KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

NU MAI AU DE 10 ANI VACI ȘI IAU BANII DE LA APIA, IAR ADEVĂRAȚII CRESCĂTORI SUNT EXCLUȘI DE LA PLATĂ!

Publicat: 12 februarie 2021 - 16:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZURILE CRESCĂTORILOR. Mulți crescători de animale au fost excluși de la plata ajutorului Covid 19 pentru anul 2020 pentru că au avut cererile unice de plată depuse la APIA pe firmă, persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală, iar animalele sunt trecute pe persoană fizică. Iau banii de la APIA ăia care nu mai au de 10 ani vaci și pe noi ne-a exclus de la plată, ne spune cu amărăciune crescătorul de bovine Aurel Nieș din județul Arad.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) i-a exclus de la plata ajutorului Covid-19, atât a ajutorului acordat din fonduri europene pentru exploatațiile cu maxim 90 capete bovine, cât și de la plata ajutorului de stat acordat de la bugetul național, pentru fermele care dețin peste 90 de capete bovine femele adulte, pe crescătorii de animale care au depus cererea unică pe PFA, întreprindere individuală etc, iar animalele le au trecute pe CNP, codul numeric personal. AGROINFO a semnalat anul trecut această problemă. Practic, la APIA, la prelucrarea cererii pentru ajutorul Covid-19, pentru autorizarea la plată, la crescătorii care au avut cererile unice pentru anul 2020 depuse pe PFA, iar vacile din exploatația agricolă figurează pe CNP, programul folosit de APIA pentru cererile Covid-19 a afișat zero animale. Degeaba acești crscători beneficiază de subvențiile din zootehnie, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat zootehnic, că la APIA, pentru cererea Covid-19 nu apărea că ei ar deține animale. Chiar dacă funcționarii din centrele județene APIA îi cunosc de ani și ani, știu că se ocupă de creșterea animalelor, că au animale, nu s-a înlăturat nedreptatea, pentru că așa a fost făcut programul de la București, așa au fost stabilite condițiile.

Unii dintre crescători ne-au scris că vor să depună o contestație la APIA în speranța că vor recupera ceva din bani.

Bună ziua. Sunt un mic fermier din județul Arad, și nu am primit ajutorul pentru M21-bovine, întrucât cererea a fost depusă pe PFA, iar exploatația este pe persoană fizică, iar la APIA am fost obligați să depunem o singură cerere. Vă rog să mă informați dacă am șanse să recuperez suma, dacă fac contestație. În exploatație dețin 27 bovine, și nu este de tip A, ne-a scris Alina Ardelean, mic fermier din localitatea Socodor, județul Arad.

respingere-plata_b

Probabil, crescătoarea de animale ar avea șanse să recupereze ceva dacă s-ar uni mai mulți fermieri în aceeași situație și ar face cu toții contestație sau acțiune în instanță.

În județul Arad, ne spune Aurel Nieș, un vechi crescător de bovine, sunt foarte mulți fermieri care au fost excluși de la plata Covid-19 din aceeași cauză.

Cresc vaci de peste 24 de ani, numai cu asta m-am ocupat, cu creșterea vacilor și munca la pământ. Vacile le am pe numele meu, pe CNP (cod numeric personal n.r.), așa figurează și la Direcția Sanitară Veterinară. În 2009, când mi-am făcut firmă, că ne-a spus că nu mai cumpără de la noi lapte dacă nu ne facem PFA, firmă. Mi-am făcut întreprindere individuală. După ce am făcut firma, am fost la DSV și mi-or zis că nu-i nevoie să trec vacile pe II că pot rămâne pe persoană fizică. Acum, după ce am pățit că m-au exclus de la plata Covid-19 m-am dus la Registrul Comerțului să trec și vacile pe PFA, cei de la APIA Arad, care sunt foarte de treabă și înțelegători, mi-au zis să stau blând că poate dacă le trec, mă exclude și de la plata ajutorului național tranzitoriu și a sprijinului cuplat zootehnic.

Iau banii care nu mai au vacile de 10 ani. Am prieteni de-ai mei care iau banii pe vaci. Le-au vândut la preț de nimic prin 2014 și iau în continuare banii de la APIA pe ele și nu numai ANT pe cap de vacă, iau și cota de lapte. Și vacile sunt vândute! Și unul dintre ei zice către mine, măi, nu-i corect să-mi dea banii, dar dacă APIA mi-i dă, eu ce să zic, să nu mi-i dea. Omul a dat vacile pe nimic, dar ia subvenția pe ele și așa vacile sunt mai scumpe, ne-a spus Aurel Nieș.

Fermierul Aurel Nieș este atât de dezamăgit, încât consideră că ar fi bine să se renunțe la subvenții și fiecare să muncească în ferma lui, pentru că subvențiile oricum ajung greu la cei care muncesc.

Cuantumul ajutorului Covid 19 pentru fermele de bovine, valabil pentru anul 2020, a fost de maxim 7.000 de euro/fermă, pentru fermierii care s-au încadrat la Măsura 21, ajutor plătit din fonduri europene, ferme cu maxim 90 capete bovine femele adulte, cu vârsta minimă de 24 de luni, și de cca 69 euro/vacă, ajutor plătit de la bugetul de stat pentru fermele care dețin peste 90 de capete bovine femele adulte.

Vizualizat: 2303 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AZI! Percheziții DNA la asociații și ferme de oi! Crotalii, certificate berbeci pentru a lua ilegal subvenții APIA!

AZI! Percheziții DNA la asociații și ferme de oi! Crotalii, certificate berbeci pentru a lua ilegal subvenții APIA!

05 august 2021 - 22:02

Operațiune de proporții a DNA Timișoara – astăzi, procurorii anticorupție și polițiștii de la DGA au făcut 11 percheziții în județele Timiș, Caraș Severin și Arad într-un dosar în care este investigat modul în care a fost pus la cale un alt mecanism de fraudare a subvențiilor europene pentru animale.

Fermierii români îi cer Guvernului să aloce DE URGENȚĂ bani pentru agricultură!

Fermierii români îi cer Guvernului să aloce DE URGENȚĂ bani pentru agricultură!

05 august 2021 - 17:17

Alianța pentru Agricultură și Cooperare îi solicită Guvernului României să aloce bani pentru agricultură la rectificarea bugetară. Alianța pentru Agricultură a transmis astăzi către Agroinfo scrisoarea deschisă adresată guvernanților.

Decizie ASTĂZI Guvern: Ajutoare pentru fermieri!

Decizie ASTĂZI Guvern: Ajutoare pentru fermieri!

05 august 2021 - 16:27

Guvernul a aprobat astăzi, în ședință, o hotărâre de care depind ajutoarele europene pentru fermieri, crescători de animale. Aprobarea acestei hotărâri înseamnă deschiderea liniilor de finanțare din fonduri europene destinate agriculturii.

Anunțul premierului Cîțu: Banii pentru fermieri!

Anunțul premierului Cîțu: Banii pentru fermieri!

05 august 2021 - 13:38

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, anunță că nu acceptă la rectificarea bugetară, de la niciun ministru, solicitări pentru suplimentarea bugetului. În aceste condiții, Ministerul Agriculturii s-ar putea să nu primească decât banii pentru plata ajutorului de stat la motorină, sumă despre care premierul a spus deja că va fi suplimentată.

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

05 august 2021 - 12:56

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 18 octombrie 2021 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

05 august 2021 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plățile în avans pe data de 16 octombrie 2021. Care este condiția obligatorie pentru ca fermierii, crescătorii de animale să-și încaseze mai repede subvențiile agricole aferente acestui an?

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

05 august 2021 - 06:54

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, susține că de teama urşilor, este "din ce în ce mai greu" pentru crescătorii de animale să găsească ciobani care să meargă cu oile sau cu vitele pe munte.

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

05 august 2021 - 06:29

Recent, aproape 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și 18 din România, au tras un semnal de alarmă către toate guvernele din lume asupra faptului că Pământul și-a înrăutățit cu repeziciune ”semnele vitale”.

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

La audieri

La audieri
La audieri, suspecta blondă: Detalii