KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

AJUTOR 7.000 EURO/FERMĂ! MICII CRESCĂTORI DE ANIMALE CARE NU VOR PRIMI NICIUN LEU DE LA APIA!

Publicat: 21 decembrie 2020 - 17:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APIA FACE LISTELE DE PLATĂ! Sunt tăiați de pe lista de plată APIA a ajutorului Covid 19 micii crescători de animale care au depus cererea unică APIA anul acesta pe persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF), iar animalele le au înregistrate pe persoană fizică. Concret și pe înțelesul tuturor, fermierii nu au transferat animalele pe PFA, II, IF, deci pe firmă, în momentul în care și-au făcut această formă de organizare.

Mai mulți crescători de animale sunt excluși de pe lista de plată pentru ajutorul Covid 19 acordat pe Măsura 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional de care beneficiază fermierii care au avut de suferit de pe urma crizei sanitare. APIA finalizează în aceste zile lista de plată și mulți dintre crescătorii de animale au primit o veste proastă. Au fost notificați de APIA că nu sunt eligibili pentru această plată chiar dacă cresc animale de peste 10 ani și încasează, tot de atâția ani, pentru aceste animale subvențiile obișnuite, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat.

Aurel Nieș, crescător de bovine din județul Arad, a contactat astăzi redacția AGROINFO și ne-a spus supărat că a fost anunțat astăzi de APIA că nu este eligibil pentru plata ajutorului de maxim 7.000 de euro/fermă. Asta în condițiile în care fermierul se ocupă de creșterea vacilor de peste 24 de ani și a luat subvențiile pentru bovine din primul an de acordare a acestor, din 2007, și până acum. Deține 86 de vaci și lucrează teren. APIA i-a comunicat că a fost exclus de pe lista de plată a ajutorului pentru că vacile nu apar în aplicația creată de APIA Aparat Central pentru ajutorul Covid-19. În dreptul numelui crescătorului apare că are ZERO vaci. De ce nu apar? Crescătorul a depus anul acesta cererea unică pentru subvenții APIA pe întreprindere individuală, iar vacile au rămas pe persoană fizică, pe CNP-ul lui, cum ne spune Aurel Nieș.

Cresc vaci de peste 24 de ani, numai cu asta m-am ocupat, cu creșterea vacilor și munca la pământ. Vacile le am pe numele meu, pe CNP (cod numeri personal n.r.), așa figurează și la Direcția Sanitară Veterinară. În 2009, când mi-am făcut firmă, că ne-a spus că nu mai cumpără de la noi lapte dacă nu ne facem PFA, firmă. Mi-am făcut întreprindere individuală.

După ce am făcut firma, am fost la DSV și mi-or zis că nu-i nevoie să trec vacile pe II că pot rămâne pe persoană fizică. Și acum, când se dă subvenția asta, ajutorul de Covid, cei de la APIA mi-au zis că nu știu dacă o să-mi dea banii pentru că vacile sunt pe CNP și subvențiile, cererea pentru subvenții e pe întreprindere individuală. Și astăzi m-a anunțat APIA că nu primesc ajutorul Covid 19. Mi-au zis că mulți crescători de animale din județul Arad sunt în situația asta. Nu primesc nimic, pentru că animalele îs trecute pe cardul de exploatație de la DSV pe persoană fizică, iar subvențiile pe care le iau pentru cap de animal, pentru lapte, pentru pământ sunt pe întreprindere individuală. Nu te-ai încadrat, mi-au spus cei de la APIA, dar nu ești singurul. Sunt mulți, foarte mulți în situația asta, ne-a spus Aurel Nieș.

O aberație în toată regula! Din moment ce crescătorul de bovine este eligibil pentru plata subvențiilor APIA din zootehnie, ajutorul național tranzitoriu sau sprijin cuplat, și este înregistrat la APIA ca fermier activ, crescător de animale, iar cele 86 de vaci pe care le are sunt înregistrate la APIA, nu de ieri, de azi, de mai mulți ani. Cele 86 de vaci îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru plata ajutorului Covid 19, adică sunt femele bovine cu vârsta minimă de 24 de luni la data de 1 iulie 2020. Și totuși, crescătorul este exclus de la plată pentru o chichiță birocratică.

Nu sunt eligibili acești crescători de animale care au vacile pe CNP și cererea unică depusă anul acesta la APIA este trecută pe CUI, că sunt persoane fizice autorizate, întreprindere individuală sau familială. Ajutorul Covid 19 este o altă formă de sprijin decât subvențiile, plățile directe, este aprobat prin Ordin al ministrului agriculturii, este Ghidul solicitantului, iar aplicația este așa reglată, noi nu avem ce să-i facem. Pentru că ei (fermierii n.r.) când și-au făcut PFA, II sau IF, la Registrul Comerțului trebuiau să-și facă un patrimoniu de afectațiune, în care trebuia să-și treacă animalele astea. Cu ce lucrează ca PFA, II? Lucrează cu animale, tractor, pământ, or ei, nu știu din ce motive, au ținut vacile pe CNP și cererea e depusă pe CUI (pe firmă n.r.).

Aplicația este reglată să facă legătura între cel care a solicitat sprijinul și animalele aceluiași. Or, nu pot fi identificate, unul cu CNP și unul cu CUI. Dacă făceau cerere pentru ajutorul Covid 19 pe CNP, unde figurează animalele, ar fi apărut că nu au cerere unică depusă la APIA. Trebuie să aibă cerere unică depusă la APIA pe aceeași persoană care solicită ajutorul Covid 19. Nu știm numărul exact al celor care sunt în această situație, dar sunt mulți. Când li se acordă plățile directe nu e problemă, pentru că sunt alte măsuri, cu alte condiții.

Aplicația (creată pentru plata ajutorului Covid 19 n.r.) importă datele de la Registrul Național al Exploatațiilor cu numărul de animale, iar acolo nu e găsit animalul pe CUI, e pe CNP, și aplicația ne dă animale zero. La ora aceasta nu se mai poate schimba nimic, pentru că suntem în faza în care se autorizează la plată, se fac controale. Noi am purtat corespondență cu crescătorii.

Plata pentru Măsura 21 nu a început încă, dar ei, fermierii, vor primi decizii de la APIA, iar cei care nu sunt mulțumiți le pot contesta. Și noi, cererile astea le-am procesat ultimele. Adică, le-am făcut controlul administrativ, pentru că toate cererile care au fost cu status de respins nu le-a respins din prima fază, am mai încercat, unele cazuri cu alte erori am reușit să le rezolvăm. Dar acum trebuia să finalizăm controlul și nu am mai avut altă cale de întors. Și mie îmi pare tare rău, pentru că sunt fermieri pe care-i știm, lucrează în ferme, au activitate, nu sunt profitori, a declarat Liviu Popa Buta, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Arad, exclusiv pentru AGROINFO.

Ajutoarele din cadrul Măsurii 21 sunt achitate de APIA din fonduri europene. Bugetul alocat este de 150 de milioane de euro, iar banii se împart între crescătorii de bovine care dețin între 5 și 90 capete de bovine femele adulte, crescătorii de ovine și/sau caprine și cultivatorii de legume, fructe și cartofi. Cuantumul ajutorului este stabilit pe fermă, maxim 7.000 euro/ferma de bovine, maxim 2.500 euro/ferma ovine/caprine și maxim 5.000 euro/fermă legume, fructe sau cartofi. Termenul final pentru plata acestor ajutoare este 30 iunie 2021.

Vizualizat: 5031 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii