PLĂȚI PENTRU VÂNĂTORI! Proiectul de Ordonanță de Urgență ANSVSA prin care se stabilesc tipurile de exploatații pentru creșterea porcilor include și sumele acordate vânătorilor pentru fiecare mistreț împușcat, compensații pentru gestionarii fondurilor de vânătoare. Proiectul OUG ar urma să fie aprobat de Guvern în această săptămână.
Potrivit proiectului de act normativ, pentru porcii mistreţi găsiţi morţi sau bolnavi, precum și pentru mistreţii împuşcaţi la solicitarea expresă a autorităţii competente, în vederea stabilirii diagnosticului sau pentru mistreţii morţi în accidente, proveniţi din fondurile cinegetice, gestionarii acestor fonduri, alte persoane implicate în managementul silvic sau al faunei ori, după caz, vânătorii primesc un stimulent, după cum urmează:
a) 750 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea, de la care au fost prelevate probe şi duse la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar -veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene respectând condiţiile de biosecuritate la prelevare, ambalare şi transport al probelor şi cerinţele de la art. 10 alin. (3) și care a fost neutralizat în conformitate cu prevederile legale; predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală se dovedește prin prezentarea unei copii a Părții III a documentului de mișcare, prevăzut de Ordinul președintelui ANSVSA nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitarveterinară a unităților din domeniul subproduselor de origine animală și produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman și pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui ANSVSA nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu completările ulterioare;
b) 500 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea şi a fost dus la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectând condiţiile de biosecuritate în timpul transportului şi cerinţele de la art. 10 alin. (3);
c) 300 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea, de la care au fost prelevate probe şi duse la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene respectând condiţiile de biosecuritate la prelevare, ambalare şi transport al probelor şi cerinţele de la art. 10 alin. (3) care a fost neutralizat prin incinerarea și/sau îngroparea la fața locului.
Neutralizarea subproduselor de origine animală trebuie efectuată, prioritar, prin predarea către o unitate autorizată pentru procesarea/eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman. În situații excepționale, în care transportul până la cea mai apropiată unitate autorizată pentru procesarea/eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman nu îndeplinește cerințele de colectare în siguranță sau capacitățile de eliminare a acestora sunt depășite, este posibilă și incinerarea și/sau îngroparea la fața locului a subproduselor de origine animală.
Pentru fiecare porc mistreţ vânat de la care se prezintă probe la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, gestionarul fondului cinegetic va primi un stimulent de 65 lei. Sumele sunt acordate pentru fiecare set de organe aduse la laborator; carcasa trebuie păstrată până la obţinerea rezultatelor de laborator privind pesta porcină africană, în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar.
Fondurile necesare pentru plata sumelor sunt asigurate din bugetul ANSVSA, în cadrul programelor cofinanțate, aprobate anual de Comisia Europeană.
Gestionarilor fondurilor cinegetice li se acordă:
a) 500 lei pentru fiecare porc mistreţ împuşcat, provenit din fondurile cinegetice, de la care s-au recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană și pentru care s-a confirmat boala;
b) 250 lei pentru fiecare porc mistreţ împuşcat, provenit din fondurile cinegetice, de la care sau recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană la care nu s-a confirmat boala;
c) suma echivalentă pentru 12 litri combustibil/1000 ha/lună pentru efectuarea patrulărilor în vederea depistării cadavrelor de mistreți.
Pentru a beneficia de suma prevăzută la lit. a), gestionarul fondului cinegetic trebuie să prezinte documentul de mișcare emis pentru predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală - carcase, organe necomestibile, masa gastro-intestinală și pielea rezultate în urma toaletării mistrețului vânat.
Pentru a beneficia de suma prevăzută la lit. b), gestionarul fondului cinegetic trebuie să prezinte dovada păstrării carcasei în condiții igienice și documentul de mișcare emis pentru predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală - organe necomestibile, masa gastro-intestinală și pielea rezultate în urma toaletării mistrețului vânat.
Fondurile necesare pentru plata sumelor prevăzute la lit. a și b sunt asigurate din bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin gărzile forestiere pe raza cărora se află fondurile cinegetice.
Fondurile necesare pentru plata sumelor prevăzute la lit. c) sunt asigurate din bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin gărzile forestiere pe raza cărora se află fondurile cinegetice, în baza proceselor verbale de patrulare, din sumele asigurate de la bugetul de stat cu această destinație; costul combustibilului va fi stabilit la prețul pieței din fiecare zi de întâi a lunii în care se face decontul, precizează proiectul OUG.
Vă reamintim că același proiect OUG, publicat pe site-ul ANSVSA în dezbatere publică, limitează la 6 numărul porcilor domestici crescuți în gospodăriile țărănești neautorizate sanitar-veterinar. CLICK AICI PENTRU DETALII!