KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

Publicat: 19 octombrie 2020 - 16:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

Sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru ovine este legat, în acest moment, de deținerea unor berbeci cu origine, înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, sau care au certificate de origine. Crescătorii de ovine care s-au întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu ministrul agriculturii, au cerut ca această subvenție europeană să nu mai depindă de berbecii cu certificate de origine.

De la anul, din 2021, sprijinul cuplat la ovine nu o să mai fie legat de berbecii cu origine. Adică, tot ce a fost până acum se anulează și se ia de la capăt. Oierii nu vor mai fi nevoiți să dețină berbeci cu certificate de origine ca să ia sprijinul cuplat. Crescătorii de oi vor trebui să aibă animalele în controlul oficial al producțiilor, performanțelor și atunci vor putea obține sprijinul cuplat.

Adică, cei care sunt înscriși în COP pentru lapte și lână nu vor mai fi condiționați de berbecii cu certificate de origine. Cei care vor vrea să facă genetică, să aibă animale de rasă, performante, cu origine, vor trebui să dețină buletin de analiză și test de filiație pentru astfel de exemplare. Se știe deja ce s-a întâmpat cu berbecii cu certificate de origine, cum au fost vânduți, cum au fost cumpărați și oierii care au cumpărat berbeci cu certificate de origine s-au ales, de multe ori, cu berbeci care numai cu origine nu arătau. Procedura pentru sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare pe cap de ovină, a fost făcută în așa fel încât au avut de suferit și oierii care au cumpărat berbeci cu origine, nu doar cei care suspectați că au făcut ilegalități, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, reprezentantul Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC), exclusiv pentru AGROINFO. DETALII AICI!

Ghiță Ciobanul a adăugat că s-a discutat cu ministrul agriculturii o nouă subvenție pentru oierii care fac ameliorarea rasei, care au animale cu origine, iar această subvenție ar urma să fie încasată de aceștia o singură dată.

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș, unul dintre membri fondatori ai APC, în urma articolului AGROINFO, a lansat ieri un sondaj de opinie, pe un grup de oieri de pe Facebook, cu întrebarea: Sunteți de acord ca toți ciobanii să beneficieze de SCZ, fără să fim obligați să cumpărăm tot felul de berbeci? 

Cei mai mulți dintre oieri sunt de acord ca subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în prezent să fie împărțită tuturor crescătorilor, așa cum se întâmplă cu ajutorul național tranzitoriu (ANT). Crescătorii de ovine trebuie să știe că în acest caz, cuantumul pe cap de ovină va scădea semnificativ. Cu cât se împarte la mai mulți fermieri bugetul alocat pentru această subvenție, cu atât valoarea subvenției este mai mică. Pe de altă parte, legarea berbecilor cu certificate de origine de această subvenție a stârnit un scandal de proporții în momentul în care oierii au fost nevoiți să cumpere la prețuri mari berbeci cu certificate de origine care arătau jalnic pe lângă cei fără certificate de origine.

Foarte puțini oieri sunt cei care au făcut montă controlată cu adevărat și au obținut produși buni. Iar restul, acte și berbeci ca și cocoșeii. Cine vrea să aibă lucru bun se zbate și fără registrul genealogic, că și înainte de țigănia asta cu certificatele, or avut oamenii animale bune, a spus Ionică Sterp, membru fondator APC.

Trebuie un control sever la berbeci pentru a avea animale sănătoase, dar controlul să fie corect, a spus un alt crescător de animale, Ștefan Grosman.

Să ia toți (subvenția n.r.), dar să fie controale la sânge, că aici beneficiază și cei care nu le au decât în sacoșă (referire la deținerea crotaliilor n.r.). Eu cred că sunt mai mulți cu el în sacoșă decât în realitate, spune crescătorul de animale Ionel Iepure.
Sunt care au berbeci ma frumoși ca cei cu origine și primesc nimic, este de părere oierul Ionică Pușcariu.

Da, toți ținem oi, ar fi normal să fie o subvenție la fel, la toți oierii, unii nu au origine, dar au oi mai mari, mai faine decât cei care au origine, a spus oierul Eugen Mărgineanu.

Nu, domnule, să se dea subvenție care după cât produce, de exemplu, cum sunt cei 8%. Nu berbeci, nu originea lui pește, așa ar dispărea animalele chinuite. Plus că ar fi stimulată și producția, nu să te ții tu cel mai chipeș cioban din România, iar tu cumperi brânză ca să dai la ciobani, a spus crescătorul Petrică J Popei.

Voi de ce nu ați bonitat oile, să scoateți voi produși cu origine. Era greu, știu, dar să băgați numai de vină nu este greu, le-a răspuns oierul Dani Ploscaru crescătorilor care votează pentru un sprijin cuplat care să nu fie legat de berbecii cu origine.

Este o dezbatere aprinsă între oieri pe acest subiect. Așadar, oieri, cum să arate sprijinul cuplat? Sunteți de acord să nu mai fie legat de berbecii cu certificate de origine?

Vizualizat: 3804 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii