KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ ANSVSA: PLĂȚI PENTRU ÎMPUȘCAREA MISTREȚILOR!

Publicat: 30 martie 2021 - 10:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PLĂȚI PENTRU VÂNĂTORI! Proiectul de Ordonanță de Urgență ANSVSA prin care se stabilesc tipurile de exploatații pentru creșterea porcilor include și sumele acordate vânătorilor pentru fiecare mistreț împușcat, compensații pentru gestionarii fondurilor de vânătoare. Proiectul OUG ar urma să fie aprobat de Guvern în această săptămână.

Potrivit proiectului de act normativ, pentru porcii mistreţi găsiţi morţi sau bolnavi, precum și pentru mistreţii împuşcaţi la  solicitarea expresă a autorităţii competente, în vederea stabilirii diagnosticului sau pentru mistreţii morţi în accidente, proveniţi din fondurile cinegetice, gestionarii acestor fonduri, alte persoane implicate în managementul silvic sau al faunei ori, după caz, vânătorii primesc un stimulent, după cum urmează:

a) 750 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea, de la care au fost prelevate probe şi duse la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar -veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene respectând condiţiile de biosecuritate la prelevare, ambalare şi transport al probelor şi cerinţele de la art. 10 alin. (3) și care a fost neutralizat în conformitate cu prevederile legale; predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală se dovedește prin prezentarea unei copii a Părții III a documentului de mișcare, prevăzut de Ordinul președintelui ANSVSA nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitarveterinară a unităților din domeniul subproduselor de origine animală și produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman și pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui ANSVSA nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu completările ulterioare;

b) 500 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea şi a fost dus la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectând condiţiile de biosecuritate în timpul transportului şi cerinţele de la art. 10 alin. (3);

c) 300 lei pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea, de la care au fost prelevate probe şi duse la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene respectând condiţiile de biosecuritate la prelevare, ambalare şi transport al probelor şi cerinţele de la art. 10 alin. (3) care a fost neutralizat prin incinerarea și/sau îngroparea la fața locului.

Neutralizarea subproduselor de origine animală trebuie efectuată, prioritar, prin predarea către o unitate autorizată pentru procesarea/eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman. În situații excepționale, în care transportul până la cea mai apropiată unitate autorizată pentru procesarea/eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman nu îndeplinește cerințele de colectare în siguranță sau capacitățile de eliminare a acestora sunt depășite, este posibilă și incinerarea și/sau îngroparea la fața locului a subproduselor de origine animală.

Pentru fiecare porc mistreţ vânat de la care se prezintă probe la laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, gestionarul fondului cinegetic va primi un stimulent de 65 lei. Sumele sunt acordate pentru fiecare set de organe aduse la laborator; carcasa trebuie păstrată până la obţinerea rezultatelor de laborator privind pesta porcină africană, în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar.

Fondurile necesare pentru plata sumelor sunt asigurate din bugetul ANSVSA, în cadrul programelor cofinanțate, aprobate anual de Comisia Europeană.

Gestionarilor fondurilor cinegetice li se acordă:

a) 500 lei pentru fiecare porc mistreţ împuşcat, provenit din fondurile cinegetice, de la care s-au recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană și pentru care s-a confirmat boala;

b) 250 lei pentru fiecare porc mistreţ împuşcat, provenit din fondurile cinegetice, de la care sau recoltat probe în vederea stabilirii diagnosticului de pestă porcină africană la care nu s-a confirmat boala;

c) suma echivalentă pentru 12 litri combustibil/1000 ha/lună pentru efectuarea patrulărilor în vederea depistării cadavrelor de mistreți.

Pentru a beneficia de suma prevăzută la lit. a), gestionarul fondului cinegetic trebuie să prezinte documentul de mișcare emis pentru predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală - carcase, organe necomestibile, masa gastro-intestinală și pielea rezultate în urma toaletării mistrețului vânat.

Pentru a beneficia de suma prevăzută la lit. b), gestionarul fondului cinegetic trebuie să prezinte dovada păstrării carcasei în condiții igienice și documentul de mișcare emis pentru predarea către o unitate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală - organe necomestibile, masa gastro-intestinală și pielea rezultate în urma toaletării mistrețului vânat.

Fondurile necesare pentru plata sumelor prevăzute la lit. a și b sunt asigurate din bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin gărzile forestiere pe raza cărora se află fondurile cinegetice.

Fondurile necesare pentru plata sumelor prevăzute la lit. c) sunt asigurate din bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin gărzile forestiere pe raza cărora se află fondurile cinegetice, în baza proceselor verbale de patrulare, din sumele asigurate de la bugetul de stat cu această destinație; costul combustibilului va fi stabilit la prețul pieței din fiecare zi de întâi a lunii în care se face decontul, precizează proiectul OUG.

Vă reamintim că același proiect OUG, publicat pe site-ul ANSVSA în dezbatere publică, limitează la 6 numărul porcilor domestici crescuți în gospodăriile țărănești neautorizate sanitar-veterinar. CLICK AICI PENTRU DETALII!

Vizualizat: 8461 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tractor în flăcări!

Tractor în flăcări!

25 iulie 2021 - 07:10

Un tractor a fost mistuit de flăcări, sâmbătă după-amiaza, aproape de Timișoara. Focul s-a extins și la vegetația uscată din jur.

Anunțul ministrului Mediului după ce trei ciobani au fost atacați de urs!

Anunțul ministrului Mediului după ce trei ciobani au fost atacați de urs!

25 iulie 2021 - 06:47

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, sâmbătă, pe pagina sa Facebook, că ursul care a atacat vineri trei ciobani pe o pășune din zona montană, de la granița județelor Suceava și Harghita, va fi împușcat.

Ciobani atacați de urs!

Ciobani atacați de urs!

24 iulie 2021 - 10:04

Trei ciobani au fost atacați de urs, vineri seară, în timp ce erau cu animalele pe o păşune, în comuna Panaci, județul Suceava. Unul dintre ei a reușit să scape și să sune la 112. În urma verificărilor, unul dintre bărbați a fost grav rănit și dus la spital, iar al treilea bărbat a fost găsit mort în pădure de polițiști, sâmbătă dimineața, au declarat surse judiciare pentru ziarul Libertatea.

Subvenții APIA virate în conturile fermierilor, crescătorilor! Cuantum pe hectar și animal! Termen limită!

Subvenții APIA virate în conturile fermierilor, crescătorilor! Cuantum pe hectar și animal! Termen limită!

24 iulie 2021 - 09:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen limită de plată către fermieri, crescători de animale data de 31 decembrie 2020 pentru mai multe scheme de plată pe hectar și pe cap de animal la care se adaugă ajutorul Covid 19 pentru crescătorii de vaci, aferent acestui an. AGROINFO vă pune la dispoziție lista acestor subvenții care vor ajunge în conturile fermierilor și crescătorilor de animale până la sfârșitul acestui an.

Contract de arendă! Tot ce trebuie să știți!

Contract de arendă! Tot ce trebuie să știți!

24 iulie 2021 - 08:11

Arenda presupune cedarea pentru o anumită perioadă de timp a dreptului de exploatare asupra unor bunuri agricole, utilaje, construcții sau animale. Contractul de arendă, care se încheie între arendator și arendaș, este un document care atestă înțelegerea dintre părți.

Decizie ASTĂZI Comisia Europeană: Ajutoare de stat, ajutoare Covid!

Decizie ASTĂZI Comisia Europeană: Ajutoare de stat, ajutoare Covid!

23 iulie 2021 - 18:29

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 23 iulie, o extindere a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA), care le va permite statelor membre să pună în aplicare anumite măsuri de ajutor, fără o examinare prealabilă din partea Comisiei, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Eurodeputat Daniel Buda: Ordonanță de o importanță crucială pentru fermierii români!

Eurodeputat Daniel Buda: Ordonanță de o importanță crucială pentru fermierii români!

23 iulie 2021 - 17:54

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, se arată mulțumit de aprobarea ordonanței de urgență care prevede intervenția rapidă în cazul atacurilor urșilor. Guvernul condus de Cîțu a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență propusă de Ministerul Mediului, care stabilește intervenția în 24 de ore în cazul atacurilor urșilor.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii și crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii și crescătorii de animale!

23 iulie 2021 - 12:05

!!! 2 august 2021 este ultima zi pentru depunerea Cererii de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură pentru trimestrul II, 2021, avertizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis acum pentru Agroinfo.

APIA anunță apicultorii: Termen limită ajutoare apicultură pentru 2021! Cerere! LISTA completă de acte necesare!

APIA anunță apicultorii: Termen limită ajutoare apicultură pentru 2021! Cerere! LISTA completă de acte necesare!

23 iulie 2021 - 11:49

Termenul limită de depunere a cererilor de plată pentru ajutoarele din apicultură este data de 31 iulie 2021 însă ținând cont că data de 31 iulie este zi nelucrătoare, solicitanții pot depune cererile de plată până la data de 02.08.2021, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

VIDEO! Fermierii din Olt, în ajutorul sinistraților din Munții Apuseni!

VIDEO! Fermierii din Olt, în ajutorul sinistraților din Munții Apuseni!

23 iulie 2021 - 10:36

Fermierii din județul Olt au sărit în ajutorul sinistraților din Roșia Montană, județul Alba, Munții Apuseni, care au fost puternic afectați de inundațiile și viiturile din ultima perioadă. Fermierii s-au mobilizat exemplar pentru a strânge ajutoare, legume, dar și saltele de dormit, care au fost trimise oamenilor din Munții Apuseni afectați de furia apelor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Adrian Kis a ales tractorul Zetor Proxima CL110 pentru ferma horticolă

Adrian Kis a ales tractorul Zetor Proxima CL110 pentru ferma horticolă

Adrian Kis a reuşit să îşi materializeze pasiunea pentru horticultură, în special pomicultură, prin implementarea unui proiect cu fonduri europene în valoare de 960.000 de euro.
În cadrul proiectului urmează să fie achiziționate de la Zetor un tractor Proxima CL110 (106CP), o tocătoare, freze cu palpator, remorci, un atomizor şi alte echipamente şi accesorii necesare în ferma pomicolă.
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii