KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ ANSVSA: PLĂȚI PENTRU ÎMPUȘCAREA MISTREȚILOR!

Publicat: 30 martie 2021 - 10:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PLĂȚI PENTRU VÂNĂTORI! Proiectul de Ordonanță de Urgență ANSVSA prin care se stabilesc tipurile de exploatații pentru creșterea porcilor include și sumele acordate vânătorilor pentru fiecare mistreț împușcat, compensații pentru gestionarii fondurilor de vânătoare. Proiectul OUG ar urma să fie aprobat de Guvern în această săptămână.

Potrivit proiectului de act normativ, pentru porcii mistreţi găsiţi morţi sau bolnavi, precum și pentru mistreţii împuşcaţi la  solicitarea expresă a autorităţii competente, în vederea stabilirii diagnosticului sau pentru mistreţii morţi în accidente, proveniţi din fondurile cinegetice, gestionarii acestor fonduri, alte persoane implicate în managementul silvic sau al faunei ori, după caz, vânătorii primesc un stimulent, după cum urmează:

a) 750 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea, de la care au fost prelevate probe şi duse la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar -veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene respectând condiţiile de biosecuritate la prelevare, ambalare şi transport al probelor şi cerinţele de la art. 10 alin. (3) și care a fost neutralizat în conformitate cu prevederile legale; predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală se dovedește prin prezentarea unei copii a Părții III a documentului de mișcare, prevăzut de Ordinul președintelui ANSVSA nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitarveterinară a unităților din domeniul subproduselor de origine animală și produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman și pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui ANSVSA nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu completările ulterioare;

b) 500 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea şi a fost dus la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectând condiţiile de biosecuritate în timpul transportului şi cerinţele de la art. 10 alin. (3);

c) 300 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea, de la care au fost prelevate probe şi duse la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene respectând condiţiile de biosecuritate la prelevare, ambalare şi transport al probelor şi cerinţele de la art. 10 alin. (3) care a fost neutralizat prin incinerarea și/sau îngroparea la fața locului.

Neutralizarea subproduselor de origine animală trebuie efectuată, prioritar, prin predarea către o unitate autorizată pentru procesarea/eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman. În situații excepționale, în care transportul până la cea mai apropiată unitate autorizată pentru procesarea/eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman nu îndeplinește cerințele de colectare în siguranță sau capacitățile de eliminare a acestora sunt depășite, este posibilă și incinerarea și/sau îngroparea la fața locului a subproduselor de origine animală.

Pentru fiecare porc mistreţ vânat de la care se prezintă probe la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, gestionarul fondului cinegetic va primi un stimulent de 65 lei. Sumele sunt acordate pentru fiecare set de organe aduse la laborator; carcasa trebuie păstrată până la obţinerea rezultatelor de laborator privind pesta porcină africană, în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar.

Fondurile necesare pentru plata sumelor sunt asigurate din bugetul ANSVSA, în cadrul programelor cofinanțate, aprobate anual de Comisia Europeană.

Gestionarilor fondurilor cinegetice li se acordă:

a) 500 lei pentru fiecare porc mistreţ împuşcat, provenit din fondurile cinegetice, de la care s-au recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană și pentru care s-a confirmat boala;

b) 250 lei pentru fiecare porc mistreţ împuşcat, provenit din fondurile cinegetice, de la care sau recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană la care nu s-a confirmat boala;

c) suma echivalentă pentru 12 litri combustibil/1000 ha/lună pentru efectuarea patrulărilor în vederea depistării cadavrelor de mistreți.

Pentru a beneficia de suma prevăzută la lit. a), gestionarul fondului cinegetic trebuie să prezinte documentul de mișcare emis pentru predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală - carcase, organe necomestibile, masa gastro-intestinală și pielea rezultate în urma toaletării mistrețului vânat.

Pentru a beneficia de suma prevăzută la lit. b), gestionarul fondului cinegetic trebuie să prezinte dovada păstrării carcasei în condiții igienice și documentul de mișcare emis pentru predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală - organe necomestibile, masa gastro-intestinală și pielea rezultate în urma toaletării mistrețului vânat.

Fondurile necesare pentru plata sumelor prevăzute la lit. a și b sunt asigurate din bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin gărzile forestiere pe raza cărora se află fondurile cinegetice.

Fondurile necesare pentru plata sumelor prevăzute la lit. c) sunt asigurate din bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin gărzile forestiere pe raza cărora se află fondurile cinegetice, în baza proceselor verbale de patrulare, din sumele asigurate de la bugetul de stat cu această destinație; costul combustibilului va fi stabilit la prețul pieței din fiecare zi de întâi a lunii în care se face decontul, precizează proiectul OUG.

Vă reamintim că același proiect OUG, publicat pe site-ul ANSVSA în dezbatere publică, limitează la 6 numărul porcilor domestici crescuți în gospodăriile țărănești neautorizate sanitar-veterinar. CLICK AICI PENTRU DETALII!

Vizualizat: 8653 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

29 noiembrie 2021 - 18:23

"Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc", a declarat astăzi premierul Nicolae Ionel Ciucă, după ce a făcut o vizită într-o fermă de păsări. 

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

29 noiembrie 2021 - 16:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de ovine/caprine suma totală de 45.204.154,53 euro, reprezentînd plata avansului la sprijinul cuplat zootehnic achitat pentru speciile ovine și caprine, pentru acest an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

Glumă bună

Glumă bună
O pereche proaspăt căsătorită ieşea din biserică. Detalii