatează şi 250 de hectare cu păşune. Căci, din primăvară şi până când vin zăpezile, animalele sunt ţinute pe pajiște.

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă! AGRARIA 2023, la ora bilantului

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii