APIA FACE LISTELE DE PLATĂ! Sunt tăiați de pe lista de plată APIA a ajutorului Covid 19 micii crescători de animale care au depus cererea unică APIA anul acesta pe persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF), iar animalele le au înregistrate pe persoană fizică. Concret și pe înțelesul tuturor, fermierii nu au transferat animalele pe PFA, II, IF, deci pe firmă, în momentul în care și-au făcut această formă de organizare.
Mai mulți crescători de animale sunt excluși de pe lista de plată pentru ajutorul Covid 19 acordat pe Măsura 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional de care beneficiază fermierii care au avut de suferit de pe urma crizei sanitare. APIA finalizează în aceste zile lista de plată și mulți dintre crescătorii de animale au primit o veste proastă. Au fost notificați de APIA că nu sunt eligibili pentru această plată chiar dacă cresc animale de peste 10 ani și încasează, tot de atâția ani, pentru aceste animale subvențiile obișnuite, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat.
Aurel Nieș, crescător de bovine din județul Arad, a contactat astăzi redacția AGROINFO și ne-a spus supărat că a fost anunțat astăzi de APIA că nu este eligibil pentru plata ajutorului de maxim 7.000 de euro/fermă. Asta în condițiile în care fermierul se ocupă de creșterea vacilor de peste 24 de ani și a luat subvențiile pentru bovine din primul an de acordare a acestor, din 2007, și până acum. Deține 86 de vaci și lucrează teren. APIA i-a comunicat că a fost exclus de pe lista de plată a ajutorului pentru că vacile nu apar în aplicația creată de APIA Aparat Central pentru ajutorul Covid-19. În dreptul numelui crescătorului apare că are ZERO vaci. De ce nu apar? Crescătorul a depus anul acesta cererea unică pentru subvenții APIA pe întreprindere individuală, iar vacile au rămas pe persoană fizică, pe CNP-ul lui, cum ne spune Aurel Nieș.
Cresc vaci de peste 24 de ani, numai cu asta m-am ocupat, cu creșterea vacilor și munca la pământ. Vacile le am pe numele meu, pe CNP (cod numeri personal n.r.), așa figurează și la Direcția Sanitară Veterinară. În 2009, când mi-am făcut firmă, că ne-a spus că nu mai cumpără de la noi lapte dacă nu ne facem PFA, firmă. Mi-am făcut întreprindere individuală.
După ce am făcut firma, am fost la DSV și mi-or zis că nu-i nevoie să trec vacile pe II că pot rămâne pe persoană fizică. Și acum, când se dă subvenția asta, ajutorul de Covid, cei de la APIA mi-au zis că nu știu dacă o să-mi dea banii pentru că vacile sunt pe CNP și subvențiile, cererea pentru subvenții e pe întreprindere individuală. Și astăzi m-a anunțat APIA că nu primesc ajutorul Covid 19. Mi-au zis că mulți crescători de animale din județul Arad sunt în situația asta. Nu primesc nimic, pentru că animalele îs trecute pe cardul de exploatație de la DSV pe persoană fizică, iar subvențiile pe care le iau pentru cap de animal, pentru lapte, pentru pământ sunt pe întreprindere individuală. Nu te-ai încadrat, mi-au spus cei de la APIA, dar nu ești singurul. Sunt mulți, foarte mulți în situația asta, ne-a spus Aurel Nieș.
O aberație în toată regula! Din moment ce crescătorul de bovine este eligibil pentru plata subvențiilor APIA din zootehnie, ajutorul național tranzitoriu sau sprijin cuplat, și este înregistrat la APIA ca fermier activ, crescător de animale, iar cele 86 de vaci pe care le are sunt înregistrate la APIA, nu de ieri, de azi, de mai mulți ani. Cele 86 de vaci îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru plata ajutorului Covid 19, adică sunt femele bovine cu vârsta minimă de 24 de luni la data de 1 iulie 2020. Și totuși, crescătorul este exclus de la plată pentru o chichiță birocratică.
Nu sunt eligibili acești crescători de animale care au vacile pe CNP și cererea unică depusă anul acesta la APIA este trecută pe CUI, că sunt persoane fizice autorizate, întreprindere individuală sau familială. Ajutorul Covid 19 este o altă formă de sprijin decât subvențiile, plățile directe, este aprobat prin Ordin al ministrului agriculturii, este Ghidul solicitantului, iar aplicația este așa reglată, noi nu avem ce să-i facem. Pentru că ei (fermierii n.r.) când și-au făcut PFA, II sau IF, la Registrul Comerțului trebuiau să-și facă un patrimoniu de afectațiune, în care trebuia să-și treacă animalele astea. Cu ce lucrează ca PFA, II? Lucrează cu animale, tractor, pământ, or ei, nu știu din ce motive, au ținut vacile pe CNP și cererea e depusă pe CUI (pe firmă n.r.).
Aplicația este reglată să facă legătura între cel care a solicitat sprijinul și animalele aceluiași. Or, nu pot fi identificate, unul cu CNP și unul cu CUI. Dacă făceau cerere pentru ajutorul Covid 19 pe CNP, unde figurează animalele, ar fi apărut că nu au cerere unică depusă la APIA. Trebuie să aibă cerere unică depusă la APIA pe aceeași persoană care solicită ajutorul Covid 19. Nu știm numărul exact al celor care sunt în această situație, dar sunt mulți. Când li se acordă plățile directe nu e problemă, pentru că sunt alte măsuri, cu alte condiții.
Aplicația (creată pentru plata ajutorului Covid 19 n.r.) importă datele de la Registrul Național al Exploatațiilor cu numărul de animale, iar acolo nu e găsit animalul pe CUI, e pe CNP, și aplicația ne dă animale zero. La ora aceasta nu se mai poate schimba nimic, pentru că suntem în faza în care se autorizează la plată, se fac controale. Noi am purtat corespondență cu crescătorii.
Plata pentru Măsura 21 nu a început încă, dar ei, fermierii, vor primi decizii de la APIA, iar cei care nu sunt mulțumiți le pot contesta. Și noi, cererile astea le-am procesat ultimele. Adică, le-am făcut controlul administrativ, pentru că toate cererile care au fost cu status de respins nu le-a respins din prima fază, am mai încercat, unele cazuri cu alte erori am reușit să le rezolvăm. Dar acum trebuia să finalizăm controlul și nu am mai avut altă cale de întors. Și mie îmi pare tare rău, pentru că sunt fermieri pe care-i știm, lucrează în ferme, au activitate, nu sunt profitori, a declarat Liviu Popa Buta, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Arad, exclusiv pentru AGROINFO.
Ajutoarele din cadrul Măsurii 21 sunt achitate de APIA din fonduri europene. Bugetul alocat este de 150 de milioane de euro, iar banii se împart între crescătorii de bovine care dețin între 5 și 90 capete de bovine femele adulte, crescătorii de ovine și/sau caprine și cultivatorii de legume, fructe și cartofi. Cuantumul ajutorului este stabilit pe fermă, maxim 7.000 euro/ferma de bovine, maxim 2.500 euro/ferma ovine/caprine și maxim 5.000 euro/fermă legume, fructe sau cartofi. Termenul final pentru plata acestor ajutoare este 30 iunie 2021.