Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Publicat: 24 mai 2022 - 09:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Potrivit Ghidului APIA, "cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine va fi respinsă de la plată în următoarele situații:

- cererea este depusă în afara termenului de depunere al cererilor de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine;
- solicitantul nu a depus toate documentele;
- în urma controalelor administrative s-a constatat că solicitantul nu respectă una sau mai multe condiții de acordare a schemei de ajutor de stat în sectorul bovine. CONDIȚII, ACTE AICI!

În urma stabilirii sumelor cuvenite pentru fiecare beneficiar și după aprobarea de către Ministerul Finanţelor a cererii de deschidere a creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alimentează contul de subvenții al APIA, care la rândul său, repartizează credite bugetare centrelor județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cu sumele cuvenite. Centrele județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare."

crescatori-vaci_b

Dacă însă este vorba de un caz de forță majoră sau circumstanță excepțională, crescătorii sau moștenitorii lor ar putea beneficia de bani cu condiția să anunțe APIA în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care au posibilitatea să facă acest lucru.

"Forța majoră reprezintă orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, intervenit după momentul depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin, pe parcursul derulării schemei de ajutor de stat în sectorul bovin, care îl împiedică pe solicitant să își execute obligațiile pe care le are în legătură cu ajutorul de stat în sectorul bovin, dar în același timp, îl exonerează de răspundere.

În acord cu prevederile art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pentru asigurarea unei practici unitare la nivelul statelor membre ale Uniunii în ceea ce privește forța majoră și circumstanțele excepționale, pot fi recunoscute, în mod special, următoarele cazuri, lista nefiind limitivă în acest sens:
- decesul beneficiarului după depunerea cererii;
- incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
- catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă;
- epizootie sau o boală a animalelor/plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
- exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii

Legislația națională recunoaște și alte cazuri de forță majoră și/sau circumstanțe excepționale, fără a oferi o listă exhaustivă, respectiv:
- distrugerea terenurilor agricole și a animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare;

Cazurile de forță majoră și circumstanțele excepționale, pot fi dovedite prin documente care atestă situațiile în care solicitantul a fost împiedicat să își execute obligațiile, dintre care, pot fi enumerate:
- copia certificatului de deces;
- copia certificatului care atestă calitatea de moştenitor/certificatului de moştenitor eliberat de notarul public / declaraţia de împuternicire pentru un singur moştenitor în cazul existenţei mai multor moştenitori în urma decesului beneficiarului;
- copia certificatului medical de constatare a incapacităţii de muncă pentru incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului / adeverinţă medicală din care să reiasă incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului, după caz;
- copia procesului verbal de constatare a calamităţii eliberat de Primărie / procesul verbal de constatare emis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă;
- copia documentului emis de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor, respectiv

Procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic și de stabilire a răspunderii civile și a despăgubirii, în cazul distrugerii de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic a culturilor agricole și în cazul măsurilor 10, 11 și 13 a culturilor agricole și a terenurilor agricole aflate sub angajament;
- documente eliberate de organismele în drept, care atestă exproprierea.

Beneficiarii care fac dovada că s-au aflat într-un caz de forță majoră sau nu au putut respecta obligațiile pe care le au în legătură cu ajutorul de stat în sectorul bovin, din cauza unor circumstanțe excepționale, vor avea în continuare dreptul la ajutor de stat în sectorul bovin în momentul producerii cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale.

Beneficiarii care au fost afectați de un caz de forță majoră sau de circumstanțe excepționale trebuie să aducă la cunoștința APIA, în scris, acest aspect printr-o Înștiințare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care au posibilitatea să facă acest lucru, în caz contrar, cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin va fi respinsă de la plată," precizează APIA în Ghidul solicitantului acestui ajutor. 


 

 

Vizualizat: 12216 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

24 noiembrie 2023 - 05:34

Plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar, se acordă, începând din acest an, doar fermierilor mici, fermierii mari fiind excluși de la această plată, a spus directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor, pentru televiziunea locală Info HD.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii