Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AJUTOR 7.000 EURO/FERMĂ! MICII CRESCĂTORI DE ANIMALE CARE NU VOR PRIMI NICIUN LEU DE LA APIA!

Publicat: 21 decembrie 2020 - 17:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APIA FACE LISTELE DE PLATĂ! Sunt tăiați de pe lista de plată APIA a ajutorului Covid 19 micii crescători de animale care au depus cererea unică APIA anul acesta pe persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF), iar animalele le au înregistrate pe persoană fizică. Concret și pe înțelesul tuturor, fermierii nu au transferat animalele pe PFA, II, IF, deci pe firmă, în momentul în care și-au făcut această formă de organizare.

Mai mulți crescători de animale sunt excluși de pe lista de plată pentru ajutorul Covid 19 acordat pe Măsura 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional de care beneficiază fermierii care au avut de suferit de pe urma crizei sanitare. APIA finalizează în aceste zile lista de plată și mulți dintre crescătorii de animale au primit o veste proastă. Au fost notificați de APIA că nu sunt eligibili pentru această plată chiar dacă cresc animale de peste 10 ani și încasează, tot de atâția ani, pentru aceste animale subvențiile obișnuite, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat.

Aurel Nieș, crescător de bovine din județul Arad, a contactat astăzi redacția AGROINFO și ne-a spus supărat că a fost anunțat astăzi de APIA că nu este eligibil pentru plata ajutorului de maxim 7.000 de euro/fermă. Asta în condițiile în care fermierul se ocupă de creșterea vacilor de peste 24 de ani și a luat subvențiile pentru bovine din primul an de acordare a acestor, din 2007, și până acum. Deține 86 de vaci și lucrează teren. APIA i-a comunicat că a fost exclus de pe lista de plată a ajutorului pentru că vacile nu apar în aplicația creată de APIA Aparat Central pentru ajutorul Covid-19. În dreptul numelui crescătorului apare că are ZERO vaci. De ce nu apar? Crescătorul a depus anul acesta cererea unică pentru subvenții APIA pe întreprindere individuală, iar vacile au rămas pe persoană fizică, pe CNP-ul lui, cum ne spune Aurel Nieș.

Cresc vaci de peste 24 de ani, numai cu asta m-am ocupat, cu creșterea vacilor și munca la pământ. Vacile le am pe numele meu, pe CNP (cod numeri personal n.r.), așa figurează și la Direcția Sanitară Veterinară. În 2009, când mi-am făcut firmă, că ne-a spus că nu mai cumpără de la noi lapte dacă nu ne facem PFA, firmă. Mi-am făcut întreprindere individuală.

După ce am făcut firma, am fost la DSV și mi-or zis că nu-i nevoie să trec vacile pe II că pot rămâne pe persoană fizică. Și acum, când se dă subvenția asta, ajutorul de Covid, cei de la APIA mi-au zis că nu știu dacă o să-mi dea banii pentru că vacile sunt pe CNP și subvențiile, cererea pentru subvenții e pe întreprindere individuală. Și astăzi m-a anunțat APIA că nu primesc ajutorul Covid 19. Mi-au zis că mulți crescători de animale din județul Arad sunt în situația asta. Nu primesc nimic, pentru că animalele îs trecute pe cardul de exploatație de la DSV pe persoană fizică, iar subvențiile pe care le iau pentru cap de animal, pentru lapte, pentru pământ sunt pe întreprindere individuală. Nu te-ai încadrat, mi-au spus cei de la APIA, dar nu ești singurul. Sunt mulți, foarte mulți în situația asta, ne-a spus Aurel Nieș.

O aberație în toată regula! Din moment ce crescătorul de bovine este eligibil pentru plata subvențiilor APIA din zootehnie, ajutorul național tranzitoriu sau sprijin cuplat, și este înregistrat la APIA ca fermier activ, crescător de animale, iar cele 86 de vaci pe care le are sunt înregistrate la APIA, nu de ieri, de azi, de mai mulți ani. Cele 86 de vaci îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru plata ajutorului Covid 19, adică sunt femele bovine cu vârsta minimă de 24 de luni la data de 1 iulie 2020. Și totuși, crescătorul este exclus de la plată pentru o chichiță birocratică.

Nu sunt eligibili acești crescători de animale care au vacile pe CNP și cererea unică depusă anul acesta la APIA este trecută pe CUI, că sunt persoane fizice autorizate, întreprindere individuală sau familială. Ajutorul Covid 19 este o altă formă de sprijin decât subvențiile, plățile directe, este aprobat prin Ordin al ministrului agriculturii, este Ghidul solicitantului, iar aplicația este așa reglată, noi nu avem ce să-i facem. Pentru că ei (fermierii n.r.) când și-au făcut PFA, II sau IF, la Registrul Comerțului trebuiau să-și facă un patrimoniu de afectațiune, în care trebuia să-și treacă animalele astea. Cu ce lucrează ca PFA, II? Lucrează cu animale, tractor, pământ, or ei, nu știu din ce motive, au ținut vacile pe CNP și cererea e depusă pe CUI (pe firmă n.r.).

Aplicația este reglată să facă legătura între cel care a solicitat sprijinul și animalele aceluiași. Or, nu pot fi identificate, unul cu CNP și unul cu CUI. Dacă făceau cerere pentru ajutorul Covid 19 pe CNP, unde figurează animalele, ar fi apărut că nu au cerere unică depusă la APIA. Trebuie să aibă cerere unică depusă la APIA pe aceeași persoană care solicită ajutorul Covid 19. Nu știm numărul exact al celor care sunt în această situație, dar sunt mulți. Când li se acordă plățile directe nu e problemă, pentru că sunt alte măsuri, cu alte condiții.

Aplicația (creată pentru plata ajutorului Covid 19 n.r.) importă datele de la Registrul Național al Exploatațiilor cu numărul de animale, iar acolo nu e găsit animalul pe CUI, e pe CNP, și aplicația ne dă animale zero. La ora aceasta nu se mai poate schimba nimic, pentru că suntem în faza în care se autorizează la plată, se fac controale. Noi am purtat corespondență cu crescătorii.

Plata pentru Măsura 21 nu a început încă, dar ei, fermierii, vor primi decizii de la APIA, iar cei care nu sunt mulțumiți le pot contesta. Și noi, cererile astea le-am procesat ultimele. Adică, le-am făcut controlul administrativ, pentru că toate cererile care au fost cu status de respins nu le-a respins din prima fază, am mai încercat, unele cazuri cu alte erori am reușit să le rezolvăm. Dar acum trebuia să finalizăm controlul și nu am mai avut altă cale de întors. Și mie îmi pare tare rău, pentru că sunt fermieri pe care-i știm, lucrează în ferme, au activitate, nu sunt profitori, a declarat Liviu Popa Buta, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Arad, exclusiv pentru AGROINFO.

Ajutoarele din cadrul Măsurii 21 sunt achitate de APIA din fonduri europene. Bugetul alocat este de 150 de milioane de euro, iar banii se împart între crescătorii de bovine care dețin între 5 și 90 capete de bovine femele adulte, crescătorii de ovine și/sau caprine și cultivatorii de legume, fructe și cartofi. Cuantumul ajutorului este stabilit pe fermă, maxim 7.000 euro/ferma de bovine, maxim 2.500 euro/ferma ovine/caprine și maxim 5.000 euro/fermă legume, fructe sau cartofi. Termenul final pentru plata acestor ajutoare este 30 iunie 2021.

Vizualizat: 4813 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii