KWS+
Reclama header after big part 2

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

Publicat: 17 octombrie 2020 - 13:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. Plafonarea chiriei pe pășune, prioritate la pășuni pentru crescătorii de animale, sprijin cuplat care să nu mai fie legat de berbecii cu certificate de origine, o taxă pe cap de animal care să-i scape pe fermieri de amenzile ITM, o nouă subvenție pentru oierii care fac ameliorarea rasei, centre de colectare a lânii făcute de asociațiile oierilor, sunt subiectele discutate de oieri, vineri, cu ministrul agriculturii Adrian Oros.

Întâlnirea dintre ministrul agriculturii și oieri a avut loc la Sibiu, vineri, 16 octombrie 2020, și a fost organizată de crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, împreună cu membrii fondatori ai Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC). La ședința cu oierii, alături de șeful MADR, au participat subsecretarul de stat dr.Csutak Nagy Laszlo, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela.

oieri-ministru-sb-doi_b

În exclusivitate pentru AGROINFO, oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC), detaliază pentru crescătorii de animale fiecare noutate de la această întâlnire.

SCHIMBAREA LEGII PĂȘUNILOR! PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE!

Am discutat despre modul abuziv în care sunt atribuite pășunile, abuzurile făcute de primarii din mai multe localități. Am discutat cu ministrul agriculturii să se schimbe legea pășunilor în așa fel încât să fie stabilită o limită pentru chirie, pentru redevența pe hectar peste care să nu poată trece nicio primărie. Se va găsi o soluție pentru calcularea acestei chirii în funcție de masa verde astfel încât nici fermierii, crescătorii de animale, să nu aibă de suferit, să nu-și bată joc primăriile de ei, dar nici primăriile să nu se poată plânge că nu le vin bani la bugetul local. Să fie corect atribuită pășunea, adică dacă ai animalele înregistrate la medicul veterinar să ai prioritate la pășunea din comuna ta, nu să vină alții din alte comune să-ți ia pășunea, pentru că primarul are o nemulțumire față de tine.
L-am dat exemplu pe cumnatul meu care plătește o redevență de 1.600 de lei pe hectar. Domnul ministru a spus că nu se poate așa ceva, a spus Ghiță Ciobanul.

oros-sb-16-oct_b

TAXA CARE SĂ-I SCAPE PE OIERI DE AMENZILE INSPECTORATULUI TERITORIAL ÎN MUNCĂ!

Toți crescătorii de animale ne confruntăm cu problema asta, dar mai ales crescătorii de oi. Nu avem cum să le facem cărți de muncă lucrătorilor care vin să muncească la stâne. Unii vin o zi-două și te trezești că pleacă, de multe ori, fără să-ți spună, nu mai vorbim de faptul că sunt care nici nu au acte de identitate.

Am discutat la întâlnirea de la Sibiu cu ministrul agriculturii să fie stabilită o taxă pe cap de animal pe care să o plătească crescătorii, asta ar fi cea mai bunp soluție. Să plătim pe cap de animal o sumă la Finanțe și să nu mai avem de suferit noi, crescătorii. Taxa nu va fi mare, nu s-a discutat deocamdată un cuantum, dar să o plătim toți ca să nu mai fim amenințați de ITM cu amenzi și dosare penale. Ciobani, lucrători nu prea avem de unde lua, îi găsim greu, dar și când îi găsim și-i angajăm să nu mai avem grija asta, că ne vine ITM-ul în control și ne amenință cu amenzi și dosare penale că nu le-am făcut carte de muncă. Astăzi îi aduci și poate mâine nu-i mai ai, că pleacă.

Dau un exmplu, dacă ai 600 de oi poți să angajezi doi oameni și pătești taxa pe cap de oaie. 250-300 de oi cam atât păzește un om. Taxă la stat care să fie plătită de toți fermierii încât să nu mai avem de suferit. Va trebui să avem discuții și cu reprezentanții Ministerului Muncii și cu cei ai Ministerului de Finanțe ca să se stabilească această taxă. Săptămâna trecută a fost control ITM la Bihor și le-a spus crescătorilor că le face dosare penale. Nu suntem noi destul de bătuți de soartă, să mai avem și asta pe cap?! A detaliat crescătorul de ovine din Sibiu.

oieri-ministru-sb_b

SUBVENȚIA LA LÂNĂ

Suma care era destinată pentru plata ajutorului de minimis la lână a fost redirecționată pentru ajutorul Covid-19 care se acordă pe Măsura 21, ne-a spus ministrul agriculturii. Asta este. Decât deloc mai bine să beneficiem de banii ăia.
Am discutat înființarea unor centre de colectare a lânii. Să fie înființate de asociații, de cooperative. Asociația Profesională a Ciobanilor are în plan să deschidă un centru de colectare a lânii. Să fie 3-4 centre mari în România care să colecteze lâna, pentru că se pot face mai multe lucruri din lână, iar în felul ăsta, oierii au unde să-și vândă lâna. Cum v-am spus, noi încercăm pe asociație să facem un astfel de centru, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, pentru AGROINFO.

SPRIJINUL CUPLAT LA OVINE FĂRĂ BERBECI DE ORIGINE

De la anul, din 2021, sprijinul cuplat la ovine nu o să mai fie legat de berbecii cu origine. Adică, tot ce a fost până acum se anulează și se ia de la capăt. Oierii nu vor mai fi nevoiți să dețină berbeci cu certificate de origine ca să ia sprijinul cuplat. Crescătorii de oi vor trebui să aibă animalele în controlul oficial al producțiilor, performanțelor și atunci vor putea obține sprijinul cuplat. Adică, cei care sunt înscriși în COP pentru lapte și lână nu vor mai fi condiționați de berbecii cu certificate de origine. Cei care vor vrea să facă genetică, să aibă animale de rasă, performante, cu origine, vor trebui să dețină buletin de analiză și test de filiație pentru astfel de exemplare. Se știe deja ce s-a întâmpat cu berbecii cu certificate de origine, cum au fost vânduți, cum au fost cumpărați și oierii care au cumpărat berbeci cu certificate de origine s-au ales, de multe ori, cu berbeci care numai cu origine nu arătau. Procedura pentru sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare pe cap de ovină, a fost făcută în așa fel încât au avut de suferit și oierii care au cumpărat berbeci cu origine, nu doar cei care suspectați că au făcut ilegalități.

oros-sb-16-oct-doi_b

O SUBVENȚIE NOUĂ PENTRU OIERI!

Crescătorii de ovine care vor face în continuare performanță vor lua subvenție pe produs. Va fi o nouă subvenție pentru oieri. Adică, dacă vei avea un berbec cu înalte valori genetice, bonitat, vei lua o subvenție o dată în viață pe acel animal. O singură dată vei lua o sumă de bani pentru berbecul cu performanță. Este o subvenție nouă pentru cei ce vor să facă ameliorare. Noi nu suntem împotriva ameliorării, dar să se facă pe bune. Adică, dacă mi-am luat un berbec cu origine, de rasă, cu performanță să știu că mi-am îmbunătățit efectivul din fermă.

TESTUL PENTRU SCRAPIA LA OVINE!

La întâlnirea pe care am avut-o vineri la Sibiu cu ministrul agriculturii a participat și vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Csutak Nagy Laszlo. Testele pentru rezistența la screpie o să fie obligatorii. Vicepreședintele ANSVSA ne-a spus că sunt și teste gratuite, iar cu cât va fi cererea mai mare pentru teste din partea crescătorilor, ANSVSA va putea face documente către Bruxelles pentru ca să fie alocată o sumă mai mare României pentru Programul de eradicare a screpiei.

Noi am făcut întâlnirea pentru oieri, crescători de animale, au participat mulți, au venit oamenii și și-au spus necazurile, problemele, noi le-am dat voie să vorbească, nimeni nu a fost oprit să vină sau să-și spună problemele. Pentru că probleme sunt destule în oierit, a declarat Ghiță Ciobanul, în exclusivitate pentru AGROINFO.

AGROINFO va reveni cu detalii pentru fiecare subiect în parte.


ATENȚIE!
Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 8871 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

17 ianuarie 2021 - 19:35

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara.

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Supărare

Supărare
Soţul, întorcându-se seara de la serviciu, este întâmpinat de soţie cu un afiş în mâini: Detalii