Adama
Agreena
AGRICOVER

APIA amenințată! Ce se întâmplă ACUM la agenția de care depind plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

Publicat: 09 august 2023 - 15:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe surse. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pusă pe jar de prevederile unei ordonanțe care amenință cu desființarea centrelor locale APIA. Angajații APIA își tem locurile de muncă, e mare agitație în agenția care gestionează miliarde de euro din cele două fonduri europene destinate agriculturii. Angajații APIA ne-au transmis o scrisoare.

Fiind vorba de APIA, de care depind subvențiile fermierilor, crescătorilor de animale publicăm integral scrisoarea chiar dacă nu este semnată, asumată de angajații APIA care ne-au trimis-o, cel mai probabil, aceștia se tem de consecințe. Un alt argument al publicării scrisorii este anul în care ne aflăm, primul de implementare al Planului Național Strategic, a noii politici agricole, când o restructurare APIA ar putea periclita plățile fermierilor.

Din scrisoare înțelegem că ar urma să dispară cele 262 de centre locale APIA și să rămână doar cele 42 de centre județene și, firește, Aparatul Central APIA București.  

"Cu bani și fără bani!
Cu fonduri europene și Fără Fonduri Europene!

Având în vedere măsurile propuse prin proiectul de OUG care circulă în spațiul public cu impact major pentru entitățile instituțional-administrative din teritoriu, dorim să precizăm că prin modificarea structurală propusă – respectiv desființarea birourilor care în cazul APIA funcționează ca centre locale s-ar periclita fundamental activitatea instituției de absorbție a fondurilor europene destinate agriculturii. După cum se știe, structura organizatorică a APIA este stabilită printr-o lege ordinară (Legea nr. 1/2004) care reglementează un domeniu de importanță majoră în acest moment (susținerea agriculturii) putând avea astfel conotație de lege organică și care nu ar putea fi modificată printr-o ordonanță de urgență conjuncturală, ca măsură de intervenție și reducere a deficitului bugetar. Dacă acest proiect de ordonanță de urgență ar intra în vigoare în forma pusă la dispoziție publicului s-ar perturba grav activitatea unei instituții care absoarbe fonduri europene destinate agriculturii începând cu anul 2007 conducând la blocaje greu de cuantificat.

apia-in-flacari_b

Precizăm că suntem singura instituție publică care în mod susținut reușește să absoarbă fondurile europene specifice în procent de peste 98% în fiecare an de când se derulează aceste de fonduri destinate agriculturii. Structura organizatorică a APIA este acreditată în această formă, în centre județene care au în subordine mai multe centre locale cu statut de birouri în anii 2006 – 2007. Această acreditare externă, obținută printr-un proces anevoios de verificări și auditări externe desfășurate de o firmă internațională de audit de renume mondial nu poate fi reluat întrucât aceste reacreditări instituționale pot dura doi, trei ani.

În tot acest timp, sunt blocate plățile și fluxul de fonduri europene întrucât conform regulamentelor europene în vigoare fondurile europene destinate agriculturii nu se pot derula decât de organisme interne acreditate la nivel european. Modificând în mod esențial o structură organizatorică deja acreditată intern și european în această formă (42 de centre județene organizate în centre locale) încă de la înfințare presupune reluarea întregului proces de reacreditare cu consecințele menționate mai sus, blocarea plăților și a fluxului de fonduri europene destinate agriculturii până la obținerea acreditării în condițiile impuse de Uniunea Europeană.

Astfel, așa cum am arătat mai sus, o parte din măsurile fiscal – bugetare propuse/sau vehiculate pentru a soluționa problema deficitului bugetar vor avea un impact negativ asupra activității desfășurate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, instituţie publică responsabilă cu gestionarea unor forme de sprijin financiar destinate susţinerii agriculturii.

Abrogarea prevederilor art. 390 alin. 1 lit. h din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ va face imposibilă respectarea cadrului legislativ care reglementează controlul intern managerial al entităților publice. Concret, abrogarea textului legal antemenționat va constitui punctul de plecare în exercitarea aleatorie a prerogativelor de putere publică în teritoriu, câtă vreme nu va exista o funcție publică de conducere care să asigure respectarea și aplicarea standardelor de control intern managerial în general, a Standardului 10 – Supravegherea, în special.

La nivelul A.P.I.A., desființarea structurilor organizatorice care funcționează ca birouri, respectiv centrele locale organizate la nivelul celor 42 de centre județene, va avea drept consecință un parcurs descendent al absorbției fondurilor europene. Peste 80% din cele 800000 de cereri, cca. 650000 sunt administrate de Centrele Locale. Impactul se va extinde nu doar pe titular, ci și pe membrii familiilor acestora, multiplicarea fiind de cel puțin 2, 3 ori mai mult. Trebuie să ținem cont că aceștia sunt în mediul rural și aceste venituri obținute sunt uneori singura sursă de venit.

Funcționarea centrelor locale, organizate ca birouri, a asigurat în toți acești ani continuitatea finanțării agriculturii românești din fonduri europene, prin facilitarea accesului fermierilor care exploatează terenuri cu o suprafață de până la 50 ha la oportunitățile de finanțare. 

În eventualitatea dispariției acestor birouri, în mod cert se va înregistra o scădere semnificativă a numărului de solicitanți, motivată de lipsa/insuficiența timpului, a bugetului și a mijloacelor de transport necesare deplasării la centrul județean în vederea depunerii cererilor de plată, a clarificărilor necesare pe timpul administrării acestora care pot impune prezența beneficiarilor la sediul centrului local de mai multe ori.

Mai mult decât atât, măsurile propuse vor aduce atingere întregii activități desfășurate la nivelul Agenției, întrucât, pentru a-şi îndeplini corect sarcinile, aceasta trebuie să dispună de o structură administrativă şi de un sistem de control intern conform criteriilor de acreditare stabilite în Anexa I din R(UE) nr. 907/2014 de completare a Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi şi alte organisme, gestiunea financiară, verificarea şi închiderea conturilor, garanţiile şi utilizarea monedei euro."

 

 

 

Vizualizat: 2852 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii