Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NU MAI AU DE 10 ANI VACI ȘI IAU BANII DE LA APIA, IAR ADEVĂRAȚII CRESCĂTORI SUNT EXCLUȘI DE LA PLATĂ!

Publicat: 12 februarie 2021 - 16:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZURILE CRESCĂTORILOR. Mulți crescători de animale au fost excluși de la plata ajutorului Covid 19 pentru anul 2020 pentru că au avut cererile unice de plată depuse la APIA pe firmă, persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală, iar animalele sunt trecute pe persoană fizică. Iau banii de la APIA ăia care nu mai au de 10 ani vaci și pe noi ne-a exclus de la plată, ne spune cu amărăciune crescătorul de bovine Aurel Nieș din județul Arad.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) i-a exclus de la plata ajutorului Covid-19, atât a ajutorului acordat din fonduri europene pentru exploatațiile cu maxim 90 capete bovine, cât și de la plata ajutorului de stat acordat de la bugetul național, pentru fermele care dețin peste 90 de capete bovine femele adulte, pe crescătorii de animale care au depus cererea unică pe PFA, întreprindere individuală etc, iar animalele le au trecute pe CNP, codul numeric personal. AGROINFO a semnalat anul trecut această problemă. Practic, la APIA, la prelucrarea cererii pentru ajutorul Covid-19, pentru autorizarea la plată, la crescătorii care au avut cererile unice pentru anul 2020 depuse pe PFA, iar vacile din exploatația agricolă figurează pe CNP, programul folosit de APIA pentru cererile Covid-19 a afișat zero animale. Degeaba acești crscători beneficiază de subvențiile din zootehnie, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat zootehnic, că la APIA, pentru cererea Covid-19 nu apărea că ei ar deține animale. Chiar dacă funcționarii din centrele județene APIA îi cunosc de ani și ani, știu că se ocupă de creșterea animalelor, că au animale, nu s-a înlăturat nedreptatea, pentru că așa a fost făcut programul de la București, așa au fost stabilite condițiile.

Unii dintre crescători ne-au scris că vor să depună o contestație la APIA în speranța că vor recupera ceva din bani.

Bună ziua. Sunt un mic fermier din județul Arad, și nu am primit ajutorul pentru M21-bovine, întrucât cererea a fost depusă pe PFA, iar exploatația este pe persoană fizică, iar la APIA am fost obligați să depunem o singură cerere. Vă rog să mă informați dacă am șanse să recuperez suma, dacă fac contestație. În exploatație dețin 27 bovine, și nu este de tip A, ne-a scris Alina Ardelean, mic fermier din localitatea Socodor, județul Arad.

respingere-plata_b

Probabil, crescătoarea de animale ar avea șanse să recupereze ceva dacă s-ar uni mai mulți fermieri în aceeași situație și ar face cu toții contestație sau acțiune în instanță.

În județul Arad, ne spune Aurel Nieș, un vechi crescător de bovine, sunt foarte mulți fermieri care au fost excluși de la plata Covid-19 din aceeași cauză.

Cresc vaci de peste 24 de ani, numai cu asta m-am ocupat, cu creșterea vacilor și munca la pământ. Vacile le am pe numele meu, pe CNP (cod numeric personal n.r.), așa figurează și la Direcția Sanitară Veterinară. În 2009, când mi-am făcut firmă, că ne-a spus că nu mai cumpără de la noi lapte dacă nu ne facem PFA, firmă. Mi-am făcut întreprindere individuală. După ce am făcut firma, am fost la DSV și mi-or zis că nu-i nevoie să trec vacile pe II că pot rămâne pe persoană fizică. Acum, după ce am pățit că m-au exclus de la plata Covid-19 m-am dus la Registrul Comerțului să trec și vacile pe PFA, cei de la APIA Arad, care sunt foarte de treabă și înțelegători, mi-au zis să stau blând că poate dacă le trec, mă exclude și de la plata ajutorului național tranzitoriu și a sprijinului cuplat zootehnic.

Iau banii care nu mai au vacile de 10 ani. Am prieteni de-ai mei care iau banii pe vaci. Le-au vândut la preț de nimic prin 2014 și iau în continuare banii de la APIA pe ele și nu numai ANT pe cap de vacă, iau și cota de lapte. Și vacile sunt vândute! Și unul dintre ei zice către mine, măi, nu-i corect să-mi dea banii, dar dacă APIA mi-i dă, eu ce să zic, să nu mi-i dea. Omul a dat vacile pe nimic, dar ia subvenția pe ele și așa vacile sunt mai scumpe, ne-a spus Aurel Nieș.

Fermierul Aurel Nieș este atât de dezamăgit, încât consideră că ar fi bine să se renunțe la subvenții și fiecare să muncească în ferma lui, pentru că subvențiile oricum ajung greu la cei care muncesc.

Cuantumul ajutorului Covid 19 pentru fermele de bovine, valabil pentru anul 2020, a fost de maxim 7.000 de euro/fermă, pentru fermierii care s-au încadrat la Măsura 21, ajutor plătit din fonduri europene, ferme cu maxim 90 capete bovine femele adulte, cu vârsta minimă de 24 de luni, și de cca 69 euro/vacă, ajutor plătit de la bugetul de stat pentru fermele care dețin peste 90 de capete bovine femele adulte.

Vizualizat: 2239 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful APIA: Suma virată de Comisia Europeană pentru plata subvențiilor fermierilor români!

Șeful APIA: Suma virată de Comisia Europeană pentru plata subvențiilor fermierilor români!

14 mai 2021 - 07:16

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat suma rambursată de Comisia Europeană României pentru plățile făcute către fermieri.

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

13 mai 2021 - 10:29

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri suma care a ajuns în conturile fermierilor români, crescătorilor de animale, beneficiari de subvenții europene și ajutoare de stat, începând din data de 16 octombrie 2020 până la data de 10 mai 2021.

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

13 mai 2021 - 09:58

Plata subvențiilor APIA 2020! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 12 mai 2021, suma care este transferată către conturile fermierilor, crescătorilor de animale care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

13 mai 2021 - 08:55

Comisia Europeană a adoptat pe 12 mai 2021 Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, anunță comunicatul transmis de Comisia Europeană către Agroinfo.

Disperare mare în rândul fermierilor români!

Disperare mare în rândul fermierilor români!

13 mai 2021 - 08:35

Fermierii români îl somează, într-o scrisoare deschisă, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să găsească 2,6 miliarde de euro pentru implementarea strategiei privind managementul apei, care tocmai a fost exclusă din Programul Național de Redresare și Reziliență Economică (PNRR) după negocierile cu Bruxelles-ul. Scrisoarea Alianței pentru Cooperare și Agricultură:

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

13 mai 2021 - 08:10

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

13 mai 2021 - 07:41

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

12 mai 2021 - 08:36

Ajutorul pentru bunăstarea animalelor va fi acordat și crescătorilor de ovine, de vaci, de capre, nu doar crescătorilor de porci și păsări cum se întâmplă acum. Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii români. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii