Temuta ordonanță de urgență care-și propune eficientizarea cheltuielilor de la bugetul de stat prin reorganizarea unor instituții de stat, printre care și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a ajuns pe masa oficialilor de la Bruxelles. Comisia Europeană i-a transmis o scrisoare ministrului român al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, prin care își arată îngrijorarea cu privire la restructurarea agenției de plăți de care depinde plata subvențiilor fermierilor.
Plățile către fermieri sunt în pericol de a fi suspendate.
"Serviciile Comisiei au luat act de proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind anumite măsuri bugetare fiscale în domeniul cheltuielilor pubșice, descentralizării serviciilor publice, disciplinei economice și financiare pentru modificarea și completarea unor acte legislative în forma prezentată în presă.
Deși eforturil atât de necesare de reducere a deficitului fiscal sunt binevenite, am dori prin prezenta să exprimăm îngrijorarea legată de schimbările care pot avea impact asupra structurilor care gestionează implementarea fondurilor europene.
Asigurarea resurselor suficiente pentru a închide perioada 2014-2020 și pentru a garanta punerea în aplicare sănătoasă a programelor 2021-2027 este o obligație legală a oricărui stat membru aflat în gestiune partajată. Alocarea resurselor diferitelor funcții ale autorităților de management și ale celorlalte instituții relevante ar trebui să se bazeze pe o analiză limitată de lege. Provocările identificate legate de funcționarea eficientă a implementării programului în perioada 2021-2027 au fost deja recunoascute și reflectate în descrierea sistemelor de management și control. Orice modificări semnificative ar declanșa necesitatea reevaluării dacă toate criteriile cheie sunt în vigoare, în conformitate cu reglementările aplicabile.
Dacă se constată că există o deficiență gravă în funcționarea efectivă a programului, aceasta ar duce la suspendarea plăților.
Prevederile prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului nu ar trebui să conducă la întârzieri sau riscuri de subexecuție în implementarea programelor finanțate de UE. Modificările preconizate nu ar trebui să afecteze eficiența și eficacitatea funcționării sistemelor de management și control și stabilitatea structurilor care implementează fondurile," se arată în răspunsul transmis României de către Comisie.
Restructurarea APIA vizează desființarea celor 262 de centre locale.
Articole publicate de Agroinfo cu același subiect: