Adama
Agreena
AGRICOVER

APIA amenințată! Ce se întâmplă ACUM la agenția de care depind plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

Publicat: 09 august 2023 - 15:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe surse. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pusă pe jar de prevederile unei ordonanțe care amenință cu desființarea centrelor locale APIA. Angajații APIA își tem locurile de muncă, e mare agitație în agenția care gestionează miliarde de euro din cele două fonduri europene destinate agriculturii. Angajații APIA ne-au transmis o scrisoare.

Fiind vorba de APIA, de care depind subvențiile fermierilor, crescătorilor de animale publicăm integral scrisoarea chiar dacă nu este semnată, asumată de angajații APIA care ne-au trimis-o, cel mai probabil, aceștia se tem de consecințe. Un alt argument al publicării scrisorii este anul în care ne aflăm, primul de implementare al Planului Național Strategic, a noii politici agricole, când o restructurare APIA ar putea periclita plățile fermierilor.

Din scrisoare înțelegem că ar urma să dispară cele 262 de centre locale APIA și să rămână doar cele 42 de centre județene și, firește, Aparatul Central APIA București.  

"Cu bani și fără bani!
Cu fonduri europene și Fără Fonduri Europene!

Având în vedere măsurile propuse prin proiectul de OUG care circulă în spațiul public cu impact major pentru entitățile instituțional-administrative din teritoriu, dorim să precizăm că prin modificarea structurală propusă – respectiv desființarea birourilor care în cazul APIA funcționează ca centre locale s-ar periclita fundamental activitatea instituției de absorbție a fondurilor europene destinate agriculturii. După cum se știe, structura organizatorică a APIA este stabilită printr-o lege ordinară (Legea nr. 1/2004) care reglementează un domeniu de importanță majoră în acest moment (susținerea agriculturii) putând avea astfel conotație de lege organică și care nu ar putea fi modificată printr-o ordonanță de urgență conjuncturală, ca măsură de intervenție și reducere a deficitului bugetar. Dacă acest proiect de ordonanță de urgență ar intra în vigoare în forma pusă la dispoziție publicului s-ar perturba grav activitatea unei instituții care absoarbe fonduri europene destinate agriculturii începând cu anul 2007 conducând la blocaje greu de cuantificat.

apia-in-flacari_b

Precizăm că suntem singura instituție publică care în mod susținut reușește să absoarbă fondurile europene specifice în procent de peste 98% în fiecare an de când se derulează aceste de fonduri destinate agriculturii. Structura organizatorică a APIA este acreditată în această formă, în centre județene care au în subordine mai multe centre locale cu statut de birouri în anii 2006 – 2007. Această acreditare externă, obținută printr-un proces anevoios de verificări și auditări externe desfășurate de o firmă internațională de audit de renume mondial nu poate fi reluat întrucât aceste reacreditări instituționale pot dura doi, trei ani.

În tot acest timp, sunt blocate plățile și fluxul de fonduri europene întrucât conform regulamentelor europene în vigoare fondurile europene destinate agriculturii nu se pot derula decât de organisme interne acreditate la nivel european. Modificând în mod esențial o structură organizatorică deja acreditată intern și european în această formă (42 de centre județene organizate în centre locale) încă de la înfințare presupune reluarea întregului proces de reacreditare cu consecințele menționate mai sus, blocarea plăților și a fluxului de fonduri europene destinate agriculturii până la obținerea acreditării în condițiile impuse de Uniunea Europeană.

Astfel, așa cum am arătat mai sus, o parte din măsurile fiscal – bugetare propuse/sau vehiculate pentru a soluționa problema deficitului bugetar vor avea un impact negativ asupra activității desfășurate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, instituţie publică responsabilă cu gestionarea unor forme de sprijin financiar destinate susţinerii agriculturii.

Abrogarea prevederilor art. 390 alin. 1 lit. h din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ va face imposibilă respectarea cadrului legislativ care reglementează controlul intern managerial al entităților publice. Concret, abrogarea textului legal antemenționat va constitui punctul de plecare în exercitarea aleatorie a prerogativelor de putere publică în teritoriu, câtă vreme nu va exista o funcție publică de conducere care să asigure respectarea și aplicarea standardelor de control intern managerial în general, a Standardului 10 – Supravegherea, în special.

La nivelul A.P.I.A., desființarea structurilor organizatorice care funcționează ca birouri, respectiv centrele locale organizate la nivelul celor 42 de centre județene, va avea drept consecință un parcurs descendent al absorbției fondurilor europene. Peste 80% din cele 800000 de cereri, cca. 650000 sunt administrate de Centrele Locale. Impactul se va extinde nu doar pe titular, ci și pe membrii familiilor acestora, multiplicarea fiind de cel puțin 2, 3 ori mai mult. Trebuie să ținem cont că aceștia sunt în mediul rural și aceste venituri obținute sunt uneori singura sursă de venit.

Funcționarea centrelor locale, organizate ca birouri, a asigurat în toți acești ani continuitatea finanțării agriculturii românești din fonduri europene, prin facilitarea accesului fermierilor care exploatează terenuri cu o suprafață de până la 50 ha la oportunitățile de finanțare. 

În eventualitatea dispariției acestor birouri, în mod cert se va înregistra o scădere semnificativă a numărului de solicitanți, motivată de lipsa/insuficiența timpului, a bugetului și a mijloacelor de transport necesare deplasării la centrul județean în vederea depunerii cererilor de plată, a clarificărilor necesare pe timpul administrării acestora care pot impune prezența beneficiarilor la sediul centrului local de mai multe ori.

Mai mult decât atât, măsurile propuse vor aduce atingere întregii activități desfășurate la nivelul Agenției, întrucât, pentru a-şi îndeplini corect sarcinile, aceasta trebuie să dispună de o structură administrativă şi de un sistem de control intern conform criteriilor de acreditare stabilite în Anexa I din R(UE) nr. 907/2014 de completare a Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi şi alte organisme, gestiunea financiară, verificarea şi închiderea conturilor, garanţiile şi utilizarea monedei euro."

 

 

 

Vizualizat: 2747 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

17 iunie 2024 - 20:49

Vin vești bune direct de la Guvern! Banii vor intra în conturi în doar câteva zile. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat că, la data de 30 iunie, se va încheia oficial plata subvențiilor.

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

17 iunie 2024 - 16:49

După ultimele transferuri de sume între subvențiile APIA, concret, s-a luat din bugetul unor scheme de plată neaccesate și s-au transferat sumele către alte scheme, pentru a mări cuantumul, s-a stabilit prin Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe data de 5 iunie 2024, lista cuantumurilor finale ale subvențiilor APIA acordate în vegetal și zootehnie. În listă, veți găsi cuantumul stabilit și pentru noile subvenții APIA, eco-scheme.

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

17 iunie 2024 - 13:38

Subvențiile APIA pentru vaci trebuie direcționate către fermele care fac performanță sau măcar un plus la subvenții ar trebui acordat acestor ferme. Ajutorul național tranzitoriu trebuie împărțit doar celor care cresc cu adevărat vaci, regândit modul de acordare pentru ca banii să ajungă la crescători, este convins Ionuț Costin Lupu, director Asociația Holstein.RO

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Vaca... vitezomană

Vaca... vitezomană
Merge un taran cu o vaca la abator si pe drum se intalneste cu un prieten, care avea BMW. Detalii