Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

Publicat: 17 octombrie 2020 - 13:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. Plafonarea chiriei pe pășune, prioritate la pășuni pentru crescătorii de animale, sprijin cuplat care să nu mai fie legat de berbecii cu certificate de origine, o taxă pe cap de animal care să-i scape pe fermieri de amenzile ITM, o nouă subvenție pentru oierii care fac ameliorarea rasei, centre de colectare a lânii făcute de asociațiile oierilor, sunt subiectele discutate de oieri, vineri, cu ministrul agriculturii Adrian Oros.

Întâlnirea dintre ministrul agriculturii și oieri a avut loc la Sibiu, vineri, 16 octombrie 2020, și a fost organizată de crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, împreună cu membrii fondatori ai Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC). La ședința cu oierii, alături de șeful MADR, au participat subsecretarul de stat dr.Csutak Nagy Laszlo, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela.

oieri-ministru-sb-doi_b

În exclusivitate pentru AGROINFO, oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC), detaliază pentru crescătorii de animale fiecare noutate de la această întâlnire.

SCHIMBAREA LEGII PĂȘUNILOR! PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE!

Am discutat despre modul abuziv în care sunt atribuite pășunile, abuzurile făcute de primarii din mai multe localități. Am discutat cu ministrul agriculturii să se schimbe legea pășunilor în așa fel încât să fie stabilită o limită pentru chirie, pentru redevența pe hectar peste care să nu poată trece nicio primărie. Se va găsi o soluție pentru calcularea acestei chirii în funcție de masa verde astfel încât nici fermierii, crescătorii de animale, să nu aibă de suferit, să nu-și bată joc primăriile de ei, dar nici primăriile să nu se poată plânge că nu le vin bani la bugetul local. Să fie corect atribuită pășunea, adică dacă ai animalele înregistrate la medicul veterinar să ai prioritate la pășunea din comuna ta, nu să vină alții din alte comune să-ți ia pășunea, pentru că primarul are o nemulțumire față de tine.
L-am dat exemplu pe cumnatul meu care plătește o redevență de 1.600 de lei pe hectar. Domnul ministru a spus că nu se poate așa ceva, a spus Ghiță Ciobanul.

oros-sb-16-oct_b

TAXA CARE SĂ-I SCAPE PE OIERI DE AMENZILE INSPECTORATULUI TERITORIAL ÎN MUNCĂ!

Toți crescătorii de animale ne confruntăm cu problema asta, dar mai ales crescătorii de oi. Nu avem cum să le facem cărți de muncă lucrătorilor care vin să muncească la stâne. Unii vin o zi-două și te trezești că pleacă, de multe ori, fără să-ți spună, nu mai vorbim de faptul că sunt care nici nu au acte de identitate.

Am discutat la întâlnirea de la Sibiu cu ministrul agriculturii să fie stabilită o taxă pe cap de animal pe care să o plătească crescătorii, asta ar fi cea mai bunp soluție. Să plătim pe cap de animal o sumă la Finanțe și să nu mai avem de suferit noi, crescătorii. Taxa nu va fi mare, nu s-a discutat deocamdată un cuantum, dar să o plătim toți ca să nu mai fim amenințați de ITM cu amenzi și dosare penale. Ciobani, lucrători nu prea avem de unde lua, îi găsim greu, dar și când îi găsim și-i angajăm să nu mai avem grija asta, că ne vine ITM-ul în control și ne amenință cu amenzi și dosare penale că nu le-am făcut carte de muncă. Astăzi îi aduci și poate mâine nu-i mai ai, că pleacă.

Dau un exmplu, dacă ai 600 de oi poți să angajezi doi oameni și pătești taxa pe cap de oaie. 250-300 de oi cam atât păzește un om. Taxă la stat care să fie plătită de toți fermierii încât să nu mai avem de suferit. Va trebui să avem discuții și cu reprezentanții Ministerului Muncii și cu cei ai Ministerului de Finanțe ca să se stabilească această taxă. Săptămâna trecută a fost control ITM la Bihor și le-a spus crescătorilor că le face dosare penale. Nu suntem noi destul de bătuți de soartă, să mai avem și asta pe cap?! A detaliat crescătorul de ovine din Sibiu.

oieri-ministru-sb_b

SUBVENȚIA LA LÂNĂ

Suma care era destinată pentru plata ajutorului de minimis la lână a fost redirecționată pentru ajutorul Covid-19 care se acordă pe Măsura 21, ne-a spus ministrul agriculturii. Asta este. Decât deloc mai bine să beneficiem de banii ăia.
Am discutat înființarea unor centre de colectare a lânii. Să fie înființate de asociații, de cooperative. Asociația Profesională a Ciobanilor are în plan să deschidă un centru de colectare a lânii. Să fie 3-4 centre mari în România care să colecteze lâna, pentru că se pot face mai multe lucruri din lână, iar în felul ăsta, oierii au unde să-și vândă lâna. Cum v-am spus, noi încercăm pe asociație să facem un astfel de centru, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, pentru AGROINFO.

SPRIJINUL CUPLAT LA OVINE FĂRĂ BERBECI DE ORIGINE

De la anul, din 2021, sprijinul cuplat la ovine nu o să mai fie legat de berbecii cu origine. Adică, tot ce a fost până acum se anulează și se ia de la capăt. Oierii nu vor mai fi nevoiți să dețină berbeci cu certificate de origine ca să ia sprijinul cuplat. Crescătorii de oi vor trebui să aibă animalele în controlul oficial al producțiilor, performanțelor și atunci vor putea obține sprijinul cuplat. Adică, cei care sunt înscriși în COP pentru lapte și lână nu vor mai fi condiționați de berbecii cu certificate de origine. Cei care vor vrea să facă genetică, să aibă animale de rasă, performante, cu origine, vor trebui să dețină buletin de analiză și test de filiație pentru astfel de exemplare. Se știe deja ce s-a întâmpat cu berbecii cu certificate de origine, cum au fost vânduți, cum au fost cumpărați și oierii care au cumpărat berbeci cu certificate de origine s-au ales, de multe ori, cu berbeci care numai cu origine nu arătau. Procedura pentru sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare pe cap de ovină, a fost făcută în așa fel încât au avut de suferit și oierii care au cumpărat berbeci cu origine, nu doar cei care suspectați că au făcut ilegalități.

oros-sb-16-oct-doi_b

O SUBVENȚIE NOUĂ PENTRU OIERI!

Crescătorii de ovine care vor face în continuare performanță vor lua subvenție pe produs. Va fi o nouă subvenție pentru oieri. Adică, dacă vei avea un berbec cu înalte valori genetice, bonitat, vei lua o subvenție o dată în viață pe acel animal. O singură dată vei lua o sumă de bani pentru berbecul cu performanță. Este o subvenție nouă pentru cei ce vor să facă ameliorare. Noi nu suntem împotriva ameliorării, dar să se facă pe bune. Adică, dacă mi-am luat un berbec cu origine, de rasă, cu performanță să știu că mi-am îmbunătățit efectivul din fermă.

TESTUL PENTRU SCRAPIA LA OVINE!

La întâlnirea pe care am avut-o vineri la Sibiu cu ministrul agriculturii a participat și vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Csutak Nagy Laszlo. Testele pentru rezistența la screpie o să fie obligatorii. Vicepreședintele ANSVSA ne-a spus că sunt și teste gratuite, iar cu cât va fi cererea mai mare pentru teste din partea crescătorilor, ANSVSA va putea face documente către Bruxelles pentru ca să fie alocată o sumă mai mare României pentru Programul de eradicare a screpiei.

Noi am făcut întâlnirea pentru oieri, crescători de animale, au participat mulți, au venit oamenii și și-au spus necazurile, problemele, noi le-am dat voie să vorbească, nimeni nu a fost oprit să vină sau să-și spună problemele. Pentru că probleme sunt destule în oierit, a declarat Ghiță Ciobanul, în exclusivitate pentru AGROINFO.

AGROINFO va reveni cu detalii pentru fiecare subiect în parte.


ATENȚIE!
Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 8001 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

19 octombrie 2020 - 16:25

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

19 octombrie 2020 - 10:20

TERMEN LIMITĂ DEPUNERE ACTE! Până la data limită de 31 octombrie 2020 inclusiv, se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020, anunță APIA într-o informare transmisă la solicitarea AGROINFO.

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

19 octombrie 2020 - 09:48

PREZENTAȚI-VĂ DE URGENȚĂ LA APIA CU ACTELE! Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2020, a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

19 octombrie 2020 - 09:17

AGRICULTORII SUNT DISPERAȚI.  Stăm cu un hectar și jumătate de varză pe deal. Varză de calitate, frumoasă, însă, până când, nu avem cerere, nu putem face nimic, suntem în așteptare. Poate când se răcește un pic, oamenii se vor grăbi să ia varză pentru murat, este disperat un agricultor din Republica Moldova.

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

19 octombrie 2020 - 08:32

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

19 octombrie 2020 - 07:37

VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

19 octombrie 2020 - 06:49

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zootehnie, susţin asociaţiile fermierilor.

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

19 octombrie 2020 - 06:08

PLATA AVANSULUI APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lucrat la acest sfârșit de săptămână. Astfel, dacă vineri, 16 octombrie 2020, prima zi de plată, suma autorizată la plata avansului APIA era de 135,4 milioane de euro, până duminică seara, suma autorizată la plata avansului la subvențiile agricole a crescut la peste 431 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii