Adama
Agreena
AGRICOVER

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Publicat: 24 mai 2022 - 09:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Potrivit Ghidului APIA, "cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine va fi respinsă de la plată în următoarele situații:

- cererea este depusă în afara termenului de depunere al cererilor de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine;
- solicitantul nu a depus toate documentele;
- în urma controalelor administrative s-a constatat că solicitantul nu respectă una sau mai multe condiții de acordare a schemei de ajutor de stat în sectorul bovine. CONDIȚII, ACTE AICI!

În urma stabilirii sumelor cuvenite pentru fiecare beneficiar și după aprobarea de către Ministerul Finanţelor a cererii de deschidere a creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alimentează contul de subvenții al APIA, care la rândul său, repartizează credite bugetare centrelor județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cu sumele cuvenite. Centrele județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare."

crescatori-vaci_b

Dacă însă este vorba de un caz de forță majoră sau circumstanță excepțională, crescătorii sau moștenitorii lor ar putea beneficia de bani cu condiția să anunțe APIA în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care au posibilitatea să facă acest lucru.

"Forța majoră reprezintă orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, intervenit după momentul depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin, pe parcursul derulării schemei de ajutor de stat în sectorul bovin, care îl împiedică pe solicitant să își execute obligațiile pe care le are în legătură cu ajutorul de stat în sectorul bovin, dar în același timp, îl exonerează de răspundere.

În acord cu prevederile art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pentru asigurarea unei practici unitare la nivelul statelor membre ale Uniunii în ceea ce privește forța majoră și circumstanțele excepționale, pot fi recunoscute, în mod special, următoarele cazuri, lista nefiind limitivă în acest sens:
- decesul beneficiarului după depunerea cererii;
- incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
- catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă;
- epizootie sau o boală a animalelor/plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
- exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii

Legislația națională recunoaște și alte cazuri de forță majoră și/sau circumstanțe excepționale, fără a oferi o listă exhaustivă, respectiv:
- distrugerea terenurilor agricole și a animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare;

Cazurile de forță majoră și circumstanțele excepționale, pot fi dovedite prin documente care atestă situațiile în care solicitantul a fost împiedicat să își execute obligațiile, dintre care, pot fi enumerate:
- copia certificatului de deces;
- copia certificatului care atestă calitatea de moştenitor/certificatului de moştenitor eliberat de notarul public / declaraţia de împuternicire pentru un singur moştenitor în cazul existenţei mai multor moştenitori în urma decesului beneficiarului;
- copia certificatului medical de constatare a incapacităţii de muncă pentru incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului / adeverinţă medicală din care să reiasă incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului, după caz;
- copia procesului verbal de constatare a calamităţii eliberat de Primărie / procesul verbal de constatare emis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă;
- copia documentului emis de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor, respectiv

Procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic și de stabilire a răspunderii civile și a despăgubirii, în cazul distrugerii de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic a culturilor agricole și în cazul măsurilor 10, 11 și 13 a culturilor agricole și a terenurilor agricole aflate sub angajament;
- documente eliberate de organismele în drept, care atestă exproprierea.

Beneficiarii care fac dovada că s-au aflat într-un caz de forță majoră sau nu au putut respecta obligațiile pe care le au în legătură cu ajutorul de stat în sectorul bovin, din cauza unor circumstanțe excepționale, vor avea în continuare dreptul la ajutor de stat în sectorul bovin în momentul producerii cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale.

Beneficiarii care au fost afectați de un caz de forță majoră sau de circumstanțe excepționale trebuie să aducă la cunoștința APIA, în scris, acest aspect printr-o Înștiințare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care au posibilitatea să facă acest lucru, în caz contrar, cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin va fi respinsă de la plată," precizează APIA în Ghidul solicitantului acestui ajutor. 


 

 

Vizualizat: 12308 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii