Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ ANSVSA! CÂȚI PORCI ARE VOIE SĂ CREASCĂ ȚĂRANUL!

Publicat: 24 martie 2021 - 06:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NOI REGULI LA CREȘTEREA PORCULUI! După scandalul în jurul Ordinului ministrului agriculturii maxim 5 porci în gospodăria țărănească, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat acum un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că țăranul are voie să crească maxim 6 porci, deci s-a mai adăugat unul, pentru consum propriu, fiind interzise comercializarea și creșterea porcilor pentru reproducție în gospodăriile țărănești care nu sunt autorizate sanitar-veterinar.

Există un proiect de OUG care să statueze toate măsurile pentru combaterea și eradicarea pestei porcine africane și relansarea creșterii porcului în România. Toate reglementările care au apărut până acum în domeniu, fie că reiau hotărâri de guvern, fie că erau legi, fie transpuneri din directive, având o anumită vechime, unele neconcordanțe între ele, au fost introduse intr-o ordonanță de urgență, care a fost în prima citire în Guvern, este in dezbatere publică, unde se dorește să se armonizeze acțiunea și activitatea fiecărei entități care poate să contribuie la eradicarea peste porcine africane.

Am mai spus: pesta porcină africană este o pandemie, un porc infectat egal un porc mort. Sunt specificate foarte clar și atribuțiunile Ministerului Mediului privind numărul mistretilor: cine face vânătoarea, cum face vânătoarea, cine identifică mistreții morți, cine le plătește, cu cat se plătește. De asemenea, este reglementată creșterea porcului în general: in gospodăria mică, în gospodăria mare, în gospodăria medie. Cât de mică este gospodăria o spun cei de la Ministerul Finanțelor, până la un anumit număr de porci, poți să crești orice porc în gospodărie respectând regulile de biosecuritete. Peste o anumită dimensiune a gospodăriei, devii persoana juridică”, a declarat marți, 23 martie 2021, ministrul Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul de ordonanță de urgență la care se referă ministrul agriculturii și care a fost în prima citire în ședința de Guvern este publicat pe site-ul oficial al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Proiectul de ordonanță de urgență definește tipurile de exploatații de creștere a porcului, limitează la 6 numărul porcilor crescuți în gospodăriile țărănești care nu sunt autorizate sanitar-veterinar. Interzice creșterea porcilor pentru reproducție de către acestea, doar porci pentru îngrășare și pentru consumul propriu. Interzice creșterea porcilor în aer liber, la stâne, cantoane, tabere de vară, etc.

Art. 4. - Tipurile de exploatații de porcine pe teritoriul României şi  dimensiunea acestora
(1) Pe teritoriul României se organizează următoarele tipuri de exploataţii de porcine:
a) exploataţii non-comerciale;
b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora;
c) crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu  modificări prin Legea nr. 486/2004.

(2) Creșterea porcinelor poate fi făcută de către:

a) persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate  exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial);

b) persoane fizice neînregistrate la ORC din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial (tip A), înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial (tip A), precum și către abatoare de mică capacitate, cu respectarea legislației în vigoare;

c) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip  familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone;

d) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale
profesionale (industriale), înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar  veterinar.

e) deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar.

Art. 5. – Limitarea creșterii porcinelor în exploatații în aer liber

În perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne,  tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole  vegetale, precum și activitățile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii privind  cumpărarea şi vânzarea porcinelor.

Art. 6. – Limitarea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ  teritoriale

În perioada în care pe teritoriul României evoluează bolile majore ale  porcinelor, în funcție de analiza de risc și de situația epidemiologică a fiecărui  județ, Centrul Național de Combatere Bolilor, prevăzut la art. 26 din Ordonanța  Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004,  cu modificările și completările ulterioare, poate lua anumite măsuri de restricție  mergând până la interzicerea creșterii porcinelor la nivelul unor unități  administrativ teritoriale, stabilește proiectul de ordonanță de urgență.

Ministerul Agriculturii a publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2021 în dezbatere publică Ordinul 24 al ministrului agriculturii prin care numărul de porci crescuți în gospodăriile țărănești era limitat la 5, porci pentru îngrășare și doar pentru consum familial. După ce Ordinul a stârnit scandal, ministrul agriculturii a anunțat la sfârșitul lunii februarie că-l retrage. Se pare că a pasat responsabilitatea unor astfel de reguli către ANSVSA.

Măsurile din OUG publicat pe site-ul ANSVSA sunt motivate de stoparea răspândirii pestei porcine africane în România, virus care a fost descoperit încontinuu în fermele românești începând cu anul 2017.

La patru ani de la apariția în Uniunea Europeană a pestei porcine africane la porcii domestici, doar România mai înregistrează astfel de cazuri. În acest moment, sunt înregistrate peste 200 de focare în ferme, cazuri care duc la sacrificarea în masă a animalelor.
În această săptămână, aproape 20.000 de animale au fost sacrificate în ferma de la Macea, Arad, care aparține fermierului Dimitrie Muscă, după ce aici s-a descoperit un focar activ PPA.

În România erau înregistrate peste 400 de focare de febră africană în rândul porcinelor în această săptămână. La același moment, numărul cazurilor de pestă porcină africană în toate celelalte state din Uniunea Europeană era zero, susține europaliberă.org

 

Vizualizat: 2466 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii