KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

AJUTOR 7.000 EURO/FERMĂ! MICII CRESCĂTORI DE ANIMALE CARE NU VOR PRIMI NICIUN LEU DE LA APIA!

Publicat: 21 decembrie 2020 - 17:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APIA FACE LISTELE DE PLATĂ! Sunt tăiați de pe lista de plată APIA a ajutorului Covid 19 micii crescători de animale care au depus cererea unică APIA anul acesta pe persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF), iar animalele le au înregistrate pe persoană fizică. Concret și pe înțelesul tuturor, fermierii nu au transferat animalele pe PFA, II, IF, deci pe firmă, în momentul în care și-au făcut această formă de organizare.

Mai mulți crescători de animale sunt excluși de pe lista de plată pentru ajutorul Covid 19 acordat pe Măsura 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional de care beneficiază fermierii care au avut de suferit de pe urma crizei sanitare. APIA finalizează în aceste zile lista de plată și mulți dintre crescătorii de animale au primit o veste proastă. Au fost notificați de APIA că nu sunt eligibili pentru această plată chiar dacă cresc animale de peste 10 ani și încasează, tot de atâția ani, pentru aceste animale subvențiile obișnuite, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat.

Aurel Nieș, crescător de bovine din județul Arad, a contactat astăzi redacția AGROINFO și ne-a spus supărat că a fost anunțat astăzi de APIA că nu este eligibil pentru plata ajutorului de maxim 7.000 de euro/fermă. Asta în condițiile în care fermierul se ocupă de creșterea vacilor de peste 24 de ani și a luat subvențiile pentru bovine din primul an de acordare a acestor, din 2007, și până acum. Deține 86 de vaci și lucrează teren. APIA i-a comunicat că a fost exclus de pe lista de plată a ajutorului pentru că vacile nu apar în aplicația creată de APIA Aparat Central pentru ajutorul Covid-19. În dreptul numelui crescătorului apare că are ZERO vaci. De ce nu apar? Crescătorul a depus anul acesta cererea unică pentru subvenții APIA pe întreprindere individuală, iar vacile au rămas pe persoană fizică, pe CNP-ul lui, cum ne spune Aurel Nieș.

Cresc vaci de peste 24 de ani, numai cu asta m-am ocupat, cu creșterea vacilor și munca la pământ. Vacile le am pe numele meu, pe CNP (cod numeri personal n.r.), așa figurează și la Direcția Sanitară Veterinară. În 2009, când mi-am făcut firmă, că ne-a spus că nu mai cumpără de la noi lapte dacă nu ne facem PFA, firmă. Mi-am făcut întreprindere individuală.

După ce am făcut firma, am fost la DSV și mi-or zis că nu-i nevoie să trec vacile pe II că pot rămâne pe persoană fizică. Și acum, când se dă subvenția asta, ajutorul de Covid, cei de la APIA mi-au zis că nu știu dacă o să-mi dea banii pentru că vacile sunt pe CNP și subvențiile, cererea pentru subvenții e pe întreprindere individuală. Și astăzi m-a anunțat APIA că nu primesc ajutorul Covid 19. Mi-au zis că mulți crescători de animale din județul Arad sunt în situația asta. Nu primesc nimic, pentru că animalele îs trecute pe cardul de exploatație de la DSV pe persoană fizică, iar subvențiile pe care le iau pentru cap de animal, pentru lapte, pentru pământ sunt pe întreprindere individuală. Nu te-ai încadrat, mi-au spus cei de la APIA, dar nu ești singurul. Sunt mulți, foarte mulți în situația asta, ne-a spus Aurel Nieș.

O aberație în toată regula! Din moment ce crescătorul de bovine este eligibil pentru plata subvențiilor APIA din zootehnie, ajutorul național tranzitoriu sau sprijin cuplat, și este înregistrat la APIA ca fermier activ, crescător de animale, iar cele 86 de vaci pe care le are sunt înregistrate la APIA, nu de ieri, de azi, de mai mulți ani. Cele 86 de vaci îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru plata ajutorului Covid 19, adică sunt femele bovine cu vârsta minimă de 24 de luni la data de 1 iulie 2020. Și totuși, crescătorul este exclus de la plată pentru o chichiță birocratică.

Nu sunt eligibili acești crescători de animale care au vacile pe CNP și cererea unică depusă anul acesta la APIA este trecută pe CUI, că sunt persoane fizice autorizate, întreprindere individuală sau familială. Ajutorul Covid 19 este o altă formă de sprijin decât subvențiile, plățile directe, este aprobat prin Ordin al ministrului agriculturii, este Ghidul solicitantului, iar aplicația este așa reglată, noi nu avem ce să-i facem. Pentru că ei (fermierii n.r.) când și-au făcut PFA, II sau IF, la Registrul Comerțului trebuiau să-și facă un patrimoniu de afectațiune, în care trebuia să-și treacă animalele astea. Cu ce lucrează ca PFA, II? Lucrează cu animale, tractor, pământ, or ei, nu știu din ce motive, au ținut vacile pe CNP și cererea e depusă pe CUI (pe firmă n.r.).

Aplicația este reglată să facă legătura între cel care a solicitat sprijinul și animalele aceluiași. Or, nu pot fi identificate, unul cu CNP și unul cu CUI. Dacă făceau cerere pentru ajutorul Covid 19 pe CNP, unde figurează animalele, ar fi apărut că nu au cerere unică depusă la APIA. Trebuie să aibă cerere unică depusă la APIA pe aceeași persoană care solicită ajutorul Covid 19. Nu știm numărul exact al celor care sunt în această situație, dar sunt mulți. Când li se acordă plățile directe nu e problemă, pentru că sunt alte măsuri, cu alte condiții.

Aplicația (creată pentru plata ajutorului Covid 19 n.r.) importă datele de la Registrul Național al Exploatațiilor cu numărul de animale, iar acolo nu e găsit animalul pe CUI, e pe CNP, și aplicația ne dă animale zero. La ora aceasta nu se mai poate schimba nimic, pentru că suntem în faza în care se autorizează la plată, se fac controale. Noi am purtat corespondență cu crescătorii.

Plata pentru Măsura 21 nu a început încă, dar ei, fermierii, vor primi decizii de la APIA, iar cei care nu sunt mulțumiți le pot contesta. Și noi, cererile astea le-am procesat ultimele. Adică, le-am făcut controlul administrativ, pentru că toate cererile care au fost cu status de respins nu le-a respins din prima fază, am mai încercat, unele cazuri cu alte erori am reușit să le rezolvăm. Dar acum trebuia să finalizăm controlul și nu am mai avut altă cale de întors. Și mie îmi pare tare rău, pentru că sunt fermieri pe care-i știm, lucrează în ferme, au activitate, nu sunt profitori, a declarat Liviu Popa Buta, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Arad, exclusiv pentru AGROINFO.

Ajutoarele din cadrul Măsurii 21 sunt achitate de APIA din fonduri europene. Bugetul alocat este de 150 de milioane de euro, iar banii se împart între crescătorii de bovine care dețin între 5 și 90 capete de bovine femele adulte, crescătorii de ovine și/sau caprine și cultivatorii de legume, fructe și cartofi. Cuantumul ajutorului este stabilit pe fermă, maxim 7.000 euro/ferma de bovine, maxim 2.500 euro/ferma ovine/caprine și maxim 5.000 euro/fermă legume, fructe sau cartofi. Termenul final pentru plata acestor ajutoare este 30 iunie 2021.

Vizualizat: 5126 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii