Adama
Vinasa Rompak

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Publicat: 24 mai 2022 - 09:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Potrivit Ghidului APIA, "cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine va fi respinsă de la plată în următoarele situații:

- cererea este depusă în afara termenului de depunere al cererilor de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine;
- solicitantul nu a depus toate documentele;
- în urma controalelor administrative s-a constatat că solicitantul nu respectă una sau mai multe condiții de acordare a schemei de ajutor de stat în sectorul bovine. CONDIȚII, ACTE AICI!

În urma stabilirii sumelor cuvenite pentru fiecare beneficiar și după aprobarea de către Ministerul Finanţelor a cererii de deschidere a creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alimentează contul de subvenții al APIA, care la rândul său, repartizează credite bugetare centrelor județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cu sumele cuvenite. Centrele județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare."

crescatori-vaci_b

Dacă însă este vorba de un caz de forță majoră sau circumstanță excepțională, crescătorii sau moștenitorii lor ar putea beneficia de bani cu condiția să anunțe APIA în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care au posibilitatea să facă acest lucru.

"Forța majoră reprezintă orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, intervenit după momentul depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin, pe parcursul derulării schemei de ajutor de stat în sectorul bovin, care îl împiedică pe solicitant să își execute obligațiile pe care le are în legătură cu ajutorul de stat în sectorul bovin, dar în același timp, îl exonerează de răspundere.

În acord cu prevederile art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pentru asigurarea unei practici unitare la nivelul statelor membre ale Uniunii în ceea ce privește forța majoră și circumstanțele excepționale, pot fi recunoscute, în mod special, următoarele cazuri, lista nefiind limitivă în acest sens:
- decesul beneficiarului după depunerea cererii;
- incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
- catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă;
- epizootie sau o boală a animalelor/plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
- exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii

Legislația națională recunoaște și alte cazuri de forță majoră și/sau circumstanțe excepționale, fără a oferi o listă exhaustivă, respectiv:
- distrugerea terenurilor agricole și a animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare;

Cazurile de forță majoră și circumstanțele excepționale, pot fi dovedite prin documente care atestă situațiile în care solicitantul a fost împiedicat să își execute obligațiile, dintre care, pot fi enumerate:
- copia certificatului de deces;
- copia certificatului care atestă calitatea de moştenitor/certificatului de moştenitor eliberat de notarul public / declaraţia de împuternicire pentru un singur moştenitor în cazul existenţei mai multor moştenitori în urma decesului beneficiarului;
- copia certificatului medical de constatare a incapacităţii de muncă pentru incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului / adeverinţă medicală din care să reiasă incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului, după caz;
- copia procesului verbal de constatare a calamităţii eliberat de Primărie / procesul verbal de constatare emis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă;
- copia documentului emis de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor, respectiv

Procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic și de stabilire a răspunderii civile și a despăgubirii, în cazul distrugerii de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic a culturilor agricole și în cazul măsurilor 10, 11 și 13 a culturilor agricole și a terenurilor agricole aflate sub angajament;
- documente eliberate de organismele în drept, care atestă exproprierea.

Beneficiarii care fac dovada că s-au aflat într-un caz de forță majoră sau nu au putut respecta obligațiile pe care le au în legătură cu ajutorul de stat în sectorul bovin, din cauza unor circumstanțe excepționale, vor avea în continuare dreptul la ajutor de stat în sectorul bovin în momentul producerii cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale.

Beneficiarii care au fost afectați de un caz de forță majoră sau de circumstanțe excepționale trebuie să aducă la cunoștința APIA, în scris, acest aspect printr-o Înștiințare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care au posibilitatea să facă acest lucru, în caz contrar, cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin va fi respinsă de la plată," precizează APIA în Ghidul solicitantului acestui ajutor. 


 

 

Vizualizat: 12369 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii